Ja obecnie mam tylko 35L i 50L. Po wielu wymianach, zostały właśnie te obiektywy. To są świetne ogniskowe! Pełen komfort i wolność wyboruCzasem chcę wziąć ze sobą jeden, czasem drugi. Czasem wiem, że będę potrzebował obu, a czasem nie wiem i biorę dwa. Nie są za blisko siebie. Perspektywa żadnego z nich nie narzuca się zbytnio. Liczy się treść. Może czasem mała GO się narzuca, ale w sumie to odróżnia te obiektywy od innych. Światło 1:1.2 pozwala robić zdjęcia na ISO 1600 w pomieszczeniu przy świetle żarówki, jak trzeba.
Wygrały z 17-40, 28, 50USM, 85USM, 135L. Dla mojego fotografowania wszystkie okazały się zbędne. Wszystko, co chcę, otrzymuję z 35+50.
Trzeba uważać na 50L. To mój drugi egzemplarz, kupiony używany. Pierwszy miał coś urwane przy pierścieniu na froncie, że można było ryjek odgiąć i zajrzeć do środka (a miał był wodoszczelny). Prawdopodobnie stało sie to od częstego odkładania ciężkiego zestawu z gripem, lampą i osłoną, przez co siły działające na to łączenie spowodowały uszkodzenie. Pierwszy trafiał gorzej, drugi idealnie z 5DI. Trzeba dokładnie sprawdzić.