Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Wg mnie zdjęcie posiada cechy obrazu z 50mm @ f/1.2, ale poza tym to niefortunnie wykorzystane i raczej niekorzystnie na efekt końcowy.
Na tej focie akurat jakoś nie czuję podjary bokehem? Ani on jakoś specjalnie kremowy ani nic? No chyba, że nie widzę tego co mam widzieć to mnie nakierujcie![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
dzisiaj moj 50L wrocil z serwisu :]
niezle jaja co? obiektyw za 6 tysiakow, a po 4 miesiacach uzytkowania zaczelo mi cos piszczesc w ukladzie AF przy ustawianiu ostrosci.
generalnie szklo mi dzialalo, ostrzylo poprawnie ale te delikatne piszczenie nie dawalo mi spokoju, no i po sezonie slubnym postanowilem odeslac urzadzenie na Żytnia, zeby sprawdzili co i jak.
no i w kwicie z naprawy mam wymienione:
FOCUS ASS'Y, USM
HELICOID ASS'Y
WYMIANA ZESPOŁU AF
teraz faktycznie nic nie piszczy, ale jestem wku...iony na canona, ze sprzedaje takie buble w serii optyki profesjonalnej!
szczescie w nieszczesciu, ze caly sezon slubny 50L dzialal idealnie i ze naprawa byla gwarfancyjna.
taka naprawa poza gwarancja, to zapewne 1000 pln albo i wiecej ;] (wymiana calego modulu AF w mojej starej 50/1.4 to przeszlo 700 pln na Żytniej)
przy okazji mam pytanie do posiadaczy 50L.. czy jak mocno trzesiecie obiektywem to slychac u was taki minimalny "stukot" ?
cos, jakby obijanie sie miniaturowej sprezynki o obudowe.
opisalem te przypadlosc w zleceniu serwisowym na Żytniej, ale ani sie do tego nie ustosunkowali, ani stukotanie nie zniknelo po powroce z serwisu.
dzisiaj jak dzwonilem na Żytnia z pytaniem o te stukanie (wkoncu, to imho nie do pomyslenia w szkle z serii L za 6000 pln), to powiedzieli, ze "musza miec obiektyw u siebie, zeby precyzyjnie zdiagnozowac problem"
mowie gosciowi, ze przeciez dzisiaj odebralem obiektyw, ktory byl w ich serwisie niecaly tydzien i w zleceniu naprawy dokladnie opisalem oba problemy (piszczenie AF i stukot czegos malego wewnatrz).
mily pan w sluchawce stwierdzil ze "bardzo mu przykro, ale nie jest w stanie nic poradzic"
dlatego chcialem sie dowiedziec jak to jest w innych egzemplarzach 50L /zanim ponownie wysle swoja eLke na Żytnia/ - czy tez cos delikatnie stuka w srodku urzadzenia?
moze po prostu, ten typ tak ma?
Odglosy przy patrzachaniu sa normalne - gdy otrzymalem swoj z FotoIt i to odkrylem od razu zadzwonilem do nich ze chyba cos jest nie tak, ale miła Pani sprawdzila kilka sztuk ktore mieli na stanie i potwierdziła ze w nich tez slychac delikatne stukanie. Potwierdzily to tez osoby posiadajace 50L .. z reszta nawet zakladalem na ten temat watek tu na CB
Co do tego ze padl naped AF - zdarza sie. Od tego masz gwarancje bo cos sie moze popsucSamochody za kilkaset tys zl tez sie psuja... wiec tym bardziej obiektyw za kilka marnych tysiecy ma prawo
PS. Patrzac na to jak szybko powstaja spiskowe teorie na Canon Board (watek o wadliwym AF w 5D3), zaraz pojdzie fama ze w 50'tkach pada silnik AF i strach kupowac![]()
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 30-10-2012 o 15:32
Dobrze, niech pójdzie, popyt zmaleje, ceny zmaleją. Ja akurat chcę kupić :P
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
ufff.. dzieki za info Czacha!!
kurna juz mialem schizy, ze znowu cos do wymiany w mojej 50L
no racja, ale w moim przypadku zdecydowalem sie na wymiane ze zwyklego C50/1.4 na 50L w 90% dla sprawnosci AF, uszczelnien i ogolnie wykonania..
a tu wychodzi na to, ze wydmuszke 50/1.4 zajezdzilem dopiero po 4 intensywnych latach uzytkowania, gdzie 50L po jednym sezonie slubnym zaczal "piszczec" ;]
chociaz swoja droga powoli chodzi za mna mysl, zeby zamienic 50L na 35L
wpadlem na to, jak sprawdzilem exify zdjec jakie natrzaskalem w tym sezonie segregujac je po ogniskowych.
zdecydowana wiekszosc to z 24L (w repo 90%), w plenerze to tak pol na pol 50L i 100/2.0
i chcialem tym samym nieco urozmaicic reportazowy material o ujecia z "lekkiej" ogniskowej, jaka daje 35L (zamiast stosunkowo ciasnych z 50mm)
w plenerze w moim wykonaniu to glownie 100mm, uzupelnione o strzaly z 50L
no i wlasnie i w repo i w plenerze 50L robi za uzupelnienie.. zastanawiam sie, czy to sie zmieni, gdybym zaczal korzystac z 35L
wiem, ze masz oba obiektywy - zarowno 35L i 50L, wiec znasz roznice i w teorii i co wazniejsze w praktyce.
jak myslisz, taka moja wizja to fanaberie jak u liquidsound'aczy gra jest warta świeczki?
![]()