j/w używam zdecydowanie częściej niż 85L
Gdybym musial miec tylko jeden z obiektywow canona ... to bylby to wlasnie 50L. Kocham ten obiektyw![]()
Każdy ma swoją ulubioną ogniskową, moja to 24mm i 50L z przewagą tej pierwszej![]()
Aparat i obiektyw
to prawda![]()
dodam jeszcze cos od siebie jezeli chodzi o 50L. Mialem 50 f/1.8II i f/1.4. pierwszy obiektyw mi sie kompletnie rozwalil. Zdejmowalem go z korpusu i plastikowe mocowanie sie rozpadlow f/1.4 zdechl mi AF i koszty naprawy byly wieksze niz wartosc obiektywu. 50L natomiast, jest wart swojej ceny tylko nawet pod wzgledem jakosci wykonania. Jezeli ktos ma swoja ulubiona ogniskowa i korzysta z niej czesto nie oplaca sie przechodzi przez 50 f/1.8 a potem f/1.4
One wczesniej czy pozniej poprostu padna
![]()
50L posiada takze problemy z focus shift do chyba 0,5 czy 0,6 metra. Nie pamietam juz. Podobno nowe wersje sa poprawione pod tym wzgledem ale trudno mi sie tutaj zgodzic jako, ze sam mam dosc nowa wersje i nadal te problemy wystepuja. Ja osobiscie lubie focus shitft bo nadaje to charekteru temu obiektywowi. Trzeba umiec z niego korzystac i jak zdjecie wyjdzie 100% ostre, daje to niesamowita satysfakcje.
Mialem kiedys okazje zamienic 50L f/1.2 na f/1.0. Niestety musialbym doplacic wartosc uzywanego VW Golfa. Do tej pory tego zaluje bo uwielbiam ogniskowa 50mm. Moze Zeiss wprowadzi cos ciekawego w 50mmTo bylbo by super. Narazie 50L to najlepszy obiektyw z ta ogniskowa pod lustrzanki jaki mialem przyjemnosc uzywac.
popieram
obrazowanie 24L jest niezwykle charakterystyczne i nie do zastapienia zadnym innym obiektywem.
po prostu foty z tej stalki sa rozpoznawalne z daleka (i kazde zdjecie ma niesamowity "wow factor")
natomiast w uzupelnieniu o 50L to po prostu cud, miod i orzeszki.
nie wyobrazam sobie pojsc na slub bez tych dwoch obiektywow :>
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
500px
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/