to prawda![]()
dodam jeszcze cos od siebie jezeli chodzi o 50L. Mialem 50 f/1.8II i f/1.4. pierwszy obiektyw mi sie kompletnie rozwalil. Zdejmowalem go z korpusu i plastikowe mocowanie sie rozpadlow f/1.4 zdechl mi AF i koszty naprawy byly wieksze niz wartosc obiektywu. 50L natomiast, jest wart swojej ceny tylko nawet pod wzgledem jakosci wykonania. Jezeli ktos ma swoja ulubiona ogniskowa i korzysta z niej czesto nie oplaca sie przechodzi przez 50 f/1.8 a potem f/1.4
One wczesniej czy pozniej poprostu padna
![]()
50L posiada takze problemy z focus shift do chyba 0,5 czy 0,6 metra. Nie pamietam juz. Podobno nowe wersje sa poprawione pod tym wzgledem ale trudno mi sie tutaj zgodzic jako, ze sam mam dosc nowa wersje i nadal te problemy wystepuja. Ja osobiscie lubie focus shitft bo nadaje to charekteru temu obiektywowi. Trzeba umiec z niego korzystac i jak zdjecie wyjdzie 100% ostre, daje to niesamowita satysfakcje.
Mialem kiedys okazje zamienic 50L f/1.2 na f/1.0. Niestety musialbym doplacic wartosc uzywanego VW Golfa. Do tej pory tego zaluje bo uwielbiam ogniskowa 50mm. Moze Zeiss wprowadzi cos ciekawego w 50mmTo bylbo by super. Narazie 50L to najlepszy obiektyw z ta ogniskowa pod lustrzanki jaki mialem przyjemnosc uzywac.