Zgadzam sie w 100%
Dobrym przykladem niech bedzie bardzo popularny Tampon 17-50/2.8
Szkielko ma bardzo malo wad optycznych, jest wrecz stworzone do focenia tablic testowych i ceglowek.
Problem w tym, ze normalnych (i interesujacych) zdjec z tego obiektywu nie uraczysz
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Z tego samego kapciowego seta kotka "dzikuska ogrodowa" [naprawdę dzikus nie miauczy tylko głównie syczy] jest na garnuszku u nas.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 11-11-2012 o 17:59
Nie wiem czemu 50L jest tak bardzo kontrowersyjne. Prawie wszystkie inne staloogniskowe L są oceniane pozytywnie, choc równie drogie, i maja swoje wady. Ja zmieniłem 35L na 50L i jestem zadowolony. Duża uniwersalnosc 50L, tego mi brakowało w 35L. Obiektyw szerokokatny jednak nie jest uniwersalny jak twierdza niektórzy użytkownicy 35L.
Ps. Janmar ma bardzo celne spostrzeżenia. A obiektywem nie potrzasac bo się rozleci![]()
Ostatnio edytowane przez welury ; 11-11-2012 o 20:23
Pozdrawiam
Kontrowersyjne raczej nie. Są tacy co twierdzą, że jest świetny oraz tacy którzy uważają że jest cienki jak zupka u brata Alberta. Moim zdaniem obiektyw jest mocno niedoceniany przez tą drugą grupę ze względu na 'brak' ostrości na pełnej dziurze (tzn. nie idzie się takim foto ogolić).
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Uzupełnię wypowiedz Jacka_73 [ tym co już wcześniej zamieścił w swoim poście jan pawlak] zwracając uwagę na:
Canon EF 50mm f/1.2 USM L (full format) - Review / Test Report - Analysis
W części "Bokeh Fringing / Longitudinal Chromatic Aberrations (LoCA)"
przesuwając kursor myszy z przesłony na przesłonę widzimy jak bardzo papierowa GO jest przy bardzo dużych otworach.
Bodajże jest to najbardziej ekstremalny i trudny na początku używania obiektyw ze stałek Canona.
Mimo wielu lat fotografowania głównie tą ogniskową [nie miewało się niegdyś kilku obiektywów]
Mimo wielu powtarzam lat, musiałem poświęcić mu dużo czasu i uwagi aby nie psuć zdjęć.
Zapewne jeden szybciej drugiwolniej się przyzwyczai ,ale tak już jest z nim IMHO.
[i ze mną]
Ostatnio edytowane przez janmar ; 12-11-2012 o 11:23
Szkło jest fajne nie mam z nim żadnych problemów i jestem bardzo zadowolony
Miałem przez jakiś czas zeiss'a 1.4/50 ZE ale stwierdziłem że to bez sensu i kupiłem 50/1,2
oczywiście jak wszystkie lepsze szkła ma swoją cenę
Jakby ktoś się zniechęcił do niego, gdy będzie on już uwierał za mocno w plecaku lub torbie, to chętnie przyjmę go w darowiźnie.)