Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Monopod - jaka głowica?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Musze sie z Panem nie zgodzic. Bo np. czy bede wiedzial jaka jest stolica Paragwaju?
    Kup sobie zestaw krzyzowek i dojdziesz nawet jaka jest stolica Malezji
    dokncze tamto zdanie, doprecyzuje... bedziesz wiedzial wszystko... o monopodach i glowicach

ja niewiem jak sie ma na jeden klik opisanych kilkanascie glowic to czy trzeba prosic po raz kolejny ludzi zeby jeszcze raz to samo pisali?...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angmar
    Na chłopski rozum to szybkozłączka przyda ci sie jak umarłemu kadzidło.
    A to niby czemu? Mogę płytkę przykręcić do body i szybko w razie potrzeby dopinać monopod...
    Proszę bardzo o to link:
    http://www.sklepfotograficzny.pl/sta...lowica-234-RC/
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    A to niby czemu? Mogę płytkę przykręcić do body i szybko w razie potrzeby dopinać monopod...
    Proszę bardzo o to link:
    http://www.sklepfotograficzny.pl/sta...lowica-234-RC/
    Rany... co to za miejsce, co to za ludzie?

To ja na początek proponuję odpuścić sobie fotografowanie i inne zajęcia, i skoncentrować się na podstawowych umiejętnościach... takich, jak na przykład czytelne i zrozumiałe formułowanie swoich myśli.

Piszesz o tym, czy wystarczy samo "obracanie kijem" (cokolwiek miałoby to znaczyć - chętnie poszerzę swoją wiedzę na ten temat), czy trzeba dokupić głowicę i nią kręcić. Za chwilę wyskakujesz z tekstem "a może wystarczy sama szybkozłączka?".

Każdy normalny człowiek zrozumie to jako pytanie "czy wystarczy sama szybkozłączka do samego monopodu". Odpisałem ci więc, zgodnie z rzeczywistością, do czego przyda ci się "sama szybkozłączka".

Napisałem też o kryteriach doboru głowicy do monopodu. Podałem jako przykład siebie i sprzęt, z jakiego korzystam.
    Dla odmiany kolega Jurek Plieth podzielił się z nami odkrywczym stwierdzeniem, że większość obiektywów nie posiada pierścienia, a w drugim swoim poście oznajmił wszem i wobec, że - w przeciwieństwie do mnie - udzielił na twoje pytanie kompetentnej odpowiedzi

Chciałbym zatem przeprosić wszystkich za off-topic - wydawało mi się, że temat dotyczył monopodu i głowicy do niego. Skoro temat dotyczy pierścieni mocujących (a raczej ich braku) to ja już więcej tu nie będę smiecił.

BTW - szybkozłączka jest na wyposażeniu pokazywanej przez ciebie głowicy 234RC, więc przy okazji tłumaczenia idei "obracania kijem" prosiłbym również o sprecyzowanie o co chodziło z tą "samą szybkozłączką"? Mówiłeś o kupnie głowicy z szybkozłączką w zestawie i używaniu tylko tej drugiej?
    Ostatnio edytowane przez Angmar ; 31-01-2006 o 12:00
    Spieprzaj dziadu

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....Na chłopski rozum wystarczyłaby mi chyba tylko szybkozłączka...

Niebardzo. Mam manfrotto z głowiczką 234RC. Uważam, ze to minimum. Sam monopod nie zapewnia wystarczającej swobody w "kręceniu aparatem". to nie musi być duża głowica i nie musi "unosić" tony - to w koncu tylko podpórka. Przynajmniej jeden dodatkowy stopien swobody jest potrzebny. :-)

Pozdrawiam,
    Janusz

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mirhon, płytkę możesz, co więcej musisz przykręcić do body/ringu jeżeli masz na monopodzie głowicę i chcesz z niej korzystać. Podając linka poszedłeś zatem krok dalej i wynika z tego, że już nie rozpatrujesz kwestii "czy głowica czy sam kij przykręcany do body" (bo wtedy bez sensu szybkozłączka) tylko "jaka głowica". Czy dobrze rozumiem?

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Podając linka poszedłeś zatem krok dalej i wynika z tego, że już nie rozpatrujesz kwestii "czy głowica czy sam kij przykręcany do body" (bo wtedy bez sensu szybkozłączka) tylko "jaka głowica". Czy dobrze rozumiem?
    Ja myślę, że on kompletnie nie ma pojęcia o co chodzi i się "trochę" zamotał.
    Spieprzaj dziadu

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Rany... co to za miejsce, co to za ludzie?
    Sugeruję Ci kontrolowanie swojego stopnia agresji na forum. W przeciwnym wypadku będę musiał Twoje posty, jak to ma miejsce w przypadku kilku innych forumowiczów, zakwalifikować do grupy ignorowanych. Co oczywiście nie jest żadną groźbą, a jedynie stwierdzeniem faktu.
    Myślę, że w przeciwieństwie do Ciebie, pytający doskonale zrozumiał moją odpowiedź! Jeśli jednak masz z tym wyraźny problem, to wyartykułuję ją raz jeszcze, tak aby nawet dziecko zrozumiało.
    1. Żadna głowiczka do monopoda nie jest potrzebna, o ile będzie się robiło zdjęcia wyłącznie z jednym obiektywem. Jeśli ten jeden wybrany obiektyw ma na dodatek pierścień do obrotu, to możliwa jest zmiana kadru z poziomego na pionowy. Jeśli natomiast pierścienia takiego nie ma, to głowiczka będzie potrzebna tylko do zmiany kadru, ale oczywiście szybkozłączka nie jest niezbędna,
    2. Moim zdaniem (jest to moja subiektywna opinia), warto jednakże kupić do monopoda najprostszą głowiczkę, ale z szybkozłączką, identycznego rodzaju jak ta do "dużego" statywu z dużą głowicą. Dzięki temu, nie ingeruje się non-stop w stosunkowo delikatny gwint statywowy korpusu; jest doń na stałe przykręcona jedna szybkozłączka, niezależnie od tego, czy używa się korpusu z monopodem, ze statywem, czy w ogóle bez,
    3. Nie warto kupować (i używać) do monopoda głowicy statywowej, dużej kulowej, lub 3D, dlatego, że monopod jest wystarczająco chybotliwy, aby operowanie głowicą 3D stało się męką. W zupełności wystarczająca jest głowiczka 234 umożliwiająca wyłącznie zmianę kadru na pionowy, oraz, o ile wyposażona jest w szybkozłączkę (zdaje się wersja RC), szybkie odpięcie korpusu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Ja myślę, że on kompletnie nie ma pojęcia o co chodzi i się "trochę" zamotał.
    Kurde, dokładnie wiem o co mi chodzi. Kupując sam monopod najczęściej jest bez głowicy i jedynie mogę przykręcać do body.
    Szybkozłączka jest zawsze (no prawie) z jakąś głowicą - pisząc szybkozłączka/płytka użyłem skrótu myślowego...
    Można kupić dedykowane głowice do monopodu jak ta z linku z możliwością ruch w jednej płaszczyźnie (tak przynajmniej wynika ze zdjęcia) lub bardziej skomplikowane/cięższe np. kulowe. Widziałem też rozwiązanie w postaci szybkozłączki bez możliwości ruchu tzn. samo mocowanie płytki...
    I po prostu nie mając wcześniej monopodu nie wiem które rozwiazanie jest najpraktyczniejsze...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Myślę, że w przeciwieństwie do Ciebie, pytający doskonale zrozumiał moją odpowiedź!
    No jasne - ja jestem nietryb, Janusz Body jest nietryb, i p13ka tez jest jak widać nietrybem... bo wszyscy trzej zrozumieliśmy wywody o "samej szybkozłączce" w dokładnie ten sam sposób.

Jakie to szczęście wielkie, że chociaż ty się doskonale z autorem wątku rozumiesz...

-----------------------------------------

EDIT:
    Widziałem też rozwiązanie w postaci szybkozłączki bez możliwości ruchu tzn. samo mocowanie płytki...
    Bezpośrednio na monopod?
    Ostatnio edytowane przez Angmar ; 31-01-2006 o 12:55
    Spieprzaj dziadu

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    .... W zupełności wystarczająca jest głowiczka 234 umożliwiająca wyłącznie zmianę kadru na pionowy, oraz, o ile wyposażona jest w szybkozłączkę (zdaje się wersja RC)...

Jest wyposażona w szybkozłączkę. To taka "micro" głowiczka - mam i wydaje mi się OK. Mam podobne zdanie - dokładanie kulowej albo wielkiej "statywowej" w stylu 029 jest bez sensu. Ale zupełnie bez głowicy to katorga :-)

Janusz

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów