wykonałem dla ciebie test z filtrem i bez filtra, który mam założony hoya hmc super na canon 50 mm f/1.4 i różnicy żadnej nie widać tzn. że filtr jest dobry i działa tzn. przepuszcza tyle samo światła 99,8 % napewno bo tak samo sie zachowuje obiektyw z filtrem jak i bez filtra. Test był przeprowadzony na zrobieniu zdjęcia na wprost świecącej się latarki o mocy około 250 lumenów. Mam wszystkie filtry hoya hmc super na obiektywach 28,50 i 85 oraz 10-22 canona i nie ma żadnego spadku tak jak piszą co niektórzy. Fotografuje w różnych warunkach i nigdy mnie nie zawiodły i żadnych blików i flar nie miałem na zdjęciach. Zdażało sie nieraz że robiłem zdjęcia pod słońce i nie miałem flar czy innych zjawisk. A po 2 nie robi się zdjęć nigdy pod światło i każdy dobry fotograf o tym wie. Zawsze mam założoną dodatkowo osłone przeciwsłoneczną na obiektyw tym bardziej na dworze więc światło tak nie wpada i żadne zjawiska nie występuja wtedy. A filtry polaryzacyjne również polecam bo mam marumi dhg super