Cytat Zamieszczone przez Qba1983 Zobacz posta
pawelo1 po co ci filtr na 50mm, soczewka jest tak gleboko ze nie ma bata zeby tam cos uszkodzic. po za tym... jaki bys filtr nie kupil to jest to dodatkowy element szklany ktory tak czy inaczej generuje odbicia. proponuje zrobic fote pod swiatlo lub plomien swiecy w ciemnym pokoju... od razu widac co daje taki filtr...
a co do kita... tez bym sie nie wygupial z filtrem...
wykonałem dla ciebie test z filtrem i bez filtra, który mam założony hoya hmc super na canon 50 mm f/1.4 i różnicy żadnej nie widać tzn. że filtr jest dobry i działa tzn. przepuszcza tyle samo światła 99,8 % napewno bo tak samo sie zachowuje obiektyw z filtrem jak i bez filtra. Test był przeprowadzony na zrobieniu zdjęcia na wprost świecącej się latarki o mocy około 250 lumenów. Mam wszystkie filtry hoya hmc super na obiektywach 28,50 i 85 oraz 10-22 canona i nie ma żadnego spadku tak jak piszą co niektórzy. Fotografuje w różnych warunkach i nigdy mnie nie zawiodły i żadnych blików i flar nie miałem na zdjęciach. Zdażało sie nieraz że robiłem zdjęcia pod słońce i nie miałem flar czy innych zjawisk. A po 2 nie robi się zdjęć nigdy pod światło i każdy dobry fotograf o tym wie. Zawsze mam założoną dodatkowo osłone przeciwsłoneczną na obiektyw tym bardziej na dworze więc światło tak nie wpada i żadne zjawiska nie występuja wtedy. A filtry polaryzacyjne również polecam bo mam marumi dhg super