Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Sigma 50-500 czy Canon 100-400 L

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez levybike Zobacz posta
    Dla mnie wybór jest oczywisty, tylko 100-400L bo:

- szybszy AF
    - IS
    - lepszy optycznie (Sigma przewyższa początkowy zakres, no ale po co kupować obiektyw 100-400 czy 50-500, żeby robić zdjęcia na początkowych ogniskowych???) szczególnie na końcu
    - brak problemów z FF/BF

Ad1. Jest HSM nowej generacji w tej sigmie, który radzi sobie całkiem nieźle,
    Ad2. Jest OS i to przy dłuższych ogniskowych
    Ad3. Optycznie, to zależy. Jest duży rozrzut pomiędzy tymi szkłami, a ciężko znaleźć coś konkretnego. Jak dla mnie, to 120-300 sigmy bądź 100-300/4, bo ogniskowa 50-500 jest no powiedzmy sobie szczerze, stworzona tylko po to by pokazać, że są w stanie takie szkiełko zbudować.

Ad4. W przypadku każdego szkła możesz mieć FF/BF - niestety

Jak dla mnie kupowanie takiego szkła tylko z powodu tych 50mm i by korzystać z ogniskowych początkowych, jest strzałem w kolano. Nie dość, że to szkło jest naprawdę ciężkie, to jeszcze wymaga dodatkowych statywów (tych droższych), filtrów itd. No i cena też jest nie mała.

Plusem 100-400 w stosunku do wyżej wymienionej sigmy są uszczelnienia, który dysponuje L-ka, a w sigmie brak.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Ad1. Jest HSM nowej generacji w tej sigmie, który radzi sobie całkiem nieźle,

Ad4. W przypadku każdego szkła możesz mieć FF/BF - niestety
    Wiem, że HSM działa całkiem dobrze, ale jednak porównywać prędkość z obu szkieł to Canon wygrywa. Jeśli chodzi o sprawy z FF i BF, to każdy Canonowiec, wie, że zapięcie obiektywu Sigma to początek ogromnych problemów z ww. przypadłością, dodatkowo mamy tutaj potężną ogniskową, na której wszystko wyjdzie. Podpinając ten obiektyw (Sigma) mamy znacznie większe szanse na FF/BF. Dla mnie to jest takie trochę proszenie się o problemy i późniejszy ból głowy
    Aparat firmy Kanion

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Dla mnie to jest takie trochę proszenie się o problemy i późniejszy ból głowy
    Tylko weźmy wpierw pod uwagę, z jakiej racji stworzono taką bigmę? Wątpię by rynek miał takie oczekiwania, bo zakres wcale nie jest jakiś przyjemny. Problemem jest też poręczność. Biorąc do łapy szkła canonowe, nawet 600/4 IS ma się uczucie, że coś nie poleci, że jest to owszem kawał szkła, ale dobrej kondycji. W przypadku sigmy, to to szkło było stworzone z myślą o kim? O nas? O canonierach? chyba chodziło o gorsze systemy, może pentaxa czy olka?

Problemów z sigmą doświadcza każdy system, czy to ff/bf czy mydło czy nawet walki z wiatrakami o wymianę oprogramowania.

Spotkałem kiedyś człowieka, który w swoim pięknym kolorowym plecaczku na kółkach miał i 400/5,6 i sigmę 150-500. Na zapytanie dlaczego ma oba zareagował: sigma jest dobra, ale na 400mm mam wyraźny FF, który spada przy zmianie ogniskowej na 450. Sigmę kupiłem, bo była stosunkowo tania, ale wie Pan jak to jest, taniość nie idzie w parze z jakością. Canona dostałem jeszcze taniej, kiedy już sigma leżała w tym plecaku. Ja opcji nie miałem, ale jeśli pan będzie dysponował funduszem i wybierał odpowiednie szkło, to proszę dołożyć do systemowych.

To mi zostało. Wolę dokładać do dobrych szkieł systemowych, zamiast oszczędzać by, co zyskać? FF/BF, mydło? w zamian za zakres?
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli nie potrzebujesz 500mm to wybór jest oczywisty, miałem to szkło (100-400) parę razy w rękach i widziałem mnóstwo dobrych zdjęć z niego, konstrukcja leciwa ale wciąż robi dobre zdjęcia.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec Awatar levybike
    Miasto

Domyślnie

Darx tu zgadzam się w 100%, jak to ująłeś, że Bigma jest projektowana z nastawieniem na inne systemy. Tyle, że skoro mowa o innych systemach to pojawia się inna opcja - Tamron 200-500, który oferuje lepszą jakość optyczną. Na Canonie nie testowałem, ale na Nikonie Tamron bardzo ładne obrazki produkował, nawet na 500mm.
    Aparat firmy Kanion

Bywalec
    Miasto
    wałcz/piła

Domyślnie

głupie pytanie ale luneta z 9-krotnym zoomem to ile mm w przeliczeniu na ogniskową ?? dla APS-C przy Canon 7D

Bywalec Awatar levybike
    Miasto

Domyślnie

Zoom a ogniskowa to inne rzeczy. Możesz mieć obietyw 1-100mm, który będzie miał 100x zoom, zaś samo "zbliżenie" pozostanie niewielekie. Przykładowo stałoogniskowe obiektywy nie mają zoomu, a samo zbliżenie mogą mieć ogromne (Canon 600mm f4 L, 800mm f5.6 L). Zoom to krotność ogniskowej największej, przez najmniejszą. Zresztą niech wypowiedzą się wyjadacze
    Aparat firmy Kanion

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Możesz mieć obietyw 1-100mm, który będzie miał 100x zoom, zaś samo "zbliżenie" pozostanie niewielekie. Przykładowo stałoogniskowe obiektywy nie mają zoomu, a samo zbliżenie mogą mieć ogromne (Canon 600mm f4 L, 800mm f5.6 L). Zoom to krotność ogniskowej największej, przez najmniejszą. Zresztą niech wypowiedzą się wyjadacze
    Nie ma potrzeby, ONI już się wypowiedzieli:
    http://www.canon-board.info/showthre...t=32146&page=2
    :smile:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

........ Jeśli chodzi o sprawy z FF i BF, to każdy Canonowiec, wie, że zapięcie obiektywu Sigma to początek ogromnych problemów z ww. przypadłością ............ Podpinając ten obiektyw (Sigma) mamy znacznie większe szanse na FF/BF. Dla mnie to jest takie trochę proszenie się o problemy i późniejszy ból głowy
    Chyba kolega dziobolek jeszcze nie przeczytał tego postu :wink:
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Coś już napisał Awatar Bffist
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Może faktycznie pomyśl nad sigmą 100-300/4 albo canonem 70-200/4. Przyjemne szkła

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów