Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Problem z 35/1.4 - mydło, FF, BF?

Domyślnie Problem z 35/1.4 - mydło, FF, BF?

Witam,
    mam problem od dłuższego czasu z 35/1.4L. Największy błąd życiowy - załatwienie sprzętu taniej ze Stanów. Już wolę wydać 700 zł więcej i wytestować 10 egzemplarzy. Do rzeczy. Mamy problem, na 5d mk II strasznie mi to szkiełko mydli. Z początku było na Żytniej na kalibracji, następnie upadł i i padł AF i MF. Żytnia znowu, dostaję sprzęt spowrotem i...mydło jak cholera, nawet na wyświetlaczu aż żal d. ściska, w końcu jest to konkretny sprzęt za konkretne pieniądze, a efekty..marne. Odsyłka na Żytnią w ramach gwarancji po poprzedniej naprawie. Niby wyregulowali, niby cacy..znowu zabawy na puszce i znowu zawód. Raz zdjęcie idealne, raz bardzo kiepskie, z ostrością gdzieś hen daleko, choć szczerze powiedziawszy ciężko ogarnąć czy aby na pewno to hen daleko jest ostre, ponieważ znowu mydli. Postanowiłem ukraść na jeden wieczór aparat dziewczynie - 5d mark I. Testy na tablicy, ta sama przesłona (f/1.4 oczywiście), raz jedno body, raz drugie. Potem lightroom i przeglądanie 1:1. I szok. 5d mark II - wygląda jak lekki BF, mydło, ciężko ogarnąć. 5d mark I - ostre gdzie powinno, zero mydła, cudo. W czym sęk?

Zdjęcia w linku :
    http://www.sendspace.com/filegroup/l...9KCcWnk5QpoF1w
    1. Mk II
    2. Mk I

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Może problem z aparatem? Spróbuj jeszcze podpiąć szkło do innego body

Domyślnie

Ktoś tu jak widać nie przeczytał wszystkiego, co jest napisane.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez omnomnom Zobacz posta
    Ktoś tu jak widać nie przeczytał wszystkiego, co jest napisane.
    Ktoś przeczytał wszystko, łącznie z tym, że podpinałeś pod drugie 5D. Chodziło o sprawdzenie na trzecim body- wtedy powinno się wyjaśnić co masz rypnięte.

Domyślnie

Miałem sporo jazd z tym obiektywem, kilka razy odwiedził żytnią, wiele razy ogarniany był ich sprzętem sprawdzającym/kalibrującym. Tylko co może być w body? Pracuję jeszcze z 17-40/4 i 70-200/4, jest ok. Jutro sprawdzę z 50/1.8 na obu body, jeśli to wina mojej piątki to powinno i teraz wyjść na pełnej dziurze.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Taki mały bf spokojnie zlikwidujesz mikroregulacją w body.
    Co do ostrości to na 5DmkI wszystkie obiektywy są ostre bo ma wielgachny pixel. Porównaj jednak na innym 5DII.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie

sprawdzone również z 50/1.8. Różnica tak samo wielka. Też myślałem o kwestii różnicy mpx, ale różnica jest zbyt wielka. Jutro potestuje 35 na 5d mk I i zobaczę, jak się sprawuje. Jeśli będzie z tym zestawem ok, to w poniedziałek telefon do Żytniej i odsyłka. Znowu.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

A mnie zastanawia, w czym zawinił tutaj zakup w USA?
    Czy gdyby był kupiony w PL, to by nie upadł i szlag go nie trafił?
    Czy gdyby był kupiony w PL, to by z 5DII nie mydlił, a mydlił z pożyczonym 5D, w odróznienieu do aktualnego niemydlenia z 5D, a mydlenia z 5dII?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    A mnie zastanawia, w czym zawinił tutaj zakup w USA?
    Czy gdyby był kupiony w PL, to by nie upadł i szlag go nie trafił?
    Czy gdyby był kupiony w PL, to by z 5DII nie mydlił, a mydlił z pożyczonym 5D, w odróznienieu do aktualnego niemydlenia z 5D, a mydlenia z 5dII?
    Zdumiewa mnie ta logika

Domyślnie

Hm, może tym, że mimo wydania 700 zł więcej miałbym sprawdzony obiektyw (przestrzelone kilka egzemplarzy w sklepie, wybranie najlepszego), z gwarancją obejmującą Polskę i święty spokój? No, ale widzę, że niektórzy muszą tutaj wylewać jad, a jakże. Nic to. Temat do zamknięcia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów