Ja sobie tak myślę, że jak pomacam oba te szkła to decydującym czynnikiem będzie szybkośc AF 300-tki względem L-ki.
Ja sobie tak myślę, że jak pomacam oba te szkła to decydującym czynnikiem będzie szybkośc AF 300-tki względem L-ki.
350D --> 40D --> 70D + jakieś inne popierdułki --> czekam na 6D Mark II
Właśnie dowiedziałem się, że coś jest nie tak z nowym obiektywem 70-300 - ponoć coś się mu dzieje, gdy robi się zdjęcia kadrując w pionie. Słyszeliście o tym? Pytam dlatego, bo sam jestem zainteresowany jego kupnem.
Bez porównania. AF w 70-200 jest cichutki, szybki i precyzyjny. 70-300 potrafi nieraz dość długo ostrzyć zwłaszcza jak zmieniasz dość mocno ogniskową, o wysuwaniu i kręceniu mordką nie wspomnę...Zamieszczone przez AQUANTA
Jak potrzebujesz szybkiego i pewnego AF to bierz 70-200 nie pożałujesz.
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
No, ale IS się przydaje przy długich ogniskowych.
Do 200 mm to niekoniecznie chyba, że komuś bardzo dłonie "latają" :-)
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Albo jak jest słabe światło...
Właśnie czytałem o tym. Artykuł był nawet z samplami i niestety potwierdza się to :sad: Jestem tylko ciekaw, czy wszystkie szkła to mają, czy losowoZamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
![]()
350D --> 40D --> 70D + jakieś inne popierdułki --> czekam na 6D Mark II
Napisał AQUANTA
"Właśnie czytałem o tym. Artykuł był nawet z samplami i niestety potwierdza się to Jestem tylko ciekaw, czy wszystkie szkła to mają, czy losowo."
No właśnie trzeba sprawdzić . Ja jak można z wpisów wyczytać praktycznie na 99% byłem zdecydowany na L-kę 70-200f/4. Wszystkie bardzo cenne uwagi mirhona i innych brałem pod uwagę. Śledziłem również uwagi dotyczące nieostrzenia w ujęciach pionowych. Ale jak sie pobawiłem oboma szkiełkami przeanalizowałem swoje potrzeby wybrałem 70-300. Mój nie ma żadnych problemów z ostrzeniem w pionie. (a przynajmniej ich nie zauważyłem)(więc nie jest to wada wszystkich tych szkieł) Jednak bezcenną rzeczą w tym przypadku jest IS i 300mm. No cóż żeby nie było problemów z decyzja najlepiej wybrac L-ke 100-300 (lub 400) z IS i USM ale życie jest brutalne i katuje ludzi takimi dylematami. (A swoją droga jak wielu chciało by mieć tylko takie dylematy)
Życzę dobrego wyboru i pełni zadowolenia. (jak znam życie to po dość krótkim czasie pełnia zadowolenia mija i nastepuje dalsza ekspansywna pogoń za czymś lepszym i nowszym. I to też;-) jest piekne!)
Pozdrawiam
Janusz
hmm efekt ten pojawia sie po przekroczeniu ogniskowej 200, i tylko przy zmianie orientacji na pionowa z wlaczonym IS. Gdy is jest wylaczony wsio gra.
Mi osobiscie nie przeszkadza ten efekt, bo wiem jak go skorygowac, a jak jest wystarczajaca ilosc swiatla to wylanczam is i tyle.
Czyli rozumiem posiadasz takowe szkło, które ma tą wadę?
Czyli wystarczy wyłączyć IS przed zmianą orientacji i po zmianie znów włączyć, żeby było OK?
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 19-03-2006 o 20:14