Cytat:
Napisał AQUANTA
No to i ja mam zagwostkę w wyborze miedzy tymi dwoma szkłami.

Czy mogli byście mi doradzić?

Byc może to co napisze pomoże Tobie. Jak przeczytałeś ten wątek to zauwazysz, że miałem ten sam problem. I jak powyżej przeczytasz moja decyzja padła na 70-200/4L. Ale wziąłem do sprawdzenia 2 szkła L-ke i 70-300 bo Vitez przytoczył argument o IS i nie dawało mi to spokoju. PO ZABAWIE z tymi dwoma szkiełkami zdecydowałem sie jednak na 70-300 /4-5,6. Dlaczego. Róznica w jakości zdjęć (dla mnie) nie do odróznienia.
IS (dzięki Vitez) rewelacja. Chociażby dla tej funkcji warto wybrać!
Dodakowe 100mm ogniskowej zdecydowanie sie przydaje.
canon 70-300/4-5,6 jest zdrecydowanie przydatniejszym szkłem dla amatora niż 70-200. Tym bardziej, że jakoś naprawde dla amatora nie do odróznienia. (tzn. jakość 70-300 naprawde dorównuje tej L-ce.)
Jeżeli L-ka 70-200 to napewno nie ta a f-2,8 i napewno z IS. Ale to zupełnie inna baja!
Za 70-300/4-5,6 IS USM zapłaciłem 2100 zł w Fotomedia. Nie było zadnych problemów!
Tak więc napewno to Ty podejmiesz słuszna decyzję. Jak zauważyłeś ja byłem zdecydowany na 70-200/4L ale decycję zmieniłem. I dzisiaj uważam, że była ona jedynie słuszna decyja. Bo szkło 70-300 jest dla mnie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Robiłem np. nad morzem ptaki w locie i bez IS oraz 300mm napewno nie udała by się ta sztuka.
Pozdrawiam
Janusz