Strona 5 z 39 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 383

Wątek: Canon EF 70-300 mm IS USM czy CANON 70-200 F/4 USM L

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

To nie lepiej od razu nastawić się na stałki. W cenie 24-105 kupisz ich kilka (3 lub więcej).
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    To nie lepiej od razu nastawić się na stałki. W cenie 24-105 kupisz ich kilka (3 lub więcej).
    Zwłaszcza na stoku ich zmiana będzie fajna przy temp <0. Nie mówiąc o wożeniu ich w plecaku. I nie zgadzam się z opinią już tu zasłyszaną że albo narty albo zdjęcia...IMHO można godzić jedno z drugim pod warunkiem że się dźwiga sam aparat.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Same stałki to nie dla mnie ... aż takim PRO to ja nie jestem ;-)

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Zwłaszcza na stoku ich zmiana będzie fajna przy temp <0. Nie mówiąc o wożeniu ich w plecaku. I nie zgadzam się z opinią już tu zasłyszaną że albo narty albo zdjęcia...IMHO można godzić jedno z drugim pod warunkiem że się dźwiga sam aparat.
    Ja raczej nie zjeżdżałbym ze stoku z cyfrowym lustrem na szyji, zbędne ryzyko.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Same stałki to nie dla mnie ... aż takim PRO to ja nie jestem ;-)
    PRO jak piszesz, często używają zomów ze względu na ich uniwersalność, ale tych najwyższej klasy i jasności (nie mylić ze światłością :grin: ). Wystarczy popatrzeć na różne imprezy i sprzęt ludzi którzy je "obsługują".
    Canon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Ja raczej nie zjeżdżałbym ze stoku z cyfrowym lustrem na szyji, zbędne ryzyko.
    Plecaczek, aparat w małej torbie owinięty polarem i odrobina zdrowego rozsądku.. ;-)

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

70-200 - 70mmF/4 w kota mysle ze wypada poza GO...
    Pozatym ten IS wypada bardzo ładnie.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

A ja mam za to inny dylemat ;-) , zakładając że wyrwałbym gdzieś dobrego Tamorna (28-75), to dodając nowe 70-300 miałbym 2 szkła pokrywające fajny zakres (szeroki od biedy w kicie). I tylko jedno mnie niepokoi czy nie byłoby lepiej zamiast tych 2 szkiełek zakupić 24-105/4L? Wiem, wiem inny zakres i funkcjonalność (f2,8 to nie 4 + IS), ale jest dość poręczny (tzn. uniwersalny gdy idziesz pofocić i sam do końca nie wiesz co to będzie, a nie chcesz targać sprzętu)...i optycznie powinien być niezły o jakości wykonania i fajnym IS nie wspomnę...Muszę to głęboko przemyśleć...czy do mojej amatorki faktycznie nie wystarczyłoby 1 uniwersalny zoom (ta konkretna L) a do specyficznych zastosowań w przyszłości jakieś stałki...Kurde jakbym miał tego tamrona dobrego to bym może miałbym mniejsze problemy...
    a może lepiej kup Nikona i 18-200 VR?

będziesz miał jedno szkło w całym zakresie, można je poxipolem z body uszczelnić

tylko żartuję

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Czy ja twierdzę że istnieje? :-) Chodzi o to że nie lubię dzwigać torby i często mam sam aparat (+ karty w kieszeni) (np na nartach). Poza tym ja jestem amatorem, który foci dla przyjemności i często biorę aparat nie wiedząc co będę robił (wiem że zrobie jakieś fotki ale nie nastawiam się w stylu "idę robić portrety/widoczki"). Dlatego zastanawiam się czy 24-105 nie byłoby tym złotym środkiem. Inne mega zoomy (nawet L) nie wchodzą w grę -cena i jakość.
    Nie odrzucam zmiany szkieł - w końcu po to mam DSLR - tylko tak sobie myślę czy "w miarę uniwersalny zoom" + stałki (dodawane w miarę rozwoju umiejętności i potrzeb) czy to jest dobre rozwiązanie, czy nie będę żałował decyzji...
    złoty środek od realnych 38,4mm? nie sądzę...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    złoty środek od realnych 38,4mm? nie sądzę...
    Zawsze to lepiej niż 44,8 (z 28mm), a kita to można choćby i do kieszeni ;-).

Strona 5 z 39 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów