Pewnie że można
Dla mnie ważne będzię dodatkowe 100 mm i IS. Na szybkości AF mi nie zależy tak bardzo. Poza tym, filtry będą mi pasować, a jakość optyczna w kadrowaniu poziomym jest podobna.
Pewnie że można
Dla mnie ważne będzię dodatkowe 100 mm i IS. Na szybkości AF mi nie zależy tak bardzo. Poza tym, filtry będą mi pasować, a jakość optyczna w kadrowaniu poziomym jest podobna.
Dla mnie 70-300 to padaka :wink: ......wysuwa sie, kreci morda, osłone trzeba dokupic osobno, nie ma zadnego futerału(mi sie one przydaja w podrozy), jakosc samego wykonania jest nawet oki ale np 10-22 jest lepiej wykonany(a to podoba połka), zdjecia na 300mm dosc dobre choc jest znacznie bardziej podatny na flarowanie sprawdziłem w godzinach popołudniowych.
Kręcenie mordką można przeżyć, a osłonka nie kosztuje wiele. Co do wysuwania się - w jaki sposób się wysuwa?
Chodzi mi o to iz zmienia swoja długosc i to znacznie, a osłone kosztuje kolejna stowe z groszami...
Pozdro
Spytam tak... Czy L wystarczy mi do robienia zdjęć typu www.swiatkoni.pl? W jakiej odległości musze być z tym obiektywem od przeszkody by uzyskać podobne efekty (blisko nad przeszkodą)? W ten czas utwierdzicie mnie przy wyborze :>
"Spytam tak... Czy L wystarczy mi do robienia zdjęć typu www.swiatkoni.pl? W jakiej odległości musze być z tym obiektywem od przeszkody by uzyskać podobne efekty (blisko nad przeszkodą)? W ten czas utwierdzicie mnie przy wyborze :>"
Myslę, że dodatkowe 100 mm byłoby jak najbardziej wskazane.
A ponadto moim zdaniem niezbędna dla Twoich potrzeb jest IS. Oczywiście są L-ki z IS (ale cena!?). Ja mam 70-300 i chwale sobie. Ja juz bezwzglednie doceniłem 100 mm wiecej. Mysle, że dla Twoich potrzeb mogło by być jeszcze wiecej! Tak czy siak 200mm moim zdaniem to stanowczo za mało!
Pozdrawiam
Janusz
A ja spytam, co miał na myśłi towersivy pisząc o wysuwaniu? Czy chodzi, że wysawa się samoczynnie gdy jest skierowany w dół? Czy raczej chodzi o to, że nie ma ogniskowania wewnętrznego i wysuwa się podczas ostrzenia?
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 16-05-2006 o 07:18
"A ja spytam, co miał na myśłi towersivy pisząc o wysuwaniu? Czy chodzi, że wysawa się samoczynnike gdy jest skierowany w dół? Czy raczej chodzi o to, że nie ma ogniskowania wewnętrznego i wysuwa się podczas ostrzenia?"
Myslę, że chodzi o drugą kwestę. Może nie lubi paradowac z długa rurą? (sic?)
Pierwszej kwestii nie ma bo jest blokada!
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez januszP. ; 16-05-2006 o 07:16
Ostatnio edytowane przez bigjon ; 16-05-2006 o 10:27
50D Kit, canon 400 F2.8 L
http://www.jaroslawwlazly.pl
Czy ktoś posiada oba te obiektywy? Może polecić któryś? L ma nowszą konstrukcję, lepiej jest wykonana... Nie robię często zdjęć sportowych, więc L mi chyba wystarczy... Ciężko mi ocenić na "sucho" nie mam możliwości jednak wypróbowania ani jednego ani drugiego... Jednak szybszy AF do mnie przemawia...
Mam pytanie czy jak mieli byście okazję kupić L w USA za ok. 600$(EF 70-300 mm IS USM jakieś 550$)(z tego co widziałem na jakiejś amerykańskiej stronie) kupilibyście? Czy lepiej w kraju by mieć gwarancje?
Ostatnio edytowane przez drink ; 16-05-2006 o 14:50