Strona 12 z 39 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 383

Wątek: Canon EF 70-300 mm IS USM czy CANON 70-200 F/4 USM L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Moim zdaniem każde szkło "lubi" światło i kontrasty. Jak jest jedno i drugie to różnica między eLką i szkłem amatorskim (jeżeli nie są walnięte), przy tych samych nastawach, jest niewielka (jeżeli w ogóle jest).
    Klasę szkła poznać można po tym jakie ma osiągi w słabych warunkach.
    W przypadku tych 2 ciemnych zoomów jest akurat odwrotnie...pomijając IS gdy jest pochmurnie i niezbyt kontrastowo/kolorowo to idą łeb w łeb. Róznice wychodzą jak masz dobre światło i kontrastową scenę. L ma lepsze kolory/kontrast i oddaje więcej drobnych detali - tak wynika z moich obserwacji i porównania konkretnych egzemplarzy.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Miałem sporo 70-200F/4 w rękach- każda sztuka była identyczna - jesli 70% zdjec jak piszesz było oki tzn ze w 30% dałes ciała(bez obrazy ).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    Miałem sporo 70-200F/4 w rękach- każda sztuka była identyczna - jesli 70% zdjec jak piszesz było oki tzn ze w 30% dałes ciała(bez obrazy ).
    Przy czasach <1/1000s ??? O innych ze statywu nie wspomnę...
    2 tyg bawiłem się tym konkretnym egzemplarzem przez ten okres 3 dni były bardzo słoneczne...i miałem dostatecznie dużo czasu żeby go przetestować...
    Ostatnio edytowane przez mirhon ; 31-01-2006 o 12:09

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    W przypadku tych 2 ciemnych zoomów jest akurat odwrotnie...pomijając IS gdy jest pochmurnie i niezbyt kontrastowo/kolorowo to idą łeb w łeb. Róznice wychodzą jak masz dobre światło i kontrastową scenę. L ma lepsze kolory/kontrast i oddaje więcej drobnych detali - tak wynika z moich obserwacji i porównania konkretnych egzemplarzy.
    Nie będę się spierać. Skoro jest tak jak piszesz...

Ja mam inne doświadczenia. Miałem wieeele szkieł amatorskich. Były i Sigmy, Tamrony, Canony... i jak fociłem w ładną pogodę różne spacerówki itd. to wszystkie dawały mi bardzo ładne fotki. Jak coś było spartolone, to była tylko moja wina. Problem natomiast zawsze powstawał, gdy trzeba było focić w trudnych warunkach, gdzie albo AF się nie wyrabiał, lub było za mało światła i dostawałem albo mydło na pełnej dziurze przy skrajnych ogniskowych w zoomach, albo też czasy wychodziły za długie.

W innym poście http://www.canon-board.info/showthre...?t=7025&page=3 (swoją drogą nie wiem, czemu to wszystko nie jest w jednym temacie) pisałeś, że 70-300IS Ci bardziej podpasował w porównaniu do 70-200/4, bo był bardziej użyteczny (IS + dodatkowe 100mm), a i jakość zdjęć była dobra. No i dobrze, bo to prawda.
    To co głównie podkreślasz teraz w 70-200/4, jako walory bijące 70-300IS, to wyższa jakość fot w dobrych warunkach.
    Kontrast i kolory, hm... jeżeli zdjęć nie poddajesz późniejszemu postprocessingowi to faktycznie jest to istotne.
    Lepsze odwzorowanie detali? Niewątpliwie tak, tylko... przy jakim powiększeniu to widać, jaka jest skala tej różnicy i jakiego formatu odbitki zamierzasz robić?
    Mógłbyś pokazać jakieś porównanie? Sądzę, że dla osób, które czytają ten temat, i mają/będą mieć podobne dylematy, będzie to niewątpliwie bardzo pomocne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    ....W innym poście http://www.canon-board.info/showthre...?t=7025&page=3 (swoją drogą nie wiem, czemu to wszystko nie jest w jednym temacie) pisałeś, że 70-300IS Ci bardziej podpasował w porównaniu do 70-200/4, bo był bardziej użyteczny (IS + dodatkowe 100mm), a i jakość zdjęć była dobra. No i dobrze, bo to prawda.
    To co głównie podkreślasz teraz w 70-200/4, jako walory bijące 70-300IS, to wyższa jakość fot w dobrych warunkach.
    Kontrast i kolory, hm... jeżeli zdjęć nie poddajesz późniejszemu postprocessingowi to faktycznie jest to istotne.
    Lepsze odwzorowanie detali? Niewątpliwie tak, tylko... przy jakim powiększeniu to widać, jaka jest skala tej różnicy i jakiego formatu odbitki zamierzasz robić?
    Mógłbyś pokazać jakieś porównanie? Sądzę, że dla osób, które czytają ten temat, i mają/będą mieć podobne dylematy, będzie to niewątpliwie bardzo pomocne.
    Jak brałem te szkła i pisałem ten post to nie wiedziałem do końca co wezmę.
    Po zastanowieniu (2 tyg) doszedłem do wniosku że potrzebuję tele do zdjęć przy dobrym świetle. Planuję dużo zdjęć nad wodą (wybieram się do chorwacji) i wiem że będę kadrował stąd ważne detale przy powiększeniach.
    Zabawa z polarem przy 70-300 jakoś mnie dodatkowo zniechęciła.
    IS się przydaje gdy światło jest nie bardzo albo chcemy dość przymknąć aby zwiększyć DOF. W moim przypadku IS nie miał aż takiego znaczenia...
    Postaram się znaleźć fotki z tych testów i coś pokazać.
    Jeszcze raz podkreślam że z nie L'kowych tele ten nowy 70-300IS jest zdecydowanie najlepszy, prawie tak dobry (optyka) jak 70-200/4L, ale
    dla mnie jednak to PRAWIE robi różnicę :-)
    Zapomniałem dodać że ja robię tylko w RAW i każde zdjęcie poddaję postprocessingowi...takie moje małe zboczenie :-)

sp4jkk
    Guest

Domyślnie

Wy Panowie gadu gadu a ja wciąż nie mogę zobaczyć tych fotek do porównania. Wyświetla mi się coś takiego jak klikne FREE:

You have requested the file canon_tele.rar (23040893 Bytes). This file has been downloaded 133 times already.
    IMPORTANT: Download-accelerators are only supported with a PREMIUM-Account!

Your IP-address xx.xxx.xxx.1 is already downloading a file. You have to wait until it is finished.
    Premium-accounts can download many files at the same time. Get your own PREMIUM-Account now. Instant access!
    If you are not downloading anything, you are using a proxy-server or a shared IP-address. A Premium-Account solves this problem.

A problem w tym, że nic nie ściągałem tu. A mam też szkło 75-300 IS USM i cały wątek przeryłem (12 stron) a fotek nie uwidziałem.

czy może mi ktoś pomóc w tym temacie?

PS. Zaznaczam, że nie jestem w żadnej sieci i mam swoje IP!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Radzę spróbowac do skutku... link jest ok przed chwilą sprawdzałem.

sp4jkk
    Guest

Domyślnie

Już dostałem fotki na maila, za które bardzo dziekuję. No i teraz czekać na słońce i próbować.

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Przewaliłwem i przeczytałem wszystkie informacje na CB dotyczące tematu mojego dylematu (pewnie niejeden chciałby takie dylematy mieć). Przejrzałem mnóstwo testów, opinii -wykorzystując linki CB i swoja bazę. I wątpliwości ciągle pozostają: Dlatego wpadłem na pomysł czegoś w rodzaju audiotele. Proszę o wskazanie (bez komentarza i uzasadnienia)na obiektyw, który byś na moim miejscu kupił? Ten z obiektywów, który otrzyma pierwszy, trzy wskazania uzupełni moją torbę ze sprzętem drogą kupna! Aby uniknąć pytań uzupełniających podaję:
    Obiektyw bedzie pracował z Eos-em 350D i Eos-em 33 (slajdy). Będzie dopełnieniem Tamrona 28-75/2,8. Moje tematy to przyroda, krajobrazy, żagle. Ma służyć na często pokonywanych szlakach turystycznych (w tym duzo gór), wypadach żeglarskich. Posiadam również: Kit; C. 28/2,8; C. 50/1,8; S. 105/2,8 macro
    A lista ewentualnych odpowiedźi to:
    A- Canon EF 70-300 mm IS USM ?
    B- CANON 70-200 F/4 USM L ?
    C- Sigma AF 70-200 f/2,8 EX DG APO
    Życząc miłej zabawy z góry przesyłam serdeczne podziekowania, które stanowia jedyną ale jakże cenną nagrodę w tej zabawie!
    Pozdrawiam
    Janusz

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

B :wink:

Strona 12 z 39 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów