Strona 12 z 34 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 383

Wątek: Canon EF 70-300 mm IS USM czy CANON 70-200 F/4 USM L

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP.
    Vitez
    czy ze swojego doswiadczenia możesz potwierdzić bądź odrzucić tezę , która przewija sie w tym wątku (w innych również) wielokrotnie, że włączenie IS pogarsza ostrość?
    Nie wiem. Robie (70-200 od ponad roku) z wiecznie wlaczonym IS , efekt i jakosc mnie zadowala, tak wiec nie przejmuje sie ta teza.
    Wydaje mi sie ze nawet jakby pogarszal jakosc to w tak niewielkim stopniu ze raczej nie zauwazylbym roznicy.

Domyślnie

No to i ja mam zagwostkę w wyborze miedzy tymi dwoma szkłami.

Czy mogli byście mi doradzić?

Na pewno nie będe robił zdjęć w halach sportowych więc te stałe 4 nie do końca mi się chyba przyda. Odbitek wiekszych niz 20x30 tez nie zamierzam robic, a i te zadko. Kadrowanie w niewielkim stopniu. Do kompletu już czeka na mnie T 28-75 2.8, więc jak coś to mogę wykorzystać.
    IS na razie do mnie nie przemawia, ale te dodatkowe 100 mm tak.
    Zdjęcia jakie będe robił to głównie plener, więc wydaje mi się, że ta 70-300 będzie dla mnie lepszym wyborem. Poza tym jak patrze na te zdjęcia to widze same ładne i ostre zdjęcia
    http://www.pbase.com/gschmickle/mn_wildlife_connection

A i przy okazji pytanko. Mógłby ktoś sprawdzić, przy jakich ogniskowych przymyka się F od 4 do 5.6?
    Ostatnio edytowane przez AQUANTA ; 18-03-2006 o 13:18
    350D --> 40D --> 70D + jakieś inne popierdułki --> czekam na 6D Mark II

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AQUANTA

No przeciez caly watek jest o tym . Ty raczej chcesz by ktos za ciebie zdecydowal a nie doradzal. Przeczytaj ten watek - zdecyduj sam.

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

A i przy okazji pytanko. Mógłby ktoś sprawdzić, przy jakich ogniskowych przymyka się F od 4 do 5.6?
    nie pamietam dokladnie, ale przy 100mm jest 4,5 przy 200 jest 5 a przy 300 5,6.

Domyślnie

Vitez
    Nie o to chodzi.
    Tylko czy jako amator zauważę różnice w fotkach zakładająć, że będe go wykorzystywał do celów o jakich piszę wyżej.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez
    Nie o to chodzi.
    Tylko czy jako amator zauważę różnice w fotkach zakładająć, że będe go wykorzystywał do celów o jakich piszę wyżej.
    To ja sie powtorze, ze odpowiedz na to pytanie juz padla w tym watku, a decyzje musisz podjac sam.

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat:
    Napisał AQUANTA

Byc może to co napisze pomoże Tobie. Jak przeczytałeś ten wątek to zauwazysz, że miałem ten sam problem. I jak powyżej przeczytasz moja decyzja padła na 70-200/4L. Ale wziąłem do sprawdzenia 2 szkła L-ke i 70-300 bo Vitez przytoczył argument o IS i nie dawało mi to spokoju. PO ZABAWIE z tymi dwoma szkiełkami zdecydowałem sie jednak na 70-300 /4-5,6. Dlaczego. Róznica w jakości zdjęć (dla mnie) nie do odróznienia.
    IS (dzięki Vitez) rewelacja. Chociażby dla tej funkcji warto wybrać!
    Dodakowe 100mm ogniskowej zdecydowanie sie przydaje.
    canon 70-300/4-5,6 jest zdrecydowanie przydatniejszym szkłem dla amatora niż 70-200. Tym bardziej, że jakoś naprawde dla amatora nie do odróznienia. (tzn. jakość 70-300 naprawde dorównuje tej L-ce.)
    Jeżeli L-ka 70-200 to napewno nie ta a f-2,8 i napewno z IS. Ale to zupełnie inna baja!
    Za 70-300/4-5,6 IS USM zapłaciłem 2100 zł w Fotomedia. Nie było zadnych problemów!
    Tak więc napewno to Ty podejmiesz słuszna decyzję. Jak zauważyłeś ja byłem zdecydowany na 70-200/4L ale decycję zmieniłem. I dzisiaj uważam, że była ona jedynie słuszna decyja. Bo szkło 70-300 jest dla mnie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Robiłem np. nad morzem ptaki w locie i bez IS oraz 300mm napewno nie udała by się ta sztuka.
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Janusz dziękuje za kilka słów które być może pomogą mi w wyborze.
    Jak będe brał to właśnie w Fotomedia. Mam ich siedzibe u siebie w mieście i poza tym prawie cały sprzet od nich brałem. Też właśnie chcę do nich podjechać i podotykać oba szkła.
    Patrząc jednak na zdjęcia na pbase troszkę mnie niepokoi jeden fakt. Mało kto z 350D potrafi uzyskać ładne ostre fotki. Z 20D, 1D i nawet z 300D owszem są.
    Z 70-200 jest tego dosyć sporo.

To co mnie w 70-200 irytuje to głównie kolor i brak tej 100-tki
    W 70-300 natomiast kręcąca mordka.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Kurcze tez bede stal przed tym samym wyborem.Bedzie bol bo te 100mm jednak sie przyda i IS rowniez.
    No chyba, iz bierzemy pod uwage odsprzedanie szkielek to wtedy zapewne mniej stracimy na 70-200F4L.
    Przy pierwszej mozliwej okazj podepne je sobie i zobacze co i jak.
    5D + L

Domyślnie

Ja sobie tak myślę, że jak pomacam oba te szkła to decydującym czynnikiem będzie szybkośc AF 300-tki względem L-ki.

Strona 12 z 34 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów