Jakiś czas temu testowałem te 2 szkła i zacząłem ten wątek. Jako że cały czas się zastanawiam które tele kupić znowu mam 70-200/f4 i 70-300/IS...(inne egzemplarze)
Szkła dostałem późno, zatem na dworze nic nie zrobiłem, testy na szybko ze statywu w kiepskim świetle (robiłem z lampą) pokazują że jeśli działa AF to w 300 jest pewniejszy. To samo zaobserwowałem z pierwszymi szkłami. 70-200 jest ostre jak trafi AF, ale ten kolejny 70-300 to szczęka mi opadła...wierzę że te testy na photozone mówią prawdę: to szkło ma doskonałą rozdzielczość na photozone wyszło im więcej niż 70-200/4L...
Jako że nie mam godnych pokazania przykładów z 70-200, chiałbym jako ciekawostkę pokazać 2 zdjęcia ze statywu z 300, 70mm/f8 i 300mm/f8.
F8 dlatego że chciałem mieć większe DOF a przy max dziurkach jest naprawdę podobnie. Te 2 rawy zostały wywołane ACR bez żadnej obróbki i w szopie zapodałem jedynie bardzo miękkie wyostrzanie (Nik Sharpener Pro - 30% filtr RAW Presharpening) bo byłem ciekaw ile detali można wycisnąć. Szczęka mi opadła przy 300mm...Jutro zrobię jakieś testy tych 2 szkieł w normalnym świetle o ile pogoda dopisze. Mnie się bardzo podoba wykonanie 70-200 jest super, wewnętrzne ostrzenie, MTF, chciałbym zostawić to szkiełko, ale jak za dnia będę miał takie efekty jak teraz to nie będę się wachał i wezmę 70-300...
Tu są te 2 pliki 70mm/f8 i 300mm/f8
http://rapidshare.de/files/11057112/70_300.rar.html
wybierzcie free, i po odczekaniu wpiszcie 3 znakowy kod i przycisk download...