Strona 13 z 17 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 162

Wątek: Filtr polaryzacyjny i inne dylematy?

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Narzekasz na żółtą zieleń, a nigdzie nie ruszyłaś tonu koloru.
    Skąd ten opór przed słuchaniem rad ?
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Tak jak myslałem. Człowiek naoglądał się w sieci obrobionych zdjęć z FF@obiektywL i spodziewał się podobnych efektów po kupnie lustra.
    Praktyka, praktyka, praktyka. Znikną przepały nieba itp. bo zdjęcia same z siebie jak na kit(i jpg) całkiem ok.
    Aczkolwiek bez RAW i tak nie widzę przyszłości.
    Ale to moja prywatna opinia

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Narzekasz na żółtą zieleń, a nigdzie nie ruszyłaś tonu koloru.
    Skąd ten opór przed słuchaniem rad ?
    Ale ja nie potrafię się teleportować w przeszłość, dziś jak wiesz leje w całej Polsce a zdjęcia są sprzed miesiąca
    Na pewno wypróbuję Twoje ustawienia jak się wypogodzi. Jeśli jeszcze coś możesz mi wskazać to z chęcia wysłucham bo Twoje zdjęcia bardzo mi się podobają.

Wszyscy mówicie o balansie (dzięki za link o nim, korzystam z szerokiego kadru ale to przeoczyłam), jak widac mam auto w wielu zdjęciach i cóż... kicha. Dlatego wiem, że te "prywatne" ustawienia w użytkowniku są niewłaściwe

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Niestety, w tych aparatach WB jest jedynie predefiniowane, słońce, chmurka itp. Ale możesz ustawic wzorzec bieli, szczegóły w instrukcji obsługi.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ja napiszę tak - w sumie nikt tego nie zaproponował.
    Tama, rozumiem w pełni Twoją awersję do RAW-ów, ok. Twój wybór, ale przy najbliższej okazji pogodowej (znaczy się pogodzie sprzyjającej fotografowaniu ) wybierz się na zdjęcia i ustaw sobie RAW + JPG. Strzel kilka fotek uzyskując RAW i JPG. Zapisz na dysk komputera i otwórz Digital Photo Professional, jest to program który dostałaś na płycie z aparatem. Otwórz RAW, kliknij w zakładkę View, następnie wybierz Tool palette (lub kliknij Ctrl+T). Wyskoczy takie menu, gdzie w zakładce RAW masz możliwość wykonania podstawowych operacji na RAW, takich jak m.in. zmianę balansu bieli (White Balance Adjustment), a także Contrast, Color Tone, Color Saturation - czyli właściwe te podstawowe parametry, które możesz ustawić dla JPG-a w body. Pobaw się tymi suwaczkami, przesuwając najlepiej stopniowo o 1 punkt i obserwuj zmiany jakie zachodzą na obrazie. Jak już sobie pokombinujesz to dojdziesz do ustawienia, które będzie Ci odpowiadać i takie wprowadzisz sobie w body. Możesz też porównywać efekty zmian z JPG-iem, który otrzymałaś z body.
    Potem zapomnisz o tym i będziesz robić JPG-i
    Naprawdę moim zdaniem warto poświęcić tych parę chwil na zabawę z DPP i tym co Ci podałem, zaoszczędzisz sobie później wielu nieporozumień.
    Oczywiście powyższa rada jest w oderwaniu od innych zagadnień z zakresu fotografii, które były poruszane w tym wątku.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

@ Bangi, może kiedyś z tej rady skorzystam. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi i pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Obejrzałem te zdjęcia i powiem szczerze, że nie bardzo widzę jakieś drastyczne defekty kolorystyczne dopóki balans bieli jest na AUTO. Np. zdjęcie nr _300 jest całkiem poprawne, cieplejsze nieco niż to z sony i przez to lepsze.
    Majstrowanie przy balansie bieli np. ustawienie w słoneczny dzień na "pochmurnie" skończyło się oczywistym nieszczęściem - wszystko jest żółte.
    WB Auto w Canonie działa moim zdaniem na tyle poprawnie w typowych warunkach, że trzeba sporo doświadczenia, żeby coś poprawić a łatwo popsuć.
    Zdjęcia robione są przy bardzo dużym kontraście i to zwsze powoduje mniejsze lub większe problemy.
    Moja porada dla Tamy: ustaw balans bieli na Auto, przywróć standardowe ustawienia dla trybu krajobraz i tak zostaw. Kup tego polara i poćwicz jego działanie na kicie , który kręci przednią soczewką i wymaga korekty po ustawieniu ostrości. Wyczekaj na właściwe oświetlenie np. słoneczny dzień z białymi obłokami. Ustaw Av, pomiar światła matrycowy. Pozostanie Ci problem z ewentualną korektą ekspozycji i tu bez histogramu nie dasz rady. Jeśli nie poprzepalasz zdjęć to wszystko powinno być dobrze.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna

Smile

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    ...ustaw balans bieli na Auto, przywróć standardowe ustawienia dla trybu krajobraz i tak zostaw. Kup tego polara i poćwicz jego działanie na kicie , który kręci przednią soczewką i wymaga korekty po ustawieniu ostrości. Wyczekaj na właściwe oświetlenie np. słoneczny dzień z białymi obłokami. Ustaw Av, pomiar światła matrycowy. Pozostanie Ci problem z ewentualną korektą ekspozycji i tu bez histogramu nie dasz rady. Jeśli nie poprzepalasz zdjęć to wszystko powinno być dobrze.
    :-D O właśnie, o takie rady mi chodziło, wezmę to pod uwagę, zdaję sobie sprawę że przedobrzyłam z tym nasyceniem. Ale przećwiczę też te ustawienia podane przez jednego z forumowiczów.
    Mam jeszcze pytania:
    1. Kręcenie polarem - w jakim celu? Czy w celu pewnych ustawień, ale co jeszcze tam pozostaje do ustawienia?
    2. Czy kit nie jest juz sam w sobie ciemny jak na dołożenie do tego polara?
    3. Jeśli TAK pkt. 2 to powinnam ekspozycję dać na + by było jaśniej?
    4. Czy polar przydaje się tylko na słońce, czy również w mniej nasłoneczniony dzień i czy stosuje się go do zdjęć w pomieszczeniach bo słyszałam o fotkach np. ekspozycji za szkłem co nie da nam odbicia szybki w gablotach (muzea i inne wystawy)?
    Histogram to swoją drogą "ciało mi zupełnie obce"

A teraz z innej beczki:
    a) dużo się tu mówi na forum o wydostaniu światła ze sprzętu, abstrachując już od jakości szkła - swiatło/naświetlanie, co lepsze: szeroki otwór przysłony czy dłuższy czas naświetlania. Czy w ogóle te funkcje służą innym efektom?
    b) spotkałam się z opinią że Canon wyciąga i tak maximum przy f8. ale w sprzęcie jest znacznie więcej, to jak to jest?
    c) po co zmniejszać otwór przysłony skoro mogę dać ekspozycję na -? co lepsze?
    d) czy wysoka przysłona w słoneczny dzień da mi lepszą jakość zdjęcia?
    e) wybór:
    - założyć polara?
    - zmniejszać ekspozycję? (choć w kitach ciemnych raczej nie)
    - zwiększać wartość przysłony (pamiętając, że używam kita)?
    f) jaką najwyższą wartość f stosować z moim sprzętem?

Pozdrawiam

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Powiedz mi czy naprawde nie potrafisz skorzystac z dobrej rady dawanej tutaj wielokrotnie? Poczytaj o podstawach obsługi aparartu. O ekspozycji, przesłonie. Ciagle mylisz jasnosc obiektywu ekspozycja. Nie wiesz co to polaryzator itd. Naprawde nikt za Ciebie sie tego nie nauczy. W necir jest tyle poradnikow,ze nikt tutaj podstaw nie bedzie wyjasnial. Google nie gryzie.
    Poza tym dostałaś linki do poczytania i jak widać też daremnie.

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    Powiedz mi czy naprawde nie potrafisz skorzystac z dobrej rady dawanej tutaj wielokrotnie? Poczytaj o podstawach obsługi aparartu. O ekspozycji, przesłonie. Ciagle mylisz jasnosc obiektywu ekspozycja. Nie wiesz co to polaryzator itd. Naprawde nikt za Ciebie sie tego nie nauczy. W necir jest tyle poradnikow,ze nikt tutaj podstaw nie bedzie wyjasnial. Google nie gryzie.
    Poza tym dostałaś linki do poczytania i jak widać też daremnie.

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
    Bez obaw czytam wszystko. A po to jest forum by się konsultować, skoro Tobie nie pasują moje zapytania to dziękuję - Tobie za rozmowę. Od początku rozmowa z Toba przebiegała w mało przyjaznej atmosferze.
    Skoro tyle poradników, tyle wiedzy w google to co Ty tu jeszcze robisz?

Strona 13 z 17 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów