Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 162

Wątek: Filtr polaryzacyjny i inne dylematy?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie ustawiaj na "chmurkę" bo właśnie to zażółca Ci trawę, jak już nie znasz się za bardzo na balansie to najbezpieczniej jest ustawić AUTO, ja tak zawsze mam i jak mi się JPG nie podoba to koryguję to w RAW. Jeszcze nigdy na polu, tzn. na dworze AUTO mnie nie zawiodło. Podobno canon dobrze sobie radzi w AUTO.

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak naprawde to aparaty w Auto sobie niezle radza. Zwykle poprawic trzeba tylko w swietle zarowym bo wtedy balans zwykle sie sypie a poza tym Auto jest najpewniejsze.
    A gwoli wyjasnienia to "chmurka" oznacza balans w chmurny dzien czyli wtedy kiedy mamy bardziej "niebieskie" zimne swiatlo.
    Ostatnio edytowane przez Tornvald ; 04-06-2012 o 22:04

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ale ja właśnie ostatnio miałam na auto balans i przepalona trawa wyszła. Naprawdę, widzę że mój aparat słońca nie lubi. Rok temu takim samym aparataem bawiła się na auto całkowicie i było lepiej. Może zwiększanie ostrości ma wpływ bo wszystkie pozostałe ustawienia miałam ostatnio tak jak na swoim aparacie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Ale ja właśnie ostatnio miałam na auto balans i przepalona trawa wyszła.
    Mylisz pojęcia.Balans bieli ma wpływ na kolory ale nie na ekspozycję.Dokładanie do tego ostrości to już .....
    Jeśli chcesz fotografować lustrzanką,musisz sobie przyswoić podstawowe pojęcia z fotografii i techniki fotografowania.Inaczej będziesz zawsze "jak dziecko we mgle"

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Mylisz pojęcia.Balans bieli ma wpływ na kolory ale nie na ekspozycję.Dokładanie do tego ostrości to już .....
    Chyba nie zrozumiałam, wiem że balans bieli ma wpływ na światło/kolorystykę a na jasność nie. A ostrość, no właśnie zastanawiam się czy ta 7 czy 6 w ostrości nie daje mi tej niepożądanej barwy. Tak jak pisałam wyżej, rok temu takim samym sprzętem fociłam na auto lub krajobraz i zieleń to była po prostu zieleń. Czy to więc jest wina mych ustawień czy wina jakiegoś błędu w aparacie (wadliwy model)?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ustawienie ostrości nie ma wpływu na barwę, żadnego.
    Albo był problem z balansem bieli, albo miałaś przestawione coś w stylach obrazu.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Ostrość nie ma najmniejszego wpływu na barwę.
    Radziłbym wystrzegać się ustawiania wyostrzania na wartość maksymalną (7). Moim zdaniem zdjęcie zaczyna wglądać wtedy sztucznie.

A co do kolorków, to możesz popróbować coś z tonem koloru (otatni suwak w stylach obrazu). Wg instrukcji używa się go do korekcji koloru skóry - w lewo bardziej czerwona, w prawo brdziej żółta. Ale zauważyłem, że można nim również pływać na kolor zieleni - przesunięcie w prawo sprawi, że zieleń jest bardziej zielona, niż w położeniu neutralnym.
    Ja rówież nie focę w RAW, tylko w JPG. Styl obrazu zdefiniowałem sobie jako (5,0,2,2) - czyli dość duże wyostrzenie (5), kontrast bez zmian (0), wzmocnione kolory (2) i przesunięty ton koloru (2), aby zieleń była bardziej zielona. Przy okazji ludzie wychodzą bardziej opaleni, ale trzeba uważać, bo przy typowym portrecie robią się chińczyki
    W podpisie mam galerię zdjęć, możesz spojrzeć na efekty, wszystkie zdjęcia prosto z puszki bez obróbki.

Jeżeli chodzi o balans bieli i słoneczny dzień, to faktycznie jest kłopot. Przeważnie używam albo auto, albo słoneczka (raz jedno bardziej się sprawdza, innym razem drugie). Najlepiej porób sobie testowo takie same kadry, tylko z różnym balansem bieli. Potem popatrz jak to wygląda na LCD w aparacie i jak na dużym monitorze. Na tej podstawie wyrobisz sobie pojęcie jak powinna wyglądać kolorystyka na LCD aparatu, żeby potem było dobrze.
    "Chmurki" się wystrzegam nawet jak są chmury, faktycznie wszystko wychodzi wtedy mocno żółte.
    Ostatnio edytowane przez sprocket73 ; 05-06-2012 o 08:48
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

sprocket73 dobrze radzi, sam dzięki niemu poprawiłem sobie jakoś JPG-ów z puszki, aczkolwiek tak jak pisałem wczesniej w moim przypadku, trochę to zmodyfikowałem,
    tak naprawdę to samemu trzeba popróbować,
    550d nawet z kitem potrafi dac ładny JPG, oczywiście warunki nazwijmy to pogodowe (złota godzina, itp.), muszą być sprzyjające

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    W podpisie mam galerię zdjęć, możesz spojrzeć na efekty, wszystkie zdjęcia prosto z puszki bez obróbki. Jeżeli chodzi o balans bieli i słoneczny dzień, to faktycznie jest kłopot. Przeważnie używam albo auto, albo słoneczka (raz jedno bardziej się sprawdza, innym razem drugie)...
    Przyznam szczerze, że one wyglądają jak obrobione, zieleń zbyt soczysta, ja bym ja momentami uspokoiła ale kolorki pięknie się mienią, masz widzę ładną ostrość ale to zapewne kwestia obiektywu, w info na picasa nie ma nic o obiektywie a tylko o jakimś programie? Ale widzę niezłą jasność To kwestia na pewno obiektywu z dobrym f. A czy w słoneczne dni używasz polara? Bo niebo jest też bardzo niebieskie?

Wypróbuję Twoje ustawienia, ale sam mówisz że +2 tony albo zbyt zielone albo... zbyt żółte.
    Zauważyłam, że na ustwieniu w stylach krajobraz jest ciekawszy od standardowego więc ustawiłam sobie użytkownika na krajobraz i powzmacniałam parametry (niektóre).
    Balansem bawiłam się i tyle wiem, że słoneczko daje zimne/niebieskie odcienie, więc z niego całkowicie rezygnuję. A auto i chmurka raczej się nie różnią wg moich prób.
    Ale jestem bardzo ciekawa co powiecie jak zobaczycie te moje nieudactwa wieczorkiem, prawda wyjdzie na jaw, wrzucę swoje na picasa

A tymczasem pozdrawiam wszystkich
    Ostatnio edytowane przez Tama ; 05-06-2012 o 09:43

Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów