I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Już mi głowa pęka
Co rusz to jakieś problemy z tym Tamronem, zachwyt a później "ostrzy za" "ostrzy przed". Jak będę kiedyś (ewentualnie) go nabywać to juz wiem, że tylko u Jakuba C. w PoznaniuI cokolwiek to znaczy, dokona "kalibracji".
Zawsze też możesz wybrać w sklepie z kilku innych, jeżeli dają możliwość postrzelania.
Jak tak ostatnio kupiłem T 70-300 i zaoszczędziłem ok. 300 PLN![]()
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
@ Bangi, masz rację, mogę wybierać w sklepie ale wiesz że ja się nie znam na szczegółach, najprościej gdy fachowiec dokonuje wyboru. Podczas próby nie zobaczę tyle co oko fachowca.
A mam małe pytanko... dla "rozjaśnienia" zdjęcia lepszy jest dłuższy czas czy większy otwór przysłony?
I w ogóle to chciałabym zobaczyć taki test : kit kontra Tamron z tym samym ujęciem i bez żadnej korekty w programach graficznych. To co na razie przejrzałam, nie mam pewności co do braku ingerencji obrubczej.
No co a ja kolezance polece cos innego niz Tamron. Jaka porzadna ksiazke z podstawami fotografii.
Jak widac kolezanka nie ma wiekszego pojecia o technice fotografowania. Nie wie co to przeslona ani jak wplywa na obraz jak dobrac czas naswietlania a od tego trzeba zaczac jesli chce sie czegos wiecej niz cykac.
A co do nieostrosci kita. Jakis czas temu byl tu taki delikwent co chcial zmieniac Nikona na Canona bo tenze Nikon mu nieostre zdjecia robil, stary pewnie zepsuty. Co sie okazalo po pokazaniu sampli okazalo sie,ze zdjecia nie sa nieostre ale poruszone. Chlopaczek chyba zostal przy Nikonie...
Testowe przykladowe fotki mozna znalezc na optyczne.pl
Ostatnio edytowane przez Tornvald ; 04-06-2012 o 16:46
http://dryreading.com/camera/index.html gorąco polecam.
W prawym górnym rogu masz: Exposure mode, ustaw Manual i zacznij zabawę.
Ostatnio edytowane przez namoamo ; 04-06-2012 o 16:54
A w ogole moze ktos kojarzy? Kiedys byly takie PDFy z Canona z obiektywami byly tam fajne przykladowe ze szkiel od fischa do 600mm gdzie bylo wszytsko ladnie widac. Byly tam tez zdjecia w zaleznosci od przeslony ale nie moge znalezc PDFa....
Mówimy o tym samym kicie (EF-s 18-55) ???
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=125
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis