Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 162

Wątek: Filtr polaryzacyjny i inne dylematy?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Filtr polaryzacyjny i inne dylematy?

Witam,
    jestem nowicjuszką na tej stronie i mam kilka pytań. Mam Canona EOS 550d z obiektywem kitowym 18-55 mm i na razie mieć innego nie będę. Ponoć filtr to niezbędnik i pomaga nawet wzmacniać kolory a na tym bardzo mi zależy. Zapytam więc:
    1. Z tego co czytam na optyczne pl w najniższej stawce cenowej a jednak dość dobre są fitry: Marumi DHG Circular P.L.D oraz Marumi MC C-P.L, ponoć ten pierwszy jest lepszy. Co mi polecacie? Czy na kicie to w ogóle sprawdzi się, czy jakość zdjęcia się poprawi?
    2. Zawsze używam osłonki na obiektyw i jeśli będę miała filtr to można na to jeszcze założyć osłonkę zakrywającą szkło?
    3. Jak najlepiej ustawić "użytkownika" na robienie krajobrazu, jeśli nie automat to jakie proporcje dobrać, bo nic mi się nie podoba, co wzmocnić a co osłabić, chodzi mi o ostrość, kontrast, tony itd. Wiele prób mam za sobą i dalej jestem w polu.
    To na razie tyle pytań, pozdrawiam :-)

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Filtr polaryzacyjny sam z siebie nie poprawia jakości jeśli się nie wie jak go używać, ale to bez problemu wyczytasz z forum lub wygooglasz.
    Filtry Marumi są OK, mam 3 i jestem bardzo z nich zadowolony - szczegóły w podpisie.
    Jak najbardziej jest sens zakupu filtra do kita - różnica jak dla mnie jest znaczącą.
    Co do Stylu daj ostrość na 7, kontrast na 1, nasycenie na 1, ton bez zmian i już jest dużo lepiej, niektórzy dają też kontrast i nasycenie na 2, ale dla mnie to już za mocno.
    Trzeba samemu wyczuć.
    Powodzenia :-)
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 31-05-2012 o 17:47

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję a czy osłonkę mogę założyć na filtr, jestem dość nieostrożna i obawiam się zarysowań szkła. A który filtr jest lepszy z tych 2 podanych przeze mnie. Sorry ma marudzenie.
    Ustawiałam tak jak piszesz i jakies mi te kolory dziwne wychodzą, w parku zielone drzewa takie przeżółcone, mój cyber Sony lepsze kolory robiło.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    OK pogubiłam się, stąd nowy wątek... mówiłam - nowicjuszka.
    Ostatnio edytowane przez Tama ; 31-05-2012 o 18:18 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tama Zobacz posta
    Dziękuję a czy osłonkę mogę założyć na filtr, jestem dość nieostrożna i obawiam się zarysowań szkła. A który filtr jest lepszy z tych 2 podanych przeze mnie. Sorry ma marudzenie.
    Ustawiałam tak jak piszesz i jakies mi te kolory dziwne wychodzą, w parku zielone drzewa takie przeżółcone, mój cyber Sony lepsze kolory robiło.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    OK pogubiłam się, stąd nowy wątek... mówiłam - nowicjuszka.
    Myślę, że zanim kupisz cokolwiek odłóż na chwilę aparat na półkę, przysiądź przy komputerze/książce i poczytaj trochę o podstawach fotografii i obróbce cyfrowej zdjęć. Jak poznasz podstawy teoretyczne, weź się za praktykę. Jak opanujesz trochę aparat, poczytaj o filtrach, do czego służą i dopiero wtedy kupuj filtry.
    To taka moja propozycja, obejdzie się bez niepotrzebnego wydawania pieniędzy.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ale ja już od roku się tak bawię. Wszyscy mówią, że filtr niezbędny.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

To źle mówią. Filtr się przydaje, a to różnica.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Niezbędna to jest wiedza na temat działania filtra i jego użytkowania.

Ponoć filtr to niezbędnik i pomaga nawet wzmacniać kolory a na tym bardzo mi zależy.
    Filtr polaryzacyjny niweluje odbicia światła od niemetalowych przedmiotów.

Jeżeli np. fotografujesz łąkę po deszczu to światło odbija się od wody na trawach i rzeczywiście wyglądają blado. Jeśli użyjesz filtra polaryzacyjnego, zniwelujesz odbicia i wyciągniesz piękną soczystą zieleń. Jeśli natomiast to samo zrobisz na trawie suchej to dużej różnicy nie zobaczysz.
    Lub jeśli fotografujesz np. góry a ponad nimi chmurki na błękitnym niebie to można pięknie zwiększyć kontrast między chmurami a niebem, ale pod warunkiem że słońce będziesz miała z boku, jeśli będziesz miała za plecami to efekt będzie żaden.
    Poza tym filtr przyciemnia bodajże o 2EV (w zależności od ustawienia)

Tak że w niektórych sytuacjach rzeczywiście za pomocą filtra można wyciągnąć piękne soczyste barwy i zwiększyć kontrast, ale tylko w odpowiednich warunkach.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 31-05-2012 o 21:32
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

(...) Ustawiałam tak jak piszesz i jakies mi te kolory dziwne wychodzą, w parku zielone drzewa takie przeżółcone, mój cyber Sony lepsze kolory robiło.(..)
    No to nie wiem o co chodzi, może problem z balansem bieli?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Wrzuć jakieś zdjęcie.
    Moje fotki Moje fotki II

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Powiedzmy sobie szczerze,ze na cyfrze ,ktora nie podbija kolorow tak jak niektore filmy bez podbijania kolory nie wychodza zbyt soczyste chyba ,ze mamy naprawde dobre swiatlo i jest go duzo. Przy takim sobie swietle i fotki sa takie sobie. Poza tym duzo zalezy od monitora. Amoled w moim tel moze nie jest wierny ale kazde foto wyglada lepiej

Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów