Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 162

Wątek: Filtr polaryzacyjny i inne dylematy?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przy okazji... trochę mi ulżyło, bo sądziłem że jestem jedynym, który robi tylko w JPG.
    Do focenia wróciłem po kilkudziesięcioletniej przerwie, przed przerwą była tylko klisza, a tam albo zdjęcie wyszło z puszki dobre albo się go już w miarę rozsądnie nie dało poprawić, więc się starałem. I pewnie właśnie stąd tylko JPG. Teraz pewnie mniej się staram bo zamiast jak kiedyś zrobić dwie foty, to teraz moge trzasnąć naście i zawsze coś się wybierze
    co nieco Canona

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    No wlasnie..a nikt nie dywagowal o Twoich zdjeciach:P
    No nic ...czekamy do wieczora.
    O zdjęciach NIE ale o robieniu ich przeze mnie już tak, i nie podgryzaj :neutral:

Na przenoszeniu się w inne wątki nie znam się, jak się znacie to przenieście :razz: przecież nie powiem Wam "żegnajcie" i pójdę sobie gdzie indziej, tak nie wypada

Podaję link i możecie sie powyżywać na mnie, byleby kontrukcyjnie, uwagi proszę kierowac jak do "baby", slangów nie łapię a i zbyt fachowy język fotograficzny jest mi nadal obcy.
    Pozdrawiam

https://picasaweb.google.com/1184107...COTMgdDQ5-a0ag

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Ja osobiście RAWy traktuję jako "dupochron". Robię zapis RAW + JPG large/fine. Znając specyfikę i "zagrywki" posiadanego sprzętu w większości klatki wychodzą takie jak potrzeba. Jednak jeśli trafi się jakiś zonk, a klatka jest tego warta - wtedy ciągnę z RAWa.
    Do "naszej baby" - autorki tego tematu mam trzy słowa: nauka, praktyka i WYTRWAŁOŚĆ. Będzie dobrze .
    Co do przenoszenia wątku to nie o to chodziło. Nie spieniaj się. Chodzi tylko o to, że miało być o filtrach, a dyskusja uciekła w kompletnie inną stronę nieadekwatną, jak sądzę, do intencji autorki.
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 05-06-2012 o 20:19
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tama Zobacz posta
    ...slangów nie łapię a i zbyt fachowy język fotograficzny jest mi nadal obcy.
    Pozdrawiam
    Zerkaj w histogram i w razie konieczności korzystaj z kompensacji ekspozycji.

Odpozdrawiam
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pytanie co Ci w tych zdjeciach nie gra?;P
    I przydalyby sie jakies wycinki zeby zobaczy czy ostre toto;P Wrzucilas w pelnej rozdzielczosci? Picassa mowi,ze tak ale u mnie nie chce powiekszac..

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

To ja powiem, co mi nie gra. W pełni konstruktywnie i bez złośliwości. Tamo - zwróć uwagę na precyzję kadru. Przykłady: poobcinane krawędzie budynków, wieżyczek, brzeg jeziora, wwalający się w kadr ułamek drogi. Tych rzeczy można uniknąć. Kiedyś uczono, żeby przed wciśnięciem spustu sprawdzić krawędzi kadru pod kątem takich ubytków, czy niepotrzebnych elementów. Co niepotrzebne można później wyrzucić w photoshopie. Dorabianie brakujących elementów też rzecz jasna jest możliwe, jednak tu już trzeba mieć trochę umiejętności czysto plastycznych i poświęcić na to dużo więcej czasu.
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 05-06-2012 o 20:37
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tornvald, wrzuciłam pomniejszone, czy o to chodziło w pytaniu? Ostrość jest tak w miarę.

Histogram - takie coś to juz "po chińsku", i jak widac korzystam z kompensacji ktora co najwyżej z "żółtej zieleni" uczyni jaśniejszą/ciemniejszą "żółtą zieleń". Sam zamek na większości zdjęć jest nienaturalnych kolorów, bo raczej to wszystko wygląda jak na SONY. Pokazałam zdjęcie Sony dla porównania, chcę uspokoić tą zieleń i w ogóle by było cacy.

Nauka nauką ale na pewno mam nie trafne ustawienia. Czekam na uwagi i propozycje. Wcale nie taka "Wasza" baba

Jac+, te zdjęcia są tylko nauka w terenie w kwestii ustawien aparatu, naprawdę wiem co to kadr i horyzont, z tym sobie radzę, ja pojechałam w teren i fociłam nie zważając na kadrowanie, to jest proste.
    Ostatnio edytowane przez Tama ; 05-06-2012 o 20:37

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

UFFF - toś mnie pocieszyła .

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

...
    Nauka nauką ale na pewno mam nie trafne ustawienia. Czekam na uwagi i propozycje. Wcale nie taka "Wasza" baba ....
    Wiesz co??? Chcesz mieć w miarę wierną kolorystykę i chcesz robić w JPEG? ...hmmm...daj mi pomyśleć...

Mam

Ustaw styl na neutral (ewentualnie standard) a balans bieli wg. wzorca. U mnie się sprawdza. Jak to zrobić dowiesz się z instrukcji obsługi dołączonej do aparatu.

Dziękuje za uwagę
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

, chcę uspokoić tą zieleń i w ogóle by było cacy.
    http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...cyfrowe_kolory

Ja już wymiękam. Życzę powodzenia.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów