-
Is przydaje się z zasadzki. Jak będziesz strzelał w namiocie ileś tam sztuk z chęcią powtarzalności tego samego kadru, perspektywy, proporcji to pewnie lepszy jest stojak w postaci statywu niż IS. Może to tego typu rzeczy zastanów się nad 100/1,8 macro lub pod cropa 60 macro. Aparat stoi na statywie, ty kombinujesz ze światłem i potem tylko, kabel do kompa i zmieniasz przedmioty a nie miotasz się z szukaniem tego samego kadru.
Uważam, że do takich strzałów ładowanie w stylu im więcej kasy tym będzie lepiej nie do końca się sprawdzi. Jak będziesz potrzebował dużej głębi ostrości to tanie obiektywy zrobią praktycznie to samo co drogie, a kasa zostanie. Jeżeli będziesz pracował z płytką GO to dobre będą jasne stałki.
IS jest dobry do statycznych zdjęć w terenie przy kiepskim świetle i tyle.
Przez ostatnie ileś tam lat nie miałem żadnego obiektywu z IS bo nie był mi do niczego potrzebny. Wystarcza mi zawsze w terenie jasność zooma 2,8 lub lepiej stałki pokroju 50/1,4 czy 85/1,8.
jak chcesz dokładniejszych info to wrzuć tu co chcesz dokładnie focić (przedmioty) bo będziesz mieć tyle teorii ile obiektywów i fotografów. serio.
Uprawnienia umieszczania postów