Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Packshoty i plener

Domyślnie Packshoty i plener

Szanowni Państwo,

czy da się skompletować zestaw 2 obiektywów:

1. do fotografii sprzedażowej (obiekty fotografowane wielkości do 40-50cm)

2. plener tzn. las, miasto, itd.

i zamknąć się w kwocie 3500 zł ??

Albo jakiś kompromis w postaci jednego obiektywu - myślę tu o EF 24-105mm f/4L IS USM.

Dodam, że body to 450d.

Początki nałogu

Domyślnie

do tego rodzaju fotografii, wolałbym 28-105usm lub 24-85usm za ok. 500zł a na plener 85/1,8 lub 100/2 za ok 1000-1500. Za resztę kup blendę, zmontuj namiocik bezcieniowy,lampiony, statyw itp.
    Im więcej wydasz na obiektyw do packshotów tym gorzej dla ciebie.
    No chyba, że będą one wisiały w najdroższym sklepie w okolicach )

Domyślnie

Na zestaw bezcieniowy mam inne pieniądze - na obiektywy (lub obiektyw) mam stricte 3500zł więc może polecasz coś lepszego bo chyba w przypadku obiektywów czym drożej tym lepiej?! Aha, jak to się wszystko ma do stabilizacji obrazu - obiektyw bez IS czy z IS ??

Początki nałogu

Domyślnie

Is przydaje się z zasadzki. Jak będziesz strzelał w namiocie ileś tam sztuk z chęcią powtarzalności tego samego kadru, perspektywy, proporcji to pewnie lepszy jest stojak w postaci statywu niż IS. Może to tego typu rzeczy zastanów się nad 100/1,8 macro lub pod cropa 60 macro. Aparat stoi na statywie, ty kombinujesz ze światłem i potem tylko, kabel do kompa i zmieniasz przedmioty a nie miotasz się z szukaniem tego samego kadru.
    Uważam, że do takich strzałów ładowanie w stylu im więcej kasy tym będzie lepiej nie do końca się sprawdzi. Jak będziesz potrzebował dużej głębi ostrości to tanie obiektywy zrobią praktycznie to samo co drogie, a kasa zostanie. Jeżeli będziesz pracował z płytką GO to dobre będą jasne stałki.
    IS jest dobry do statycznych zdjęć w terenie przy kiepskim świetle i tyle.
    Przez ostatnie ileś tam lat nie miałem żadnego obiektywu z IS bo nie był mi do niczego potrzebny. Wystarcza mi zawsze w terenie jasność zooma 2,8 lub lepiej stałki pokroju 50/1,4 czy 85/1,8.
    jak chcesz dokładniejszych info to wrzuć tu co chcesz dokładnie focić (przedmioty) bo będziesz mieć tyle teorii ile obiektywów i fotografów. serio.

Domyślnie

Statyw i wężyk spustowy jest :wink: Przedmioty, które zamierzam fotografować to wyroby ze szkła (bezbarwne i kolorowe) tzn. jakieś figurki, puchary, wazony, itd. Domowym sposobem zrobiłem setki fot przy zwykłych lampach i obiektywem kitowym EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II, niby daje radę ale to nie jest to czego oczekuję a szkło jest wg mnie ciężkim tematem do zdjęć. Teraz mam szansę kupić coś lepszego do pracy a przy okazji jakiś w plener ponieważ bakcyl foto tkwi we mnie głęboko a na kitowym "jadę" od 2 lat i czuję, że chcę coś lepszego :wink:
    Ostatnio edytowane przez bigbrown ; 31-05-2012 o 18:20

Bywalec Awatar BRS
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

z tego co piszesz potrzebujesz zoom spacerowy oraz cos ostrego do packow....
    zaproponowales 24-105, ale w kwocie 3500 mozesz juz trafic 24-70 2,8
    a to sadze ogarnie ci nawet packi...w ostatecznosci mozesz doszucic 300zl
    na uzywke 50 1,8...
    druga opcja moze byc 24-105 + 50 1,4
    kombinacji jest wiele, dlatego najwazniejsze bys sprawdzil w jakim zakresie
    ogniskowych najczesciej robisz zdjecia bo moze sie okazac ze lepiej kupic 28 1,8
    zamiast 50tki albo np ze 2 stalki a na spacery 18-135 is itd itp etc

ps: a szklo jest bardzo wymagajace i wiecej bedzie zalezec od twoich umiejetnosci
    operowania swiatlem niz od obiektywu bo nim odbic nie skorygujesz
    Ostatnio edytowane przez BRS ; 01-06-2012 o 01:56
    Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
    http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

No to jak coś lepszego to stałki
    Ja proponuje:
    Do packshotów : Obiektyw Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM

Do plenerów zostaw kitowy i dokup np: Obiektyw Canon EF 28 mm f/1,8 USM
    albo jeszcze lepiej sprzedaj kitowy i kup Obiektyw Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM

Domyślnie

Packshoty - po ciekawych propozycjach rozważam 60mm f/2.8 MACRO USM oraz 50mm f/1.4 USM.

Jeśli chodzi o plener to wciąż kombinuję, trochę tego zaproponowaliście ;-)

Coś już napisał Awatar Bffist
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

TO zależy co też chcesz od pleneru. Skoro masz kita, to warto w stałki zainwestować. 50 jak i okolice 30mm będą fajne w plener, ale 85mm też jest świetne.
    Jeśli nie potrzebujesz nówek, to może poza 60mm, zainwestuj w 50 + 85, albo 30 + 85 ? Powinieneś się wtedy zmieścić w 3500zł, a kit rozumiem zostaje, więc jakiś zoom jest (;

Domyślnie

Kupuję 60mm f/2.8 MACRO USM. Zostanie 1700zł z puli. Raczej jestem zdecydowany na 50mm i tu moje kolejne pytanie - mieszczę się w kwocie i biorę Canona EF 50 f1,4 USM czy przyoszczędzić jeszcze 300zł i połasić się na Sigmę 50 mm F1.4 EX DG HSM. Czytałem trochę o tej Sigmie i zrobił mi się mętlik w głowie. Bardzo dużo pisze się, że jest lepsza od Canona ale czy z moim 450d będzie lepsza od systemowego C ? ..a byłem już zdecydowany na Canona

ps. kasa idzie na nowe obiektywy zatem nie mogę brać pod wzgląd używek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów