Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Jaką lampę do eos 450d? Proszę o pomoc...

Unhappy Jaką lampę do eos 450d? Proszę o pomoc...

Witam wszystkich,
    zaznaczam, że przeglądnęłam całe forum, ale nie znalazłam tych informacji, które chciałam.

Poszukuję lampy błyskowej do canona eos 450d (aktualnie mam tylko obiektyw 18-55mm) ale... muszę pojechać po taniości.
    Nie mam kasy na cuda techniki, dlatego pomóżcie mi i podajcie przykłady lamp tanich (i tak pewnie kupie używkę).

Zaznaczam, że potrzebuję lampy z ttl i najlepiej z wyświetlaczem.

Zastanawiałam się nad Speedlite 540ez lub Sunpak PF30x lub Metz 36AF-5... znacie jeszcze jakieś sensowne, tanie lampy?

Z góry wielkie dzięki za pomoc!!!

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Oj pełno jest artykułów o tanich lampach.. nie wiem po co Ci wyświetlacz, ale jak chcesz najtańszą to szukaj na allegro. Sam sobie odpowiedziałeś w poście...

Dla mnie tania sensowna amatorska lampa to Nissin di622 mII. Nie najtańsza, ale najmocniejsza w tej klasie. Wyświetlacz tylko zżera prąd...
    Obecnie kupiłem sobie dodatkowo dwa chińczyki ale bez TTL jako uzupełnienie.... Polecam

Uprzedzając posty, zaraz będzie wysyp propozycji Metza, Systemówki innych używanych... to wszystko już było i nie ma co powtarzać...

Poczytaj o wadach i zaletach lamp... Kupno pierwszej lampy to poważna sprawa. Ja czytałem i zbierałem materiały półroku aż kupiłem Nissina. Ale ktoś powie, że woli Metza inny, że tylko systemowa... Dla mnie istotne było:
    - moc
    - fotocela
    - szybkość obsługi
    Tutaj Nissin wygrywał dlatego się zdecydowałem.. Czego nie ma?

- HSS
    - ekraniku
    - Master
    - filtrów w cenie...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Domyślnie

Tak pełno... tylko, że jak ktoś się nie zna, to liczy na porady i podzielenie się doświadczeniami związanymi z różnymi lampami.
    Ten Nissin di622 mII jest dla mnie za drogi i nawet na allegro nie ma go za bardzo.

Najważniejsze by lampa miała TTL. Nie jestem profesjonalistką i tak na prawdę ucze się dopiero z wszelkimi ustawieniami... chciałabym, aby lampa posłużyła mi nieco dłużej, bo z pewnością nie mam zamiaru jej zmieniać w najbliższym czasie...

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zainteresuj się YN-468II, ma E-TTL i do Twoich zastosowań amatorskich na pewno wystarczy. W Polsce idzie dorwać taką lampę za niewiele ponad 400zł import z Chin to lekko ponad 300, ale później ewentualne problemy z gwarancją. Pisałem o tym w innym temacie, ale zdarzają się problemy z kondensatorem wyzwalającym (kosztuje nawet 60gr. sztuka). Lampa ma tryby TTL, Manual,Multi, S1 i S2 (slave bez lub z pominięciem przedbłysku) no i automatyczny zoom!:-). Moim zdaniem warto! :-). Acha głowica w pełni regulowana (możesz sobie nawet w czubek głowy błyskać ;-))
    Tu masz dość szczegółowy opis:
    http://speedlights.net/2010/10/10/yo...-flash-review/
    Tylko to jest wersja I więc może mieć plastikową stopkę i nie ma tak skutecznego jak II wspomagania AF (podobno ma bardzo słabe). Dlatego koniecznie II
    Ostatnio edytowane przez haze ; 31-05-2012 o 19:28
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Domyślnie

heh... dzięki za pomoc, ale i tak pójde w swoim kierunku, bo "niewiele ponad 400zł" to dla mnie ogrom kasy

szukam czegoś używanego do max 200zł, więc jeszcze troche się naszukam...

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

http://www.ebay.com/itm/YN-465-YN465...#ht_3304wt_905
    w przeliczeniu dolar =3,5zł wychodzi Ci 230 zł ;-) Taniej nie znajdziesz na pewno ;-) a z używkami to różnie bywa.
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Speedlite 540ez nie będzie działać z 450D w ttl, tylko manual. Ta lampa przeznaczona jest do starszych modeli analogowych z pomiarem błysku A-TTL. Musisz poszukać czegoś z E-TTL.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Dajcie spokój, lampa z ettl za 200 zl? Chyba tylko bezpośrednio z Chin
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Domyślnie

i się zakończyło na lampie Cullmann 34 AF/C xD
    oczywiście lampa tymczasowa, potrzebuje czegokolwiek na wyjazd...
    potem pomyśle co z tym fantem zrobić
    aaa... PawelB dzięki za info odnośnie 540ez... w ostatniej chwili wycofałam się z licytacji

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kępno

Domyślnie

Przerabiałem temat taniej lampy z 8 miesięcy temu. Też chciałem tanią i dobrą lampę. W końcu doszedłem do wniosku że nie warto wydawać 300 zł na coś co i tak zamienię za kilka miesięcy, bo będzie mi brakować czegoś.
    Udało mi się wyrwać na "popularnym serwisie aukcyjnym" 430EX za niecałe 500zł z przesyłką gratis w stanie idealnym. Jestem z niej zadowolony i jedyne czego mi czasami brak to mocy.. Ale za tą cenę wszystkiego nie można mieć.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów