Jestem w tej chwili na etapie wyprzedaży sprzętu ze stajni Nikona i poszukiwaniach fajnej używanej 5D (jak wiadomo, nie jest łatwo). Mam już jakąś wizję dotyczącą obiektywów, które chciałbym mieć, brakuje mi tylko pomysłu na szeroki kąt, który służy mi głównie do fotografii wnętrz na potrzeby strony internetowej.
Do Nikona używałem Tokiny 12-24/f4, która na matrycy ASPc dawała ekwiwalent ogniskowych 18-36, z czego najczęściej używana była skrajna szeroka wartość. Obiektyw ten ma jednak nieznośną dystorsję, dzięki której przy minimalnym przechyleniu aparatu względem poziomu, na zdjęciach wnętrz dzieją się cuda, z którymi można walczyć długie godziny![]()
Moim celem jest w tej chwili znalezienie obiektywu który będzie spełniał następujące założenia:
- bagnet Canona lub inny z możliwością podpięcia do Canona z przejściówką bez soczewki umożliwiającą ostrzenie na nieskończoność;
- ogniskowa ~18mm (może być stałka, ale niekoniecznie);
- dobrze skorygowana optyka (szczególnie, jeśli będzie to zoom); fish-eye typu Zenitar 16mm odpada;
- światłosiła - raczej nie gorsza niż f/4;
- AF - nie jest niezbędny;
- pomiar światła w trybie priorytetu przysłony - konieczny;
- pułap cenowy - do ok. 2-2,5kpln.
Byłbym wdzięczny za podrzucenie jakichś pomysłów, bo na razie nie wiem, co kupić![]()