Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Szeroki kąt do fotografii wnętrz.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Szeroki kąt do fotografii wnętrz.

Jestem w tej chwili na etapie wyprzedaży sprzętu ze stajni Nikona i poszukiwaniach fajnej używanej 5D (jak wiadomo, nie jest łatwo). Mam już jakąś wizję dotyczącą obiektywów, które chciałbym mieć, brakuje mi tylko pomysłu na szeroki kąt, który służy mi głównie do fotografii wnętrz na potrzeby strony internetowej.

Do Nikona używałem Tokiny 12-24/f4, która na matrycy ASPc dawała ekwiwalent ogniskowych 18-36, z czego najczęściej używana była skrajna szeroka wartość. Obiektyw ten ma jednak nieznośną dystorsję, dzięki której przy minimalnym przechyleniu aparatu względem poziomu, na zdjęciach wnętrz dzieją się cuda, z którymi można walczyć długie godziny

Moim celem jest w tej chwili znalezienie obiektywu który będzie spełniał następujące założenia:
    - bagnet Canona lub inny z możliwością podpięcia do Canona z przejściówką bez soczewki umożliwiającą ostrzenie na nieskończoność;
    - ogniskowa ~18mm (może być stałka, ale niekoniecznie);
    - dobrze skorygowana optyka (szczególnie, jeśli będzie to zoom); fish-eye typu Zenitar 16mm odpada;
    - światłosiła - raczej nie gorsza niż f/4;
    - AF - nie jest niezbędny;
    - pomiar światła w trybie priorytetu przysłony - konieczny;
    - pułap cenowy - do ok. 2-2,5kpln.

Byłbym wdzięczny za podrzucenie jakichś pomysłów, bo na razie nie wiem, co kupić

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Bierz 17-40. Do tego statyw i jest ok.

Bywalec Awatar teo5ooD
    Miasto
    Świdnica

Domyślnie

Sigma 10-20

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Tak, szczególnie do 5D.
    Może zanim się coś napisze, to warto przeczytać uważnie pierwszy post?

Początki nałogu

Domyślnie

W tym przedziale cenowym to chyba nie można nic innego polecić jak używane 17-40.
    Możesz jeszcze spojrzeć na Samyang 14mm F2.8 o ile AF nie jest tak istotny.
    CANON Laik

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teo5ooD Zobacz posta
    Sigma 10-20
    Sigma 10-20 nie kryje FX, więc odpada.

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Bierz 17-40. Do tego statyw i jest ok.
    Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    W tym przedziale cenowym to chyba nie można nic innego polecić jak używane 17-40.
    Możesz jeszcze spojrzeć na Samyang 14mm F2.8 o ile AF nie jest tak istotny.
    Właśnie zajrzałem na RPA i widzę, że używane 17-40/4L mieszczą się w podanym przeze mnie przedziale cenowym. Poczytam sobie o tym obiektywie, ale sądzę, że nie jest przez was polecany bez powodu.

Co do Samyanga, mam mieszane uczucia. Mimo że nigdy nie miałem w ręku obiektywu tej marki, z daleka pachnie mi... tandetą. Może niesłusznie, ale jednak.

A czy ktoś może wypowiedzieć się na temat obiektywów Carla Zeissa, mianowicie Distagonów 18/4 i F-16/2.8 z bagnetem Contax-Yashica i ich ewentualnej współpracy z 5D?

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Są 17-40L canona 17-35 Tamrona i Sigmy - o tych dwóch ostatnich możesz poczytać na forum nikona.
    Samyang 14 ma dystorsję wąsowatą i nie bardzo się raczej będzie nadawał do zdjęć architektury.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

Dystorsja wąsowata samyanga? A to ciekawe.... kiedyś robiłam zdjecia architektury tym obiektywem i żadnych zaburzeń na obrazie się nie dopatrzyłam, albo były tak minimalne, że aż niezauważalne.
    Obstaję więc za samyangiem 14mm... nie wiem czy da się znaleźć obiektyw w sensownej cenie z taką światłosiłą.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

17-40L. Mam i bardzo polecam :-) Z czasem dokupisz TS-E 24 f/3.5 L i zestaw bajka. W ts-e, poza korekcja perspektywy masz bajonsko prosty "trick" na panoramy 3:1 :-)
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

@smigaczka - a jakim aparatem robiłaś?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów