Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Budowa studia - od czego zacząć :)

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

jeśli stawiasz 1sze kroki, zacznij jak najtaniej, z dwoma źródłami światła i niedrogą modyfikacją. są też fajne filtry żelowe. naucz się.
    kupuj dalej jak naprawdę będziesz potrzebował. nieważne jaki teraz masz budżet, ale na razie wystartuj jak najniżej. zorientuj się czy inwestycja jest warta zachodu.

podpowiem że plus reporterskich błyskówek yongnuo to:
    są manualne, cena za jedna ok. 300 zł, przeniesiesz lampy na plener, mieszcza sie wszedzie.
    minusy - brak HSS, palnik jest w obudowie, także strumień podlega ograniczeniom, modyfikacje nie są takie same jak w studyjnych
    uważaj na lampy bo kiedyś jak spadną to wyzioną ducha.

p.s. na fotoblogii jest ciekawy artykuł o studyjnym zastosowaniu reporterskich błyskówek.

http://fotoblogia.pl/?s=%C5%9Bci%C4%85gamy

Do wyzwalania mialem kabel PC, teraz mam Aputure Trigmaster.
    Ostatnio edytowane przez dunablaster ; 30-05-2012 o 12:46

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ja mam Parasolkę, softbox reporterski i trzy lampy reporterskie (Nissin di622mII, 2xYN460) plus tło, które jeszcze nie dojechało
    Do tego blenda i modelka

Uważam, że wystarczy do nauki.. Poza tym taki zestaw w każdej chwili spakujesz i rozstawisz u cioci na imieninach...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

@flakerp i pozostali : co do blendy to nawet folia do szyby samochodowej się przydała. nie mam normalnej blendy, myślałem sobie że zrobię ją sam kupujac pare rzeczy, i by bylo mniej niz w sklepie. A tak to poszedłem do piwnicy i wyciągnąłem, odkurzyłem. Z jednej strony złotko, z drugiej strony sreberko. Bardzo fajnie się sprawuje ta folia, można ją sobie spokojnie też zwinąć

Domyślnie

Lepiej kupić lampę z patasolką czy z suftbox'em

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pan Ci ładnie wytłumaczy. Pokieruj się kryteriami cena/rezultat.
    http://www.youtube.com/watch?v=RaebM...eature=related

Coś już napisał Awatar skylight

Domyślnie

jako blendy w studio można z powodzeniem użyć także styropianu w sklepie fotograficznym możesz z powodzeniem kupić nawet specjalny uchwyt do styropianu. Ale jeżeli zamierzasz też wychodzić czasem w plener ze sprzętem to przyda się blenda 5w1 składana. Także w studio będziesz mógł wypróbować różne płaszczyzny czarną, dyfuzor itd. (btw dyfuzor przydaje się też do lekkiego zgaszenia mocnego słońca).

Co do lamp to... ja fotografowałam ostatnio przy dwóch MQ 300 Ws za ok. 400zł i... nie wiem po co coś droższego (?), a w przypadku fotografii ludzi, na otwartych przysłonach nie widzę uzasadnienia dla mocniejszych lamp także. Większe inwestycje raczej bym poczyniła aby zapewnić sobie odpowiednie modyfikatory światła - wcześniej wspomniany softbox 60x90 będzie optymalny, możesz pomyśleć też o okcie - niektórzy bardzo sobie je chwalą za okrągłe odbicie w oku ^^. Jeżeli zamierzasz to chować/składać/zabierać gdzieś ze sobą/przenosić, to bardzo polecam opcje softbox szybki montaż - składanie tradycyjnego softa to troszkę zachodu zwłaszcza jak nie masz wprawy.
    Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Coś już napisał Awatar Ulisses
    Miasto
    Warszawa, Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lakub Zobacz posta
    Lepiej kupić lampę z patasolką czy z suftbox'em
    Większość ludzi preferuje softboxy bo pozwalają lepiej kontrolować światło. Są niestety droższe od parasolek. Światło odbija się od parasolki bardzo szeroko, więc część ulatuje nie tam gdzie byśmy jej chcieli. Softbox ukierunkowuje odbite światło a dyfuzor u wylotu dodatkowo je rozprasza. Jest jeszcze coś takiego jak parasolka-softbox czyli rozwiązanie kompromisowe (taka parasolka z założonym dyfuzorem i dziurą na lampę). Dają nieco rozproszone światło i są jednak trochę tańsze od softboxów.
    Ostatnio edytowane przez Ulisses ; 30-05-2012 o 16:24

Domyślnie

Czy nad takim zestawem warto się zastanowić czy jednak od razu odrzucić.http://allegro.pl/h70-studio-foto-la...374787528.html

Bywalec Awatar lukaszr
    Miasto
    PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smigaczka Zobacz posta
    np. takiej jak ten quantuum
    Lampa 1000Ws do studia na początek chyba jest bez sensu. Nie potrzeba aż takiej mocnej wg mnie.

A ja bym kupił coś takiego:

1. Lampa x2
    2. Dwa statywy x1
    3. Softbox 40x80 x1
    4. Parasolka transparentna x1
    5. Wrota x1
    6. BD + grid x1
    7. Zestaw zawieszenia tła + 4 kolory tła
    8. Wyzwalacz x1 zestaw (w zależności od modelu aparatu)

W sumie 2279 + 2 przesyłki. Możesz ewentualnie zrezygnować póki co z BD+grid albo z wyzwalaczy (lub kupić tańszą wersję) i podłączać kabelek do 1, ale to już decyzja należy do Ciebie.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Robiłeś już kiedykolwiek zdjęcia w studio? Jeśli tak, to powinieneś wiedzieć jak mocne lampy i jakie modyfikatory są potrzebne przy Twoim stylu pracy. Jeśli nie, to zdecydowaniem sugeruję nie wydawać (wyrzucać) od razu pieniędzy na sprzęt, który się potem okaże mniej lub bardziej nietrafiony, tylko na początek kilka razy wynająć sobie studio na godziny i zobaczyć co i jak. Co Ci jest potrzebne, czego używasz, a czego nie.

(Sam jak wyposażałem własne domowe mikro(nano?)-studio, to byłem już po kilku sesjach w różnych studiach wynajmowanych i wiedziałem, że nie obejdę się bez stripów... a to akurat przykład modyfikatora, którego chyba jeszcze nikt powyżej nie )proponował.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów