Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Canon 1D mark II i Canon 40D

Mieszany widok

Domyślnie Canon 1D mark II i Canon 40D

Witam. Posiadam Canona 40D i zastanawiam sie nad kupnem 1D mark II (mam okazje kupić model z oryginalnym przebiegiem 6000 i dodatkowo o wyglądzie sklepowym). Zastanawiam sie nad różnicami miedzy sprzetem. Aparaty różnią sie troszke w dodatku 1D jest starszy o 3 lata od 40D. Oczekuje lepszej jakości obrazu (lepszy WB, rozpietość tonalna, wyjściowa ostrość obrazu).
    Prosze o rzetelną porade.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaello2009 Zobacz posta
    Witam. Posiadam Canona 40D i zastanawiam sie nad kupnem 1D mark II (mam okazje kupić model z oryginalnym przebiegiem 6000 i dodatkowo o wyglądzie sklepowym).
    Możesz spokojnie brać 1D z nieorginalnym przebiegiem nawet o polowę większym. Nieorginalny przebieg jest nawet lepszy od oryginalnego. Canon bardzo oszczędza na podzespołach i zamienniki przebiegów sa ogólnie lepsze.
    Zastanawiam sie nad różnicami miedzy sprzetem. Aparaty różnią sie troszke
    Tymi nieznacznymi róznicami nie ma się co przejmować, to tylko kosmetyczne zmiany w wyglądzie.
    Oczekuje lepszej jakości obrazu (lepszy WB, rozpietość tonalna,
    WB w 1D jest znacznie lepsze niz w innych modelach więc nie ma się co zastanawiać.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Miałem oba, duzych roznic sie nie spodziewaj w jakosci zdjęć, nieco lepsza GO, szumy, wizjer, ergo, zapis 2 karty... Jedynki sa pancerne, no i AF to bajka, choc jak ktos opanował centralny w 40stce, to też da radę. Jaka roznica w cenie? To tez wez pod uwagę, no i przeznaczenie. Jedynka na "wakacjach" bywa nieco ciężka.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Witam. Posiadam Canona 40D i zastanawiam sie nad kupnem 1D mark II (mam okazje kupić model z oryginalnym przebiegiem 6000 i dodatkowo o wyglądzie sklepowym). Zastanawiam sie nad różnicami miedzy sprzetem. Aparaty różnią sie troszke w dodatku 1D jest starszy o 3 lata od 40D. Oczekuje lepszej jakości obrazu (lepszy WB, rozpietość tonalna, wyjściowa ostrość obrazu).
    Prosze o rzetelną porade.
    Daj namiary na sprzedającego to sam wezmę tą 1kę

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2

Domyślnie

mam 50d i 1d IIn jakość na korzyść jedynki, trzeba uważać przy kadrowaniu (czyt. mniejsza ilość pixeli), sprzęt zaczepno obronny, trzeba się przyzwyczaić do klawiszologi, za ciężka na spacery, szum ładniejszy z jedynki trochę jak z analoga. No i nie przejmuje się jej przebiegiem ok 120000 ona ma po prostu pracować a 50d oszczędzam:-)

Bywalec

Domyślnie

To i ja się podepnę z pytaniem. Wg opinii 1dII-n to pancerny i niezniszczalny sprzęt, czy przy przebiegu rzędu 260tys. (bo taki ostatnio oglądałem, po wymianie migawki) nadal jest wart zakupu?

P.S.
    Co mnie zawsze nurtuje, 1dII nie jest produkowany od dawna, skąd modele z przebiegiem 6tys?
    6D mkII; 1D mkIII; 500D; S12-24; C 50 f1.8; S 8mm f3.5; C 35L f1,4; C135L; S 24-105; było: S 14 f2,8; C 24-105L f4; C70-200L f4 IS; 5D mkII;

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Istnieje jakiś odsetek 1nek kupionych przez amatorów z grubym portfelem i nieraz rzeczywiście można trafić na aparat z przebiegiem rzędu kilku tys. Druga sprawa to fakt, że często sprzedający albo zatajają fakt, albo sami (kupując od kogoś), nie są świadomi tego, że migawka została wymieniona.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Oczekuje lepszej jakości obrazu (lepszy WB, rozpietość tonalna, wyjściowa ostrość obrazu).
    Już o tym pisałem... kolega który przymierzał się do dokupienia body FF (posiadając 40D) próbował 1DIII. Powiedział mi, że miażdżącej różnicy (porównując do np. 5D) w obrazie nie zauważył. Pozostałe rzeczy, które opisał dinderi potwierdził.

Osobiście mając taką możliwość i sprecyzowany rodzaj wykonywanej fotografii... zmieniłbym ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

1D to APS-H.

Domyślnie

Zależy w jakiej cenie jest ten model z 260tys przebiegu. Ale ja kupiłem całość za 2700zł wraz z obiektywem 50mm f2.5 MACRO który bede sprzedawał bo mi nie potrzebny to policz ile wydałem za aparat w świetnym stanie. Byłem pewien w 100% ze jest to oryginalny przebieg ponieważ facet który kupił ten sprzet w tym samym czasie założył firme sprzedającą meble. Aparat używany był tylko do fotografowania tych mebli. Firma sie facetowi szybko rozpadła i aparat przeleżał w szufladzie bo facet nawet nie umiał go obsługiwać (zdjecia robił pracownik). Mój kumpel posiada jakiś autorski program do testowania tych aparatów i potwierdziłem ten przebieg.

Jeśli chodzi o zalety w stosunku do np 40D to również potwierdzam kolege powyżej. Za niewielką cene otrzymujemy wysoki komfort pracy. A cenowo ten model od 5D jest przecież tańszy. Dzieki różnicy akurat starczy na 50mm f1.4.

Uprawnienia umieszczania postów