Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Canon 30d Flash

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolina97 Zobacz posta
    Do robienia portretów wiadomo, że najlepszy jest tryb portret,
    Owszem - tryb portret jest najlepszy ale tylko w przypadku użytkownika, który kompletnie nie zna się na robieniu portretów i umie tylko wybrać ogniskową i skomponować kadr.

Tryb portretu ustawia przysłonę na 2.0 lub najbliższą możliwą w przyczepionym obiektywie i dopasowuje do tego czas, dodatkowo automatycznie włącza lampę jeśli uzna, że portret z użyciem lampy tego wymaga.

jeśli przeszkadzają ci automatyczne decyzję programu 'portret' oznacza, że stajesz się bardziej świadomym użytkownikiem aparatu który decyduje czy właczyć czy nie lampę , jaką przysłonę i czas ustawić itp.

taki program "portret bez lampy" nazywa się 'Av' z ustawieniem przysłony na 2.0 lub najbliższej możliwej w twoim obiektywie i tyle.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Zapnij do aparatu lampę zewnętrzną lub sterownik do wyzwalania bezprzewodowego i po prostu ich nie włączaj.
    Wystarczy "zaślepka" na sanki.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolina97 Zobacz posta
    Nie mogłam znaleźć instrukcji obsługi, jednej po pobraniu nie mogłam otworzyć, w drugiej zaś brakowało stron, więc postanowiłam zapytać tutaj.
    Proszę bardzo http://instrukcje.elektroda.net/download.php?id=5741
    Z serwisu można pobrać plik po założeniu konta. Serwis nie wysyła spamu więc śmiało zakładaj konto. I po pobraniu koniecznie ją przeczytaj.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Wystarczy "zaślepka" na sanki.
    Mój post nie był do końca poważny przecież
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sorry, nie zaskoczyłem
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Domyślnie

No, jeszcze zależy czy Twój obiektyw dobrze sobie radzi z maksymalnie otwartą przysłoną.
    Zgaduję, przeskoczyłaś z "kompakta" na "lustro" z przekonaniem, że na trybach "tematycznych" zrobisz lepsze fotografie sprzętem "profesjonalnym"?

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

No i odezwali się przyszli ojcowi jak nie obecni, którzy dziewczynę karcą na prawie 2 strony forum. Po co?

Wystarczyło napisać, że w każdym trybie tematycznym lampa wyzwalana jest automatycznie. Nie da się tego wyłączyć. Można próbować to obejść, ale aparat będzie nie potrzebnie prześwietlał, bądź nie doświetlał.

Jeśli już mają, to być portrety bez lampy, to można skorzystać z trybu AV. Tam zapanuje się nad jedną funkcją, a pozostałe ujęcia zaczną wychodzić lepiej. Sama się dziewczyno zaczniesz dziwić ile to traciłaś wykorzystując rzekomo najlepszy tryb "portret".
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Coś już napisał

Domyślnie

Ja głupia również jak kupiłam 30d większość zdjęć jednak tłukłam na automacie z podpiętym Tamronem. Przyszedł do mnie kolega z 20d + KIT (oczywiście ta 20 u niego to sentyment i sprzęt którego nie sprzeda, chociażby dlatego, że woli aby leżał w szufladzie 2 lata niż go za 1000zł sprzedać) i zrobił tak od niechcenia w manualu takie zdjęcia, że mało nie spadłam z dywanu Wtedy zdałam sobie sprawę, że lepiej kupić dobrą cyfrówkę niż lustrzankę i bawić się w tryb automatyczny. To trochę jak mieć sportowy wóz z 6 biegami a jeździć na wstecznym. Moim zdaniem, albo powinnaś sprzedać lustrzankę, albo przestać bawić się w tryby automatyczne. Sama jestem dalej ciemna, ale mam świadomość, że nie tędy droga. Życzę powodzenia i wytrwałości.
    pozdrawiam
    natali
    canon 30d+ Tamron 17-50 2.8 + kit + spro chęci...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów