Do dziś pluję sobie w brodę, że te 2 lata temu nie kazałem siostrze zrobić zakupów w Stanach. Dolar po 2 PLN.... Eeeech....
Choć mam wrażenie, że za oceanem (konkretnie Kanada) nawet używany sprzęt jest tańszy niż u nas. Widziałem np. niedawno 5dMkI z małym przebiegiem za 600 ichnich $.
Ostatnio edytowane przez mar_ko ; 29-05-2012 o 11:15
No to ładnie sobie podrożało...
Przed rokiem - kupowałam body, tydzień później chodziło już po 1k drożej!Ani się człowiek obejrzy...
Ceny w FJ są po prostu chore
Z tym kredytem to bym się nie rozpędzał.
Nie wiem jak teraz, ale kilka miesięcy temu sprawdzałem w Euro i tam obiektyw kosztował ok. 6.600 zł, ale za to 40 rat 0%.
Przy takim rozbiciu w FJ wyszłoby pewnie z 10 tys.
Wychodzi na to że 1,5 roku temu wystarczyło zainwestować w obiektywy, lepszy zarobek niż na tych wszystkich dziwnych funduszach inwestycyjnych. Dla porównania według najniższej dostępnej na ceneo. Sigma 20/1.8 aktualnie 700 zł droższa od zakupionej w styczniu 2011. Wzrost o około 30%. Kurcze, można było fajny biznes wykręcić...![]()
Ja gdy zmieniałem system to miałem sprzętu nikona za jakieś 20tys i po roku sprzedałem bez straty hehe tak ceny się zmieniły. Teraz tylko trochę boli jak kompletuje Canona :-)
Euro jak aa razie ciagle w gore wiec i ceny tez maja podobna tendencje,choc sprzet ktory byl zakupiony po nizszym kursie nie powinienn isc w gore lecz niektorzy korzystaja z okazji i podnosza cene.