Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Czy warto jeszcze kupować Sigme 10-20mm f/4-5.6?

Początki nałogu

Domyślnie Czy warto jeszcze kupować Sigme 10-20mm f/4-5.6?

Przymierzam się do zakupu szerokiego kąta. Praktycznie od początku byłem nastawiony na zakup Tokiny 11-16 mm f/2.8, jednak zauważyłem, że ceny starej Sigmy 10-20mm f/4-5.6 poleciały w dół i możliwe jest kupno za ok. 2000 zł. Różnica w cenie pomiędzy tymi dwoma szkiełkami jest spora, stąd moje pytanie - czy nadal warto, pomimo wprowadzenia nowszego modelu?

Zależy mi na jak najlepszych kolorach, rozdzielczości i w miarę małej aberracji. UWA miałoby mi służyć do fotografii krajobrazów oraz architektury miejskiej.
    Ostatnio edytowane przez panmateusz ; 29-05-2012 o 01:56
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeżeli dysponujesz kwotą 2000zł to tylko i wyłącznie Canon
    Na allegro można w tych okolicach kupić używkę
    Osobiście nie miałem ale każdy zachwala

Bywalec Awatar teo5ooD
    Miasto
    Świdnica

Domyślnie

Osobiście mam Sigme 10-20 i jestem z niej bardzo zadowolony. Różne są zdania co do Canona i Sigmy, też się naczytałem i zgłupiałem. Wybór padł na Sigmę i nie żałuję

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    ...zauważyłem, że ceny starej Sigmy 10-20mm f/4-5.6 poleciały w dół i możliwe jest kupno za ok. 2000 zł.
    2000 to takie "mocno poleciały w dół"? ;-). No, chyba że w tzw. "międzyczasie" mocno podrożały, bo jak rok temu kupowałem w salonie Sigmę 17-50 to ta 10-20/4-4,5 kosztowała niecałe 2400. A ta f:3,5 chyba ok. 3000 i zanosiło się że 4-5,6 zacznie mocno tanieć. Widać za bardzo nie potaniała :-)
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    2000 to takie "mocno poleciały w dół"? ;-). No, chyba że w tzw. "międzyczasie" mocno podrożały, bo jak rok temu kupowałem w salonie Sigmę 17-50 to ta 10-20/4-4,5 kosztowała niecałe 2400. A ta f:3,5 chyba ok. 3000 i zanosiło się że 4-5,6 zacznie mocno tanieć. Widać za bardzo nie potaniała :-)
    Odkładam i przymierzam się do zakupu UWA już z rok, więc ostatnim razem jak patrzyłem na ceny, to Tokiny były za ponad 3500 zł, a Sigmy za 2700 zł. Teraz różnica w cenie jest jeszcze większa, stąd moje pytanie - czy warto? Jest tańsza tylko ze względu na wprowadzenie modelu z lepszym światłem, czy może też zestarzała się na tle nowszych konstrukcji?

O Canonie tak szczerze nie myślałem. Większość fotografii zrobionych z wykorzystaniem UWA, które mi się podobają, było robionych Sigmą - albo jej użytkownicy lepiej fotografują i obrabiają zdjęcia niż właściciele Canonów, albo optyka ta ma w sobie "coś", czego brakuje Canonowi. Szybki rzut okiem na Pixel Peeper to potwierdza, aczkolwiek mając doświadczenia z Sigmą niewątpliwie wolałbym Canona. Teraz to już w ogóle mi namieszaliście w głowie

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Ja za swoją sigmę parę lat temu (używka) dałem 1300 PLN.
    Ceny skoczyły monstrualnie.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

O Canonie tak szczerze nie myślałem. Większość fotografii zrobionych z wykorzystaniem UWA, które mi się podobają, było robionych Sigmą - albo jej użytkownicy lepiej fotografują i obrabiają zdjęcia niż właściciele Canonów, albo optyka ta ma w sobie "coś", czego brakuje Canonowi. Szybki rzut okiem na Pixel Peeper to potwierdza, aczkolwiek mając doświadczenia z Sigmą niewątpliwie wolałbym Canona. Teraz to już w ogóle mi namieszaliście w głowie
    Sigma (tradycyjnie) ma spory rozrzut jakościowy. W tym budżecie nie zastanawiałbym się ani chwilę, tylko brał używanego Canona. EF-s 10-22 można brać praktycznie w ciemno - nie będzie gorszy optycznie od Sigmy na bank.

Nie masz od kogo pożyczyć do "przestrzelenia", żeby przekonać się na własne oczy?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Sigma (tradycyjnie) ma spory rozrzut jakościowy. W tym budżecie nie zastanawiałbym się ani chwilę, tylko brał używanego Canona. EF-s 10-22 można brać praktycznie w ciemno - nie będzie gorszy optycznie od Sigmy na bank.

Nie masz od kogo pożyczyć do "przestrzelenia", żeby przekonać się na własne oczy?
    W canonie przede wszystkim na plus będzie AF, chociaż nie wiem czy to ma aż tak duże znaczenie przy UWA. Niestety nie mam nikogo, kto korzystałby z UWA. W Fotojokerze już nie pozwalają podpinać szkieł do testów przed zakupem, więc muszę kupować w ciemno, bazując głównie na Pixel Peeper.

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

W Fotojokerze już nie pozwalają podpinać szkieł do testów przed zakupem
    Hę? W całej Polsce tak jest, Panowie (i Panie)??? Przecież to nonsens, przychodzisz do sklepu i nie możesz sprawdzić czy towar, za który chcesz zapłacić przykładowo ponad tysiąc pln, w ogóle działa?
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W Fotojokerze już nie pozwalają podpinać szkieł do testów przed zakupem, więc muszę kupować w ciemno, bazując głównie na Pixel Peeper.
    A w jakim mieście mieszkasz?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów