Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Soczewki Macro

Coś już napisał

Domyślnie Soczewki Macro

Witam

Wlasnie zakupiłem pierścień pośredni 36mm marki Kenko.

Odwzorowanie mnie totalnie zaspokoi, jednak pytanie brzmi nastepująco.
    Czy warto dokupić soczewke 4dpi,na świetle nie stracę, a słyszalem ze jakość przy max 4dpi nie spada....

Jeśli się mylę to proszę mnie nie zjeść

Początki nałogu

Domyślnie

Owszem- jakość spada wyraźnie, zdarzają się jednak soczewki max 4 dioptrie przy których efekty spadku jeszcze nie są przerażające. Zakładam że TO czytałeś.
    Ostatnio edytowane przez tantal ; 29-05-2012 o 00:08

Coś już napisał

Domyślnie

właśnie wiele czytalem i słyszelem ze do 4dpi jakość jest akceptowalna...
    może zakupić 2dpi...nie chce utraty jakości a ciut przybliżenia wiecej zawsze się przyda

Macie może jakieś zdjęcia z soczewkami 2dpi 4 dpi?

Coś już napisał

Domyślnie

A nie lepiej będzie dokupić drugi pierścień?

Coś już napisał

Domyślnie

Wlasnie nie chce kolejnego pierścienia...Nie jest mi on potrzebny.
    Jeżeli soczewki tak max do 4 dpi nie powoduja utraty jakości to niema to dla mnie sensu...

A takie dodatkowe przybliżenie było by miłe bez utraty światla.

Może 2dpi...

Pomożcie )

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Kiedyś do jakiegoś kupionego obiektywu, dostałem soczewki 2, 4, 8 dpi. Nie wiem jakiej firmy te soczewki, ale jeśli chcesz mogę je gdzieś w szufladzie odszukać, pstryknąć parę zdjęć i przesłać Ci je (choć nie obiecuję, nie wiem czy na pewno je znajdę).
    Jeśli chcesz napisz mi na PW e-mail to postaram się je przesłać.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Domyślnie Generalnie nie polecam

Nie jestem "miszczem" macro ale z moich doświadczeń raczej nie polecam soczewek bez względu na powiększenie, bo jednak zniekształcają. Kiedyś robiłem z pierścieniami, tyle że Delty, ale teraz mam konwerter macro Raynoxa (250) i jak dla mnie to jest na razie najlepsze rozwiązanie (oczywiście poza obiektywami dedykowanymi do macro). IMHO możesz sobie podarować soczewki, ja teraz używam ich tylko jako szkieł powiększających (+4 i +10).
    Ostatnio edytowane przez Pablosso ; 29-05-2012 o 14:36

Coś już napisał

Domyślnie

Ja rozumiem ze raynox to piekna rzecz jednak ja wole pierscienie gdyż nie zmieniaja one jakosci optycznej zdjec.

Interesuja mnie jedynie soczewki marki B+W oraz HoYA ktore sa "uważane" za najlepsze nie interesuje mnie mega powiekszenie dzieki nim dlatego sklaniam sie o soczewek max 4D i stad moje pytanie )

I prośba o zdjecia )

Domyślnie

Tylko że reynox'a od "soczewek" różni tylko to, że zamiast dedykowanej średnicy filtrowej posiada uchwyt uniwersalny. Jeśli więc zależy Tobie na "jakosci optycznej" to inwestuj w pierścienie z przenoszeniem automatyki (tu zaleta z przeniesienia automatyki na przysłonę), albo w mieszek i obiektywy M42 (stosunkowo niski koszt i płynna regulacja odległości pomiędzy matrycą a obiektywem). Można też kupić mieszek z przeniesieniem automatyki, ale kosztuje ...
    Czy tak, czy siak zwiększając skalę odwzorowania w ten sposób potrzeba jest sporo światełka. Zwiększając GO (wartość przysłony) będzie jeszcze mniej światła, tak więc pozostaje kombinowanie z lampami systemowym, lub dedykowanymi.
    Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 29-05-2012 o 21:35

Domyślnie Przykładowe zdjęcie

http://www.garnek.pl/ryjo29/20975713
    Zrobione z raynoxem czyli jak pisał kolega powyżej soczewką.
    Ostatnio edytowane przez Pablosso ; 29-05-2012 o 22:14

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów