Pewnie zapomnieli dopisac ze w 15 minut ale do... 30% stanu pelnego naladowaniaZamieszczone przez Tomeekh
![]()
Pewnie zapomnieli dopisac ze w 15 minut ale do... 30% stanu pelnego naladowaniaZamieszczone przez Tomeekh
![]()
niedlugo beda informowac, ze 3 minuty![]()
Rozumiem Vitez, ze z niedowierzaniem przyjmujesz ta informacje, gdyz takiej ladowarki moze jeszczce nie widziales.
Osobiscie nie jestem zwolennikiem szybkiego ladowania akumulatorow, ale mysle, ze tak renomowana firma, jaka jest VARTA nie pozwolilaby sobie na "chwyt marketingowy" typu ladowanie do 30%.
Tak wiec moze czas na jakis dowod:
dane techniczne w j. a ngielskim
i link drugi:
troszke dokladniejszy opis w j. niemieckim
Jakby sie przyjrzec dokladnie tym opisom, to latwo zauwazyc, ze maksymalny prad ladowania to 7,5A, tak wiec z prostych kalkulacji wynika, ze przy pojemnosci akumulatora 2Ah (wlasnie takie sa w komplecie) te 15 minut jest sprawa realna. Zgodze sie, ze moze aku nie bedzie naladowany w 100%, ale biorac pod uwage wspolczynnik wydajnosci procesu ladowania akumulatora n=1,4 (a kto wie, moze te dedykowane do szybkiego ladowania maja lepszy wspolczynnik), nalezy stwierdzic, ze poziom naladowania po takim procesie bedzie wynosil grubo ponad 30%. Kto nie wierzy, niech policzy.
przy takim pradzie, imho baterie szybko zrobia wysiadke, rapid charge dla moich baterii to prad 2500 mA, niby ladowarka wedlug danych producenta ma zabezpieczenie, odcina ladaowanie na temperature i cisnienie, ale jest to raczej po to zeby baterie nie wybuchly niz zeby byly w dobrej kondycji dluzej niz 2-3 miesiace, ladowarki godzinne to imho jeszcze baterie moga troche pochodzic, wysiadka po roku jest do przebolenia, ale polgodzinne i 15 minutowe to juz chyba przy duzo dla dzisiejszych aku, ale zobaczymy jak to sie sprawdzi (co powiedza wlasciciele)
Kupiłem sobie smarta 2 mimo iz pisałem wczesniej ze 1 godzinne to przerost formy nad trescia i zauwazyłem pewną rzecz:
Ładowarka ma 4 kanały i 4 diody. Zauwazylem ze akumulatorki naładowywują się z rozną szybkością i roznica wynosi między nimi kilka minut. Czy więc na ładowarce 5 godzinnej będzie wynosciła kolkanascie - kilkadziesiat minut? Niestety te ładowarki ładują akumulatorki parami stąd ładowanie dla pary zostanie odłączone:
albo gdy jeden jest pełny a drugi jeszcze nie
albo gdy drugi jest pełny a pierwszy przełądowany kilkanascie - kilkadziesiat minut
I tak zle i tak niedobrze ponieważ pojemność akumulatorkow połączonych szeregowo jest ograniczana przez najsłabsze ognowo i gdzy ten najsłabszy sie rozładuje to aparat siądzie. Rezystancja tego jednego gwałtownie wzrośnie i zablokuje obwód. Tak mi mowili na elektrotechnice w technikum.
Jest jednak ładowarka ktora ładuje mniejszym prądem 4 kanałowo: GP Travel. Travel nie ładuje jednak aku NiCd, w sumie to nie wazne ale jedna funkcja mniej.
[ Dodano: 18-11-2004 ]
UPDATE:
ładowarka VARTA 15 minut jest na allegro. Natomiast widze w opisie na stronie ze są specjalne akumulatorki 15 minut.
Wątek z 2004 (!) ale w "szukaj" nic nowszego nie ma czyli ...
Właśnie oglądałem w sklepie GP PowerBank Smart 30min oraz ładowarkę godzinna Philipsa po ok 120 - 140 PLN (z akumulatorkami)
Jakie są po kilku latach opinie o tych ładowarkach i żywotności akumulatorków ???
Mam ładowarkę "GP PowerBank Smart2" - 1 godzinną. Od lipca 2004. Do tej pory używam akumulatorów dostarczonych z ładowarką (GP 2100) oraz drugiego kompletu kupionego dwa miesiące później (09.2004) też GP z tym, że 2300. Ładowarka ładuje dobrze, wszystkie aku są w pełni sprawne i pojemne. Czy tak jak na początku nie wiem, ale wydaje mi się, że tak. Aparat robi mniej więcej tyle samo zdjęć.