Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 80

Wątek: wysoki szum przy iso100 w rawie z 7d

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nero30 Zobacz posta
    no ja to się na to patrzeć nie mogę, chyba oddam to body do serwisu, przecież to jest niemożliwe żeby te rawy tak wyglądały, kaszana,.... jak ten aparat tak ma to znaczy że popełniłem błąd kupując 7d, (oglądałem swoje zdjęcia z 2006 roku z 10d i daleko tej 7-emce do nich) jestem niewymownie wściekły
    ... może ktoś spojrzy na tego rawa i powie co robięźle ... albo wskaże na inną przyczynę
    oto link
    http://wyslijto.pl/plik/kyp4hczl59
    ... dzięki za pomoc
    Poogladalem zdjecie w CS4. Szum widoczny jest na niebie. O tyle dobrze ze jest na luminancji. Ustawiajac parametry zakladki "sharpening" na detail = 0, sharpening = 0 i luminance noise i chroma noise reduction na 50 i wiecej szum prawie znika a detale w miare pozostaly nietkniete (zdjecie niestety nieco mydlane w miejscach z trawa wiec trudno ocenic). Mozesz sprobowac tez odpalic CS5 lub wyzej, tam silnik do odszumiania robi cuda.

Ogolnie aparat szumi powyzej sredniej ale mz da sie z tym zyc. Kwestia co chcesz robic z fotkami (drukowac <- jaki format czy czesto cropowac i wyswietlac na monitorze <- moze byc gorzej).

Podsumowujac:
    Super nie jest ale tragedii tez nie ma. Oczywiscie rozumiem ze ogladajac wyczyny nowej generacji matryc mozna byc rozgoryczonym ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fj_mike Zobacz posta
    U mnie wyostrza domyślnie na wartość 25. Pomimo ręcznej korekty nadal widać ziarno.
    A używasz maski, jak napisał wcześniej Merde? Z wciśniętym Alt przesuwaj suwakiem maski w prawo. To co białe zostanie wyostrzone, co czarne nie. Nie będziesz niepotrzebnie wyostrzał szumów na gładkich powierzchniach.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna Awatar fj_mike
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Prosił bym o krótki opis tej "maski". Posiadam LRa po angielsku i nie ogarniam go jeszcze?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fj_mike Zobacz posta
    Prosił bym o krótki opis tej "maski". Posiadam LRa po angielsku i nie ogarniam go jeszcze?
    Tu nie ma co opisywać - łapiesz za suwak masking (w sekcji sharpening) i przesuwasz go z wciśniętym jednocześnie altem. W pozycji "0" cały kadr jest biały, a to oznacza że ostrzysz wszystko - nawet jednolite powierzchnie. Przesuwasz go (cały czas z "altem"!) w prawo i widzisz jak biel zostaje tylko na krawędziach i znika z jednolitych płaszczyzn. Do tego właśnie dążymy - ostrzymy to, co trzeba, a nie wszystko jak leci. W ten sposób unikamy niepotrzebnego wzmacniania szumu.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Dlatego najlepiej defaultowo wyłączyć wyostrzanie, albo ustawić je z odpowiednią maską, a na końcu ostrzyć akcją od Janusz Body. Dobrą matrycą dla cropa jest 8-10mpix, a wszystko co większe wygląda niestety nieciekawie w powiększeniu 100%. Swoją drogą ciekawe czemu akurat problem z 7D, skoro tą samą, a przynajmniej bardzo podobną matrycę ma już kilka aparatów Canona

Kiedyś już był taki test, że ktoś dodał zdjęcie z 1D Mark III i powiększył je do rozmiarów 7D (czyli z 10mpix do 18mpix) i bardzo trudno było dojść co jest z czego

Chociaż jakby nie patrzeć to chyba najlepsze swoje zdjęcia zrobiłem właśnie 7D
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 11-06-2012 o 15:30
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Dobrą matrycą dla cropa jest 8-10mpix, a wszystko co większe wygląda niestety nieciekawie w powiększeniu 100%.
    E tam, 10 Mpix (40D) też szumi na iso 100, tyle że brzydziej niż 7D (nie mocniej; brzydziej).
    W rawach z 30D (8 Mpix) też widzę "kaszkę" na najniższej czułości...

Edit: Zagadka: który crop z jakiej puszki (30D, 40D, 7D)?:

W normalnych warunkach oczywiście tego tak nie widać, więc na potrzeby testu obrazek wyostrzono w ACR na max bez maski i powiększono algorytmem nearest neighbor do 200%.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 11-06-2012 o 16:06

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Dlatego najlepiej defaultowo wyłączyć wyostrzanie
    A jak to zrobić LR 3 i LR 4 szukałem takiej opcji w programie, ale nie znalazłem.
    Przyznam się "bez bicia", że w necie zbyt wytrwale nie szukałem tej informacji.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    A jak to zrobić LR 3 i LR 4 szukałem takiej opcji w programie, ale nie znalazłem.
    Przyznam się "bez bicia", że w necie zbyt wytrwale nie szukałem tej informacji.
    W prawym dolnym rogu masz przycisk "Reset" - po wciśnięciu klawisza alt zmienia się on na "Set Default..."

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    E tam, 10 Mpix (40D) też szumi na iso 100, tyle że brzydziej niż 7D (nie mocniej; brzydziej).
    W rawach z 30D (8 Mpix) też widzę "kaszkę" na najniższej czułości...

Edit: Zagadka: który crop z jakiej puszki (30D, 40D, 7D)?:

W normalnych warunkach oczywiście tego tak nie widać, więc na potrzeby testu obrazek wyostrzono w ACR na max bez maski i powiększono algorytmem nearest neighbor do 200%.
    I co to ma pokazać?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar j_M007

Domyślnie

Co do przydatności wyświetlacza, to ja przeżyłam dość zabawną sytuację.
    Byłam jedynym fotografem na ślubie przyjaciółkii wiadomo, że w końcu wypada pyknąć parę ujęć grupowych. Było nas około 30 osób i - jako, że byłam również gościem - na owych zdjęciach musiałam się pojawić. Pilot jest, zdalne wyzwalanie jest. Podczas kadrowania goście nie wiedzieli, co się święci - myśleli, że robię im normalne zdjęcia. Dopiero jak obróciłam wyświetlacz i ustawiłam się wśród nich z pilotem...
    Wyszło super, bo zaskoczeni "cudem techniki" zaczęli się śmiać i fotki wyszły niesamowicie pozytywnie
    Oczywiście reakcji nie wywołał sam wyświetlacz, tylko pilot, ale wyświetlacz pomógł w ustawieniu się gościom, bo jednak trochę tam w nim było widać.

A co do samego aparatu: po 1,5 miesiąca użytkowania wciąż jestem bardzo pozytywnie zaskoczona.
    400D, 60D, G11
    Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
    M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów