Cytat Zamieszczone przez nero30 Zobacz posta
no ja to się na to patrzeć nie mogę, chyba oddam to body do serwisu, przecież to jest niemożliwe żeby te rawy tak wyglądały, kaszana,.... jak ten aparat tak ma to znaczy że popełniłem błąd kupując 7d, (oglądałem swoje zdjęcia z 2006 roku z 10d i daleko tej 7-emce do nich) jestem niewymownie wściekły
... może ktoś spojrzy na tego rawa i powie co robięźle ... albo wskaże na inną przyczynę
oto link
http://wyslijto.pl/plik/kyp4hczl59
... dzięki za pomoc
Poogladalem zdjecie w CS4. Szum widoczny jest na niebie. O tyle dobrze ze jest na luminancji. Ustawiajac parametry zakladki "sharpening" na detail = 0, sharpening = 0 i luminance noise i chroma noise reduction na 50 i wiecej szum prawie znika a detale w miare pozostaly nietkniete (zdjecie niestety nieco mydlane w miejscach z trawa wiec trudno ocenic). Mozesz sprobowac tez odpalic CS5 lub wyzej, tam silnik do odszumiania robi cuda.

Ogolnie aparat szumi powyzej sredniej ale mz da sie z tym zyc. Kwestia co chcesz robic z fotkami (drukowac <- jaki format czy czesto cropowac i wyswietlac na monitorze <- moze byc gorzej).

Podsumowujac:
Super nie jest ale tragedii tez nie ma. Oczywiscie rozumiem ze ogladajac wyczyny nowej generacji matryc mozna byc rozgoryczonym ...