Pokaż wyniki od 61 do 70 z 80

Wątek: wysoki szum przy iso100 w rawie z 7d

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nowsze puszki z Digic 4 mają dwie funkcje:
    1.odszumianie na high ISO
    2.odszumianie na długich czasach

ad 1. odszumianie na High ISO działa TYLKO dla JPEGA ale posty są o odzumianiu przy ISO 100 więc ta funkcja działająca na szumy chrominancji jest mało interesująca bo nie wiąże się z tytułem watku

ad 2. odszumianie na długich czasach działa ZARÓWNO na JPEGA jak i na RAWA (są zmieniane dane w RAWIE przed! wywołaniem) opiera się na metodzie ciemnej klatki, po zrobieniu zdjęcia jest robione drugie przy zamkniętej migawce i odejmowane od tego właściwego co redukuje szum luminancji, metoda działa przy czasach powyżej 1s, metoda jest dość upierdliwa bo zrobiemie zdjęcia zajmuje dwa razy więcej czasu niż powinno, jeśli ktoś nie wierzy, a tacy są zawsze to doradzam jak kolega dwa posty wyżej - wypróbować - to że aparat wykonuje zdjęcia dwa razy dłużej to widać gołym okiem co do redukcji szumów to też widać nawet gołym okiem jeśli się potrafi to przetestować . jesli ktoś pyta czy sam próbowałem to powiem że tak próbowałem (dawno temu) dwa dni po zakupie aparatu bo dostałem dużej wq...... jak zobaczyłem gwiaździste niebo na zdjęciu robionym w dzień (mam nawet te rawy ale nie pokażę ) no ale ja jestem znanym szumofobem - canon ma spoooooooro pracy do nadrobienia w temacie szumów matrycy.

czyli ingerencja na poziome RAWA w w puszce przed wywołaniem to cytując klasyka oczywista oczywistość i dodam że nigdy nie robię JPEGÓW

polecam instrukcję obsługi sam przeczytałem kilka razy jak dostałem opisywanej powyżej wq....
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-07-2012 o 21:59
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów