Labirynt Minotaura?
Labirynt Minotaura?
EOS - conditio sine Kwanon...
No to pełnym zdaniem, bo po częsci trzy prawidłowe odpowiedzi padły. Miejscowośc i nazwa Pałacu.
Knossos, Pałac Minosa
Puszka 500d || Kit 18-55 || sigma 17-70 || canon 55-250 IS II || Helios 44-2 58mm ||
Brawo.
Knossos, Pałac legendarnego króla Minosa, w którego podziemnym labiryncie kopytkował jego syn mutant - Minotaur. Labirynt ten zaprojektował Dedal, ten co miał syna Ikara.
W jednym z wcześniejszych postów napisałem "po nitce do kłębka" bo dzięki złotej nici Tezeusz mógł wyjść z labiryntu po zabiciu stwora ;-)
Leżałem pod jednym z budynków od wschodniej strony miasta. Znajduje się ona dużo niżej od głownego kompleksu, stąd podczas upałów niewielu turystów tam schodzi(cały kompleks obszedłem w ponad 3 godziny, a nie byłem nawet w podziemiach, z powodu prac konserwatorskich).
Czyli wygrał Kamil118.
"Tezeusz [...] to personifikacja zwycięstwa militarnego i wyniszczenia całej zastanej cywilizacji i kultury [...]. Tak właśnie prezentował się mityczny Minotaur - unicestwiona kultura i cywilizacja Achajska. Po niej pozostały mury cyklopowe i jej literacki ślad w eposach Homera - nic więcej"
-- Marek Kordos, Wykłady z historii matematyki
EOS - conditio sine Kwanon...
Czyli teraz ja, tak?
Puszka 500d || Kit 18-55 || sigma 17-70 || canon 55-250 IS II || Helios 44-2 58mm ||
Tak, dajesz :-)