Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Tradycyjnie - co kupic w ramach budzetu?

Domyślnie Tradycyjnie - co kupic w ramach budzetu?

Planuje zakup NOWEJ lustrzanki. Pierwszej w zyciu. Dysponuje budzetem okolo 7k, mam juz torbe na aparat, statyw i... filtr UV 77, calkiem niezly. .

Fotografuje oczywiscie amatorsko, glownie plenerki, jakies widoczki, ludzi, kwiatki, ciekawostki. Oczywiscie jak kazdemu zdarza mi sie robic zdjecia we wnetrzach, ale nie jest to jakas regula.

Mysle o 60D z obiektywem 17-55 2,8 i ewentualnie w przyszlosci dokupie kolejne obiektywy. Czy to sensowny wybor?

Co jeszcze powinienem kupic? Dodatkowa baterie? Jakas oslonke na obiektyw (tulipan?)? Karte pamieci (jaka i jakiej wielkosci?). Wszystkie rady cenne beda i z gory za nie dziekuje.
    Ostatnio edytowane przez gadd ; 25-05-2012 o 16:32

Domyślnie

Bardzo fajny zestaw. Ciężko zaglądać mi komuś do kieszeni, ale można też zastanowić się nad tamronem 17-50 2.8 VC i canonem EF 70-200 f/4.0 L USM. Całkiem zacny zestaw i niewiele droższy od założonego budżetu. Zamiast 70-200 można pomyśleć nad lampą i/lub jakąś stałką.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadd Zobacz posta
    Fotografuje oczywiscie amatorsko, glownie plenerki, jakies widoczki, ludzi, kwiatki, ciekawostki. Oczywiscie jak kazdemu zdarza mi sie robic zdjecia we wnetrzach, ale nie jest to jakas regula.

Mysle o 60D z obiektywem 17-55 2,8 i ewentualnie w przyszlosci dokupie kolejne obiektywy. Czy to sensowny wybor?
    To wybór sensowny a przede wszystkim bezproblemowy. Można w tym budżecie rzeźbić jakieś inne konfiguracje z używanymi obiektywami i body ale zostawiłbym to bardziej doświadczonym sprzętowcom.
    Skoro zaczynasz ze średniej półki i zdajesz sobie sprawę, że rozpoczynasz kosztowną zabawę to kupuj - podane tematy fotograficzne opękasz bez problemu i zobaczysz czego Ci brakuje.
    Ja kupowałem swoje 30D + C17-55 2,8 za dokładnie taką samą kwotę ładnych parę lat temu i do dziś służy "kolejnemu pokoleniu" :smile:
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie

A czy swoich planów nie należałoby wiązać raczej z planami na wykorzystanie aparatu w przyszłości?

Zdjęcia mają w jakiś sposób zaistnieć, planujesz udział w konkursach, może chcesz zarabiać na ślubach, może masz inny pomysł na biznes (choćby współpraca z lokalną gazetą).

Piszesz co fotografujesz - plenerki, jakies widoczki, ludzi, kwiatki, ciekawostki - ale nie piszesz, jaka jest przyszłość twoich zdjęć. Czy konwertujesz je do mniejszych formatów (choćby na fotoforum, fotobloga), czy drukujesz w większych rozmiarach.

Jestem przekonany, że posiadanie sprzętu wiąże się z planowanym jego użyciem. Inny sprzęt będzie potrzebny, jeśli masz w planie śluby, trochę inny, jeśli interesuje cię pozycja fotografa w miejscowym klubie sportowym, a jeszcze inny, jeśli "pstrykasz sobie a muzom", jakby to dziś Kochanowski napisał.

Skonkretyzuj się, bo jeśli potrzebny ci sprzęt na urlopy, to ja radzę pozostanie przy PowerShot SX230 HS. Ma niesamowitą zaletę - jest lekki, a zdjęcia w formacie pocztówki wyglądają z niego rewelacyjnie. Jeśli chcesz z fotografią związać się głębiej, to już w pewien sposób musisz się skonkretyzować, bo nie ma profesjonalnego sprzętu, który nadawałby się do tak zwanej "fotografii ogólnej".

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Bez znaczenia ile masz k budżetu, weź pod uwagę możliwość zakupienia czegoś używanego. w dobrej jakości znajdziesz C 5D za ok 3k i 4k zostanie Ci na obiektywy. jeżeli krajobrazy + ludzi. Zastanów się nad FF

Początki nałogu

Domyślnie

Za 7k kupiłbym:

- 60D + 28 1.8 / S 30 1.4 + 85 1.8 + 18-55 IS + 55-250 IS

- 5D + 24-105 / 17-40 + 50 1.4

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

A ja tradycyjnie polecę... Pentax K-5 plus odpowiednia szklarnia

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zdecydowanie 5d, 35/2, 85/1.8, 70-200/4

Bywalec
    Miasto
    Śląsk i Zagłębie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kerami82 Zobacz posta
    Zdecydowanie 5d, 35/2, 85/1.8, 70-200/4
    5dmkII + 28/2.8 + 50/1.4
    puszka na dłuzej a szkla uzupelni poźniej
    pozdrawiam

Przemek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wydaje się że robisz przyzwoity wybór, 5D ze stałkami to raczej dla kogoś bardziej świadomego swoich potrzeb i będziesz robił polowanie na niezajechany korpus - sport sam w sobie ciekawy ale prawdopodobieństwo zakupu jakiejś paści spora - jeśli byś kupował korpus o znanej historii od znajomego to prędzej, 5D II ze stałkami to nawet lepszy wybór ale to sprzęt dla kogoś kto dokładnie wie czego potrzebuje - prędzej stawiałbym na 5DII+24-105 ale to chyba się nie mieści w budżecie. 60D+ 17-55/2.8 daje spore możliwości ale należy sobie zdawać sprawę że może się okazać że szybko trafisz na ograniczenia widoczki - ok ale może się okazać że za wąsko albo za krótko, kwiatki ? makro? to raczej trzeba będzie coś dokupić, ludzie - w tym przypadku taki zestaw wygląda przyzwoicie.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów