Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Tradycyjnie - co kupic w ramach budzetu?

Bywalec

Domyślnie

Ja bym wszedł w 60D i do tego 15-85 jak na początek.
    5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadd Zobacz posta
    Fotografuje oczywiscie amatorsko, glownie plenerki, jakies widoczki, ludzi, kwiatki, ciekawostki. Oczywiscie jak kazdemu zdarza mi sie robic zdjecia we wnetrzach, ale nie jest to jakas regula.
    Zacząłbym od 60D + Canon 10-22 + Tamron 17-50 2.8 VC

Domyślnie

Dzięki za porady ;-). Podumam jeszcze i coś dobiorę. I za miesiąc, dwa pojawię się tu jako stały użytkownik.

Domyślnie

Wracajac do tematu, ale od innej strony:

- Czy warto kupic od razu zapasowa baterie (jesli tak, to jaka)?
    - Czy warto kupic naklejke ochronna na ekranik ?
    - Czy warto kupic tulipanka na obiektyw, jesli bede pewnie korzystal z filtru UV?
    - No i na jaka karte pamieci w przypadku 60D sie zdecydowac? Nie mam pojecia, ile zajmuja zdjecia z 60D...

Coś już napisał Awatar Bffist
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Wracajac do tematu, ale od innej strony:

- Czy warto kupic od razu zapasowa baterie (jesli tak, to jaka)?
    - Czy warto kupic naklejke ochronna na ekranik ?
    - Czy warto kupic tulipanka na obiektyw, jesli bede pewnie korzystal z filtru UV?
    - No i na jaka karte pamieci w przypadku 60D sie zdecydowac? Nie mam pojecia, ile zajmuja zdjecia z 60D...

- nie kupuj zapasowej baterii. Zobaczysz z czasem czy potrzebujesz.
    - Warto mieć naklejkę ochronną
    - do większości nowych szkieł typu tamron 17-50/2.8 dostajesz tulipana w zestawie.
    - zależy czy będziesz robić w rawach czy tylko jpegach. 8gb powinno być wystarczające. Ja tyle mam i obleciałem na jednej karcie całego sylwestra. 1300zdjęć - same rawy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Zacząłbym od 60D + Canon 10-22 + Tamron 17-50 2.8 VC
    Ja też radził bym pokrywać zakres ogniskowych. Albo co podałem wcześniej, czyli tamron + 70-200 (długo), albo c10-22 ewentualnie s10-20. Myślę, że lepsze będą dobre szkła uniwersalne. E-lką zrobisz i makro i fajny portret.
    Gdybyś sprecyzował, co głównie fotografowałeś do tej pory, to łatwiej było by coś doradzić. Niemniej zestaw, który podałeś na początku będzie również zacny.

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Bierz 16GB różnica w cenie niewielka a w moim przypadku (50D z nieco mniej upakowaną matrycą) rawów na 8GB zmieści się jakieś 300 (dlatego niedługo po zakupie ósemki dokupiłem jeszcze szesnastkę :-))
    Poza tym w 60D masz najtańsze karty - SD, więc tym bardziej nie zastanawiałbym się w kwestii 8 czy 16GB.
    Ostatnio edytowane przez haze ; 28-05-2012 o 12:50
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Dopiero zaczyna Awatar Wojtas
    Miasto
    Łódź Bałuty

Domyślnie

A ja brałbym 60D + kit + 50 1.8 , porobił trochę zdjęć i dopiero wtedy myślał o szklarni.Skoro to twoja pierwsza lustrzanka to opanowanie zestawu na pewno zajmie Ci nie mniej niż 2-3 miesiące. Rozeznasz się w tym , może podepniesz jakieś szkło znajomego etc. Najlepiej żebyś sam pojął czego Ci brak.

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie

60D świetny aparat ale czy tryb video Cię interesuje? Jeżeli nie chcesz wchodzić w FF to masz dwie opcje według mnie:
    7D + 17-55 2.8 na start

Albo metoda małych kroków (używany sprzęt - więcej za mniej):
    40D/50D (by mieć lepszy wizjer i wygodę) + Tamron 17-50 /Sigma 17-70 HSM + Canon 50 1.4 + Canon 70-200 F4IS/Sigma 70-200 2.8 + velbon verba 600r + canon speedlight 430/580 ex II

Wtedy masz pełen komplet. Dodatkowo możesz zmodyfikować szklarnie pod sport/makro/portret. Zdobędziesz doświadczenie wchodzić w FF a 40D zostaje jako zapasowe body.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    Albo metoda małych kroków (używany sprzęt - więcej za mniej)
    Używany sprzęt dla amatora na początku, to jak skok na głęboką wodę

Niestety kupowanie pierwszej lustrzanki = nowej lustrzanki i koniec, kropka.

Dlatego też zestaw z 60D i 10-22 i do tego np 70-200 czy tamron 17-55/2.8 to fajny zestawik.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów