Też się pod tym podpisuję, chociaż ze wskazaniem na 40D. Tylko mam jedną uwagę. Czy oby na pewno chcesz się specjalizować w fotografii. Powiem tylko że wszystkie wyżej wymienione obiektywy, średnio nadają się jako spacerowo/kotletowo/uniwersalne. Poczytaj dokładnie o C50/1.8, czy faktycznie jest taki rewelacyjny. Prawdę mówiąc wolał bym (i tak też mam) C35/2. Jeśli chcesz się specjalizować w macro to i 85 średnio się nadaje. Na CB jest ciekawe porównanie C100 i S150, które do tego celu są lepsze. Ja raczej namawiał bym Ciebie na uniwersalne tamrony 17-50 lub 28-70 (ten drugi mam, ale troszkę mi za długo). Uwierz mi, ale przy makro często będziesz zirytowana małym GO więc i przysłony pójdą w górę, a to pociąga za sobą zastanowienie się nad sztucznym światłem. Może na początek warto zastanowić się nad właśnie 28-70 makro + raynox 250. Przy f-2.8 GO jest bardzo małe. Słoik 70-300 APO sigmy jest tanim obiektywem. Ale całkiem dobrze radzi sobie w ogniskowych 135-200, przymknięty do F6. Tylko potrzebuje światła. No i ma makro. Może warto kupić używkę i sprawdzić przynajmniej ogniskowe, które by Tobie odpowiadały i ewentualnie go zachować lub odsprzedać z małą stratą. A ostrzenie w makro przy obiektywach mało wyspecjalizowanych i tak lepiej robić ręcznie.