Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Nowe body i obiektyw *używane do 3 tys.

Domyślnie Nowe body i obiektyw *używane do 3 tys.

Witam serdecznie i z góry przepraszam za zaśmiecanie Wam działu.

Od 2010 roku sierpnia miałam 1000D EOS. Teraz sprzedaję ten aparat (razem z obiektywem. Tak w nawiasie, 1 tys to dobra cena za taki złomek? ) plus dostaję 2 tys ( które miały być na obiektyw do 1000D ).

Zależy mi na zdjęciach z małą głębią ostrości, i szybkim AF. Czasem jakiś portrecik, krajobrazik, makro. Więc najpierw - jakie body? 350D?
    W następnej kolejności zastanawiam się, jaki obiektyw. Kupię na pewno 50mm 1.8 stałkę. Plus dodatkowo chciałam, jak wspomniałam u góry - małą głębie ostrości i sprawny AF. Więc co? Sigma 70-200 f/2.8 ( słyszałam, że trzeba sprawdzać jak konkretna sigma działa z konkretnym aparatem ), Canon 70-200 4L? Coś gorszego na początek, 70-210 3,5-4,5? Canon 55-250 IS?

Co sądzicie o tej aukcji ? http://allegro.pl/canon-350d-3-obiek...370055728.html

PS : Nie potrzebuje czegoś super-hiper.

Coś już napisał
    Miasto
    GOP

Domyślnie

Może się mylę ale zamiana 1000D na 350D dużego sensu nie ma. Lepiej zostawić to co masz (pewnie masz też Kita 18-55) i dokupić 50 1.8 i/lub 85 1.8. Będziesz miała i szeroki kąt do krajobrazu i dobre szkiełko do portretu. A do makro to ewentualnie jakieś pierścienie czy coś :-)
    Odnośnie AFu to ten z 85-ki jest z silnikiem USM.

P.S. 70-200/4L wyjątkowo małej GO nie da ;-)
    Jakaś puszka, trzy słoiki i lampka

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

ja bym zostawil chyba jednak 1000D i raczej dokupiłbym jakies szkło np. wspomniany 70-200 4L oraz stałkę 50 mm 1.8. 2000 PLN powinno wystarczyć mowa o obiektywach używanych rzecz jasna. Mialem kiedyś 450D a 1000D to zubożona wersja wlasnie 450-tki i było dobrze zwłaszcza z 70-200. 350D to moim zdaniem krok w złym kierunku w tym przypadku.

Domyślnie

Witam nową użytkowniczkę. Rozumiem, że obiektyw to kit? Jeżeli tak to aparat za 800zł pójdzie od ręki. Na 900-1000zł możesz liczyć wydaje mi się.
    A propos body, wydaje mi się, że wszystko niżej niż 450D to będzie krok w tył. Jak się postarasz to ustrzelisz samo body, albo nawet z gripem za 1100-1200.
    50 to bardzo dobry pomysł, bo tania i ok.
    Jak się sprawuje Sigma nie wiem. Mam 70-210 i chwalę sobie. Na pewno nie wymienię w najbliższym czasie na L, bo jest sporo mniejszy i czarny. 70-200 będzie na pewno masa osób tu polecać. Jeżeli jak sama uważasz nie potrzebujesz czegoś super hiper to 70-210 to bardzo dobry wybór. Kosztuje połowę tego co L, a jest moim zdaniem również bardzo dobry, wszak to poprzednik L. Problemem może być serwisowanie, jeżeli trzeba będzie ale jak kupi się zadbaną sztukę, to nie spodziewał bym się awarii. Inny minus to tubus wysuwający się pod własnym ciężarem. 55-250 też podobno ok (tak piszą ludzie), ale wydaje mi się, że nie jest tak solidny jak 70-210 i 70-200L. Jeżeli już zdecydujesz się na 70-210 to koniecznie wersja 3,5-4,5, a nie 4. W wielu opisach można spotkać kłamstwa jakoby to 70-210 4 było przednikiem 70-200 4L, a tak nie jest.
    Szacowany koszt za 450D + 50/1,8 + 70-210/3,5-4,5 to moim zdaniem około 2000-2400zł. Osobiście skłaniałbym się nawet do 500D (filmy).
    Podanego zestawu ja bym nie kupował. Jest moim zdaniem sporo mniej wart. Poza tym nie wiem czy wiesz, oferowane tam obiektywy są tylko manualne. No i moja prywatna zasada. NIGDY UŻYWANYCH RZECZY OD HANDLARZY!. Tak samo samochody i inne. Tylko od prywatnych osób.
    Wszystko napisane powyżej to tylko moja opinia i najlepiej jak jeszcze poczekasz na odpowiedzi innych i obejrzysz gdzieś omawiany sprzęt w miarę możliwości. Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez Opa_Apo ; 24-05-2012 o 21:39

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi.

Nie chce zostawać przy moim. Pracowałam na Nikonach d90, d3100 i są lepsze od mojego, tak w moim małym amatorskim oku.

Opa_Apo - Moja znajoma już zdeklarowała się, że odkupi ode mnie mój aparat za równe tysiąc złoty.
    Też właśnie sprawdzałam w wielu miejscach jak działa sobie 500D, ale nadal nie dostaję najważniejszej wiadomości - Jak szybki ma AF, i jak celny. ( pewnie po prostu czytać nie umiem )
    Tak, zamierzam od prywatnej osoby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eternal Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedzi.

Nie chce zostawać przy moim. Pracowałam na Nikonach d90, d3100 i są lepsze od mojego, tak w moim małym amatorskim oku.

Opa_Apo - Moja znajoma już zdeklarowała się, że odkupi ode mnie mój aparat za równe tysiąc złoty.
    Też właśnie sprawdzałam w wielu miejscach jak działa sobie 500D, ale nadal nie dostaję najważniejszej wiadomości - Jak szybki ma AF, i jak celny. ( pewnie po prostu czytać nie umiem )
    Szybkość AF zależy w większości, ale nie całkowicie od obiektywu.
    Celność AF zależy w większości od body i warunków, ale nie całkowicie.
    50 ma powolny bzyczący af.
    70-210/4 również, 70-210/3,5-4,5 i 70-200L mają szybki, cichy USM (ultra sonic motor).
    Jak wypada 500D w porównaniu do 1000D pod względem AF nie mam pojęcia. Musisz poczytać na necie.

Coś już napisał Awatar pathar
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Ja polecałbym Canona 50D nabyć, na przykład ten tutaj wydaje się być interesujący cenowo i w dobrym stanie: http://allegro.pl/show_item.php?item=2362363261. A do tego na przykład wziąć używanego Canona 85mm/1.8 albo Canona 50mm/1.4. Oczywiście zestaw z jednym stałoogniskowym obiektywem nikt rozsądny nie nazwie uniwersalnym, ale ze zdjęć i małej głębi ostrości będziesz zadowolona

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi.

Jakiś rok temu "przesiadłem" się z 1000D na 500D i jestem zadowolony.
    AF teraz wiele lepszy, choć niektórzy twierdzą, że na 1000D nie mieli takich kłopotów jak ja z jasnymi obiektywami - czyli loteria może trafi, może nie.
    Ostatni zmieniłem obiektyw z C 55-250 IS (bardzo fajne szkiełko) na C 70-210 3,5-4,5 USM ten ma szybki, cichy i celny AF.

500D ma duży i czytelny wyświetlacz co bardzo ułatwia podgląd i sprawdzenie ostrości zdjęcia, oraz filmowanie.
    Jeśli starczy Ci kasy to polecam.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

miałam 1000D EOS. Teraz sprzedaję ten aparat (razem z obiektywem. Tak w nawiasie, 1 tys to dobra cena za taki złomek? ) plus dostaję 2 tys ( które miały być na obiektyw do 1000D ).

Zależy mi na zdjęciach z małą głębią ostrości, i szybkim AF. Czasem jakiś portrecik, krajobrazik, makro. Więc najpierw - jakie body? 350D?
    IMHO jak chcesz małej głębi ostrości, to najlepiej kupić FF, ale budżet trochę mały.Jak chcesz odczuwalnie szybszego AF-a, to najlepiej kupić 40D lub jego "następców".Jeśli będziesz jednak obstawać przy jednym i drugim, to pozostaje zbierać na 5D3 lub 1Ds...

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Zależy mi na zdjęciach z małą głębią ostrości, i szybkim AF.
    Jak napisał Sunders od 40D w górę.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów