Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Filtry UV do stałek

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja używam filtrów ochronnych (nie UV) Marumi, są niedrogie i nie widzę wpływu na pogorszenie obrazu.
    mając na uwadze fakt, że filtr jest kolejną soczewką
    pisze Duda
    Ale filtr nie jest soczewką, chociaż powoduje minimalne załamania światła w odpowiednich kątach.
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Żeby nie filozofować za długo nad tak prostym tematem proponuję kupić jakiś filtr HOYA. To generalnie sprawdzone filtry i nie wpływają na jakość. Znaczy wpływają jak masz jakiś program komputerowy, który to będzie w stanie wykryć, ale twoje oko nie wykryje (jeśli właśnie dobry filtr kupisz). Bo przy słabszych faktycznie spada kontrast itp.
    A jeśli chodzi o dyskusję na temat ogólnej sensowności stosowania UV to po prostu niech sobie każdy odpowie na pytanie: "Czy woli być w razie czego zmuszony do wymiany filtra czy obiektywu"
    Ostatnio edytowane przez tryton ; 26-05-2012 o 23:05
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

z mojej strony polecam marumi wpc lub hoya pomarańczowe slim. nie są to duże koszty. generalnie możesz pstrykać bez filtrów chyba że wiesz iż napotkasz okoliczności w których żwir będzie latać w powietrzu albo tak jak ja lubisz zdjąć słoik i wrzucić do torby/plecaka bez zakładania capa
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów