Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: akku w canonie 300d

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie Re: akku w canonie 300d

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Teoretycznie akumulatorki tego typu nie maja efektu pamieciowego, ale i tak w ich instrukcji (np w akumulatorkach Foreve 2300mAh ktore niedawno do mnie przyszly) jest wyraznie napisane by uformowac pojemnosc baterii trzykrotnie je w pelni ladujac i rozladowujac (rozladowanie moze byc naturalne albo w ladowarce z rozladowywaniem, ladowanie musi byc PELNE a nie 15 min).
    Moja uwage zwrocilo slowo TEORETYCZNIE. Ja swoj akumulatorek do 300D sformatowalem 3 razy. I jesli teraz juz go nie zawsze bede calkowicie rozladowywal, tylko doladowywal np. w polowie, to moze aku na tym ucierpiec? Ma ktos z tym konkretnym modelem jakies doswiadczenia?

Ja mam nie zbyt mile przejscia, bo zasilanie Do Digital Ixusa mialem tragiczne - z tamtym akumulatorem to nie bardzo wiadomo bylo co robic, zeby sie dalo po roku zrobic 80 zdjec z lampa (totalnie bez LCD)
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez eternus
    Teoretycznie akumulatorki tego typu nie maja efektu pamieciowego, ale i tak w ich instrukcji (np w akumulatorkach Foreve 2300mAh ktore niedawno do mnie przyszly) jest wyraznie napisane by uformowac pojemnosc baterii trzykrotnie je w pelni ladujac i rozladowujac (rozladowanie moze byc naturalne albo w ladowarce z rozladowywaniem, ladowanie musi byc PELNE a nie 15 min).
    Moja uwage zwrocilo slowo TEORETYCZNIE. Ja swoj akumulatorek do 300D sformatowalem 3 razy. I jesli teraz juz go nie zawsze bede calkowicie rozladowywal, tylko doladowywal np. w polowie, to moze aku na tym ucierpiec? Ma ktos z tym konkretnym modelem jakies doswiadczenia?
    Po prawidlowym sformowaniu pojemnosci akumulatorka tego typu efekt pamieciowy nie wystepuje, a dokladniej wystepuje ale w minimalnym stopniu wynikajacaym z normalnego starzenia sie baterii, czyli np po 5 latach mozesz zauwazac slabsza pojemnosc akumulatorka.
    Ja mam zamiennik BP-511 firmy ROWI kupiony prawie dwa lata temu, po kupnie rozladowany dokladnie i naladowany do pelna trzykrotnie. Pozniej wielokrotnie ladowany czy doladowywany w roznym stopniu naladowania i nadal trzyma doskonale - ok 500 fotek na jednym naladowaniu.

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Ja mam zamiennik BP-511 firmy ROWI kupiony prawie dwa lata temu, po kupnie rozladowany dokladnie i naladowany do pelna trzykrotnie. Pozniej wielokrotnie ladowany czy doladowywany w roznym stopniu naladowania i nadal trzyma doskonale - ok 500 fotek na jednym naladowaniu.
    Ja mam oryginalny akumulor i poki co jestem z niego bardzo zadowolony - na prawde dlugo wytrzymuje. Mozna spokojnie spogladac na LCD bez stresu, ktory stal sie u mnie fobia (bo Digital Ixusie) - "change the battery pack". Co wiecej, tego komunikatu na 300D nigdy nie ujrze, bo tu miga tylko symbol

3 razy formatowalem, wiec mam nadzieje, ze mi tez akumulator dlugo bedzie sluzyl.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów