Puszka 500d || Kit 18-55 || sigma 17-70 || canon 55-250 IS II || Helios 44-2 58mm ||
Fajne fotografie, dobrze wykonane kadry w większości i ciekawe ujęcia. Foto2 najlepsze dla mnie.
Dzięki. Mój typ to nr 6. Może może sentymentu do kaczora-modela, który tak ładnie pozował i w ogóle się nie bał. Jako zapłatę dostał bułkę;-)
Puszka 500d || Kit 18-55 || sigma 17-70 || canon 55-250 IS II || Helios 44-2 58mm ||
A może jakiś bardziej doświadczony fotopstrykacz by skomentował (jak już przegląda)
Nie jestem "doświadczonym fotopstrykaczem", ale się wypowiem. A co mi tam.
Zdjęcia sa przypadkowe. Sprawiają wrazenie jakbyś automatycznie podniósł aparat i cyk. Bez pomysłu na to, co chciałbyś pokazać na tym zdjęciu.
Albo w kadrze jest za dużo, albo za mało.
Pawie poucinane, strzelone, albo z przypadkowego kąta, albo w przypadkowym otoczeniu. Profile kaczek dziwnie skadrowane, perspektywa mało interesująca.
Zdjęcie 9 mogło byc dobre, gdybyś :
1. wykorzystał inną perspektywę - np. dużo niżej, z poziomu napisu na siedzeniu traktora
2. wyprostował do pionu
3. ciaśniej skadrował, żeby usunąć z obrazu to niepotrzebne drzewo
4. uzył albo jaśniejszego obiektywu, albo dłuższej ogniskowej, żeby rozmyć tło, które tutaj jest bardzo mało atrakcyjne i zabawa w wieloplany wymagałaby niebywałych umiejętności i talentu.
No i przydałoby się popracować nad kontrastami, kolorami i ostrością.
Duzo ogladaj, duzo się zastanawiaj, dużo czytaj podstaw technicznych, dużo próbuj i znów duzo się zastanawiaj.
To tyle.
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 24-05-2012 o 14:46
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Dziękuję za opinie. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że aparat miałem 3-5 dni i tyle też fociłem (nie licząc przypadkowego używania kieszonkowego kompaktu u cioci na imieninach i kliszaka marki nijakiej).
Kurcze, a z drugiej strony myślałem, że takie ładne foty mi wyszły a tu masz. No co tam - dużo nauki jeszcze przede mną. Szkła już powymieniałem.
Ale gdy sam już po jakimś czasie zauważysz, że te zdjęcia były takie jak ocenił dinderi wtedy oznaczać to będzie już jakiś postęp. Musisz poczytać o kadrowaniu i wykorzystywaniu światła - wtedy dużo szybciej zaczniesz czuć niuanse udanego / nieudanego zdjęcia.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Ładne foty nie wychodzą od razu, po 5 minutach trzymania aparatu.
To, co wrzuciłeś, spodobałoby się pewnie znajomym, którzy dotąd fotografowali tylko telefonem. I wśród nich zapewne zebrałbyś wiele pochwał.
Popatrz na zdjęcia ptaków choćby z gugla, o tutejszych forowiczach nie wspominając, i zastanów się, czemu są lepsze od Twoich. Twój aparat i obiektywy również potrafią takie zdjęcia zrobić.A Tobie brakuje tylko podstaw technicznych.
Zacznij od działu Tips&Tricks z tego forum. Za 2 lata będziesz "wymiatał".![]()
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Chyba do tego celu użyję średniodystansowego "ptakoroba" (mowa o C 55-250 IS II) i jak tylko pozbieram się po fali krytyki :razz: i skończę czytać "Ekspozycję..." Petersona ruszę na łowy. Efekty oczywiście zamieszczę.
Pytanie jeszcze takie: co polecilibyście do średnio-szerokich planów natury z bliska, tzn. plan w okolicach tego, co rozłożone pawie, bo moja sigma 17-70 ma straszny problem z focusem na moim body. Zrobi jedno ostre zdjęcie na 5, więc muszę się jej pozbyć. Czy ktoś z Was używał tamrona 17-50 2.8? Szukam czegoś zamiast kita, co używane można kupić do 1000zł. Jeżeli pytanie nieodpowiednie na ten wątek proszę zignorować.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tutaj mam jeszcze jedno. Ten sam dzień i sprzęt.
10.
Zanim zaczniecie wytykać błędy pozwólcie, że sam sobie wytknę:
zdjęcie miałoby moc gdyby:
-było z poziomu głowy ptaka, albo z gleby
-było albo przesunięte w lewo (tak żeby był cały traktor), ewentualnie był szerszy kadr, bo tu ogniskowa 47 (ekwiwalent dla pełnej klatki 75)
mam rację?
-albo z innej beczki - stał za samicą pawia tak, żeby zrobić ją na tle rozłożonego samca (coś jak dziecko i rodzic pingwinowie:razz: tylko że z pawiami)
W tych zdjęciach zależało mi na chwytaniu momentu, a o kadrowaniu nie miałem zielonego pojęcia. I dalej mam mniej niż znikome.:razz:
Ostatnio edytowane przez kamil118 ; 25-05-2012 o 00:43 Powód: Automerged Doublepost
Przede wszystkim należy pochwalić za refleks, bo chwilę później paw zapewne zasłonił traktor i smietnik, a to oznaczało nici z dobrego ujęcia.
Tak sobie zażartowałem ;-)
co nieco Canona