Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: [test] 50mm 1.2 L vs 50mm 1.2 AiS

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Bokeh w Nikonie fajny, taki chamski i nieokrzesany z deka - ostatnio sporo osob poszukuje takiego obrazowania, ale moim zdaniem brak AF przekresla ten jak i inne obiektywy ... pozostaje wiec 50L z ktorego i tak jestem zadowolony

A dla Tim'a brawa za porownanie

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

BTW, podobny bokeh jak z Nikkora uzyskałem obrabiając plik z 50L za pomocą NIK Color efex pro i "detail enhancer". Pozwolę sobie podrzucić fotę (http://img525.imageshack.us/img525/7276/img1239cz.jpg), taka na luzie, dla zaprzyjaźnionej knajpki, ale podoba mi się pod względem kolorów i tego bokeh
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Bokeh w Nikonie fajny, taki chamski i nieokrzesany z deka - ostatnio sporo osob poszukuje takiego obrazowania, ale moim zdaniem brak AF przekresla ten jak i inne obiektywy ... pozostaje wiec 50L z ktorego i tak jestem zadowolony

A dla Tim'a brawa za porownanie
    W sumie dokładnie to jest to o co chodzi. Ja obrazek z 50L uwielbiam, ale czasem fajnie jest mieć coś nieco innego. Przez ten obrazek, koszmarnie chodzi za mną 50 f/1.0, ale to jeszcze za dłuższą chwilę
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 25-05-2012 o 23:46 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    [...] koszmarnie chodzi za mną 50 f/1.0, ale to jeszcze za dłuższą chwilę
    50mm od Canona robi wrażenie

Domyślnie

nie zgodzę się z Tobą Czacha, jak by brak af przekreślał szkła, to CZ by ich nie produkował. Ten Nikon nadal jest produkowany i można sobie kupić nówkę z fabryki. Jasne, AF jest ogromnym udogodnieniem ale da się bez niego żyć zwłaszcza do fotografii jaką _igi zaprezentował, do portretu, tzw kwiatuszków, (co by ładnie rozmywało pod słońce itp;p) choć nie zmienia to faktu że jest to szkło bardziej kolekcjonerskie. Mnie najbardziej i tak dziwi czemu Nikon nie dał temu obiektywowi AF-u przez ostatnie 30 lat:/
    50 1.0 .....mega jest ostatnio na aukcji poszła za 3000$, poważnie zastanawiałem się czy nie sprzedać kilku szkieł dla niej
    w sumie proporcjami szkła ta 1.0 bardziej Nikona przypomina niż 50 1.2 L:]
    Ostatnio edytowane przez Tim ; 26-05-2012 o 08:45
    Z Markiem, Elą, Nikosiem i czterdziestką na karku przemierzam świat....

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tim Zobacz posta
    nie zgodzę się z Tobą Czacha, jak by brak af przekreślał szkła, to CZ by ich nie produkował.
    Zwróć uwagę co dokładnie napisałem .. "moim zdaniem" Tak więc czy się ktoś z tym zgadza czy nie i czy Zeiss produkuje cos czy nie, tak na prawde nie ma najmniejszego znaczenia

A Nikon zapewne nie jest w stanie upchnąć w takim szkle wszelkiej maści elektroniki/mechaniki która odpowiadała by za AF ... po prostu dali ciała ze zbyt małym bagnetem
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 26-05-2012 o 09:25

Domyślnie

no dobra, masz rację;p

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nie lubię takich porównań- szczególnie jak zaraz po widzę jedno ze szkieł w giełdzie..:P
    Ciężko jest wyostrzyć manualnie na 1.2?

Domyślnie

dlatego chciałem zrobić porównanie póki jeszcze mam to szkło
    jeśli chodzi o ostrzenie, to na cropie z LV bardzo łatwo się ostrzy a po jakimś czasie nawet bardzo szybko, jeśli chodzi o FF to ogólnie łatwo się ostrzy mimo że z bliskich odległości obszar głębi wynosi tylko 6mm:] aczkolwiek na pewno wymaga to więcej wysiłku i praktyki niż szkłami z AF-em

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a czasem nawet cierpliwości obiektu któremu robisz fotke :-), no chyba, że jesteś master of disaster z manualnymi.
    generalnie dużo bawiłem się manualami i faktycznie jakościowo super, biorąc pod uwagę jeszcze jakość mojego portfela, jednak wiele kadrów ucieka.

tak czy inaczej: zależy do czego

Domyślnie

dokładnie
    choć robiłem raz sesję małemu chłopcu który wybitnie musiał biegać zawsze i wszędzie i większość na 1.2 była trafiona. acz wymagało to ogromnego skupienia:/

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów