Page 5 of 8 FirstFirst ... 34567 ... LastLast
Results 41 to 50 of 76

Thread: Przejście z kompakta na lustrzanke cyfrową? budżet 5 000 PLN

Uzależniony

Quote Originally Posted by MateuszCanon View Post
    Jakie braki mogę odczuć przy użytkowaniu CANON G1X względem 600D i odwrotnie?
    Porównywanie kompaktów z lustrzankami jest jak porównanie samochodu sportowego do fiata 126p.

Różnic jest naprawdę wiele. Po czasie, jak złapiesz bakcyla będziesz żałować, że nie dysponujesz lepszą stabilizacją, lepszym uchwytem, gripem czy nawet lepszymi szkłami. Decyzje odnośnie aparatu musisz podjąć sam. My możemy tylko odnosić się do własnego doświadczenia i ukierunkowywać cię na wybranie dobrego aparatu.

Ja w systemie canona byłem przez 5 lat. Miałem szeroką awersję do pełnej klatki i wszystkich kompaktów z wymienną optyką. Jakoś się stało, że sięgnąłem najwyżej jak tylko się dało, w innym systemie. Poza tym nabyłem nexa 7 w cenie 4100 z kiciakiem.

Może i tobie by odpowiadał system małych kompaktów do których, można dopinać dobrą szklarnię?
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie _igi's Avatar

Quote Originally Posted by Darx View Post
    Porównywanie kompaktów z lustrzankami jest jak porównanie samochodu sportowego do fiata 126p.

Różnic jest naprawdę wiele. Po czasie, jak złapiesz bakcyla będziesz żałować, że nie dysponujesz lepszą stabilizacją, lepszym uchwytem, gripem czy nawet lepszymi szkłami. Decyzje odnośnie aparatu musisz podjąć sam. My możemy tylko odnosić się do własnego doświadczenia i ukierunkowywać cię na wybranie dobrego aparatu.

Ja w systemie canona byłem przez 5 lat. Miałem szeroką awersję do pełnej klatki i wszystkich kompaktów z wymienną optyką. Jakoś się stało, że sięgnąłem najwyżej jak tylko się dało, w innym systemie. Poza tym nabyłem nexa 7 w cenie 4100 z kiciakiem.

Może i tobie by odpowiadał system małych kompaktów do których, można dopinać dobrą szklarnię?
    Gadanie, zamieniłem Canona 60D na Fuji X100 (kompakt jak w mordę strzelił), i pomimo tego, że do sześćdziesiątki miałem niezłe szkła (17-40L, 70-200L, 20 f/1,8, 50 f/1.2, 135 f/2) to nie żałuję decyzji ani chwili. Fuji jest wygodniejszy, daje lepszy obrazek (ma lepszą rozpiętość tonalną od 5DII!), jest lekki i przede wszystkim dyskretny...

I w gruncie rzeczy, jeśli ktoś naprawdę chce się nauczyć fotografii, kupno dobrego aparatu z uniwersalnym stałoogniskowym obiektywem to najlepsze, co może być.

Z resztą się zgadzam,

Przy obecnym poziomie techniki nie widzę sensu kupna lustrzanki w celach innych niż zarobkowych, i stricte specjalistycznych (fotografia z lufami 500mm). Na rynku jest MASA fajnych, małych i wygodnych aparatów, jakością dorównujących, a czasem przewyższających tanie lustrzanki. Jest tani i bardzo dobry system Samsung NX, M4/3, Sony NEX (ale to do "pleśniaków" bardziej) czy kompakty pokroju Canona G1X, Fuji X10 czy X100. Jedyna wada to że wśród rodzinki nie będzie poklasku, że sprzęt "profesjonalny", to zdjęcia zacne będą.

Plusy są takie, że za 5.000 zł możesz kupić zestaw Samsunga składający się z korpusu z wizjerem, stałek 16 f/2.4, 20/2.8, 30/2, 85/1.4, zooma 18-55/3.5-5.6, zewnętrznej lampy błyskowej, nadajnika GPS, garstki kart pamięci, dodatkowe akumulatory, mały statyw i torbę. Zwłaszcza jak chcesz się rozwijać, to chyba taki zestaw będzie rozsądniejszy od 60D z kitem i plastikowym 50 f/1.8. A wspomnę tylko, że 30 f/2 ma charakter obrazka jak 50 f/1.2L. Tylko głębia większa. I razem z aparatem waży tyle co ów obiektyw :-)
    Last edited by _igi; 30-05-2012 at 11:58 AM.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna MateuszCanon's Avatar

To może tak. Czy jest jakiś model kompakta obecnie na rynku który jest okrzyknięty numerem 1? chciałbym ostatecznie podjąć decyzje czy wchodzić w lustro czy coś z kompakta z najwyższej półki. Koszt do 5 000 proszę o jakiś model, który według Was jest najlepszy.

Jedyna wada to że wśród rodzinki nie będzie poklasku, że sprzęt "profesjonalny", to zdjęcia zacne będą.
    na tym akurat mi najmniej zależy.
    Last edited by MateuszCanon; 30-05-2012 at 12:33 PM.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie dziobolek's Avatar

To może tak. Czy jest jakiś model kompakta obecnie na rynku który jest okrzyknięty numerem 1?
    IMHO nie ma.
    Zerknij na Canon PowerShot SX40 HS.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

CANON G1X chyba lepszy?
    pozdrawiam

CANON G1X chyba lepszy?
    W czym...???

Skoro wiesz, to po co pytasz

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Cena wyższa i komentarze na optyczne zachwalają pod niebiosa
    pozdrawiam

Cena wyższa i komentarze na optyczne zachwalają pod niebiosa
    Aaaaa... noooo... jeśli w ten sposób na to patrzysz, to nie mam pytań.

Poza tym, pytałeś wcześniej o obiektyw z zakresem 18-xxx,
    więc podsunąłem Ci aparat z bardzo uniwersalnym zakresem.

Musisz ustalić czego potrzebujesz od aparatu i potem szukać.
    Last edited by dziobolek; 30-05-2012 at 01:04 PM.

Nie, nie patrze dlatego pytam. Nie stwierdzam tylko pytam, na końcu mojego zdania był znak zapytania : ), ale skoro PowerShot SX40 HS zrobi lepsze zdjęcia to ok, w takim razie G1X odpada. Dodatkowo jeszcze interesuje mnie Fuji X100 który został polecony wyżej, co o nim myślisz?
    pozdrawiam

...Dodatkowo jeszcze interesuje mnie Fuji X100 który został polecony wyżej, co o nim myślisz?
    Ale wiesz o tym, że ten aparat nie ma obiektywu typu zoom,
    tylko stałoogniskowy obiektyw o ogniskowej 23 mm (odpowiednik 35 mm dla pełnej klatki)???

Zrób sobie listę tego, co ma mieć aparat dla Ciebie i potem możemy szukać.

Polecam lekturę Canon PowerShot SX40 HS

Pozdrówka!
    Last edited by dziobolek; 30-05-2012 at 01:17 PM.

Page 5 of 8 FirstFirst ... 34567 ... LastLast