Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Potrzebuje porady (35/2 vs 24/2.8)

Bywalec Awatar antonjo
    Miasto
    Fotograf Warszawa

Domyślnie Potrzebuje porady (35/2 vs 24/2.8)

Czołem

zastanawiam sie nad drugim szkiełkiem do 5tki

i myśle nad :

35 f2

lub

24 f2,8

Niby lubie kadrowac szeroko, więc skłaniał bym sie do 24ki... ale z drugiej strony sobie mysle ze to wcale nie tak szeroko, i ze moze kupic 35tke a potem pojechac w konkretnie szeroki kąt, np Tokine 17 mm f3,5 albo chociaż jakaś 20stke ?

Z tego co czytam na tutaj 24 jest bardzo dobra optycznie, 35tka ciut gorsza (o 20stach nie wspomniawszy ) ... No ale własnie sam nie wiem co robić... jak radzicie ?

Opcje tych szkieł ze światem f1,4 niestety sa drogie na moja kieszeń jak na ta chwilę, więc nie biore ich pod uwagę.. poza tym zbieram jeszcze na 135 f2 USM, więc nie chce sie za bardzo " rozdrabniać "

pozdro

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A jakie masz to pierwsze szkło?
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

a w bazie wiedzy/sprzet byles? ;-)

EDIT:
    genaralnie to sam musisz wiedziec jaki kadr ci bardziej lezy, jesl ma byc szeroko to ja bym bral sigme 20/1.8 (dzis ja przetestowalem sobie w BlueCity) a jesli nie tak bardzo szeroko to 35/2.0 swietne szklo, 24mm podobno kiepawe..
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 29-01-2006 o 20:46

Bywalec Awatar antonjo
    Miasto
    Fotograf Warszawa

Domyślnie

Pierwsze szkiełko to 50tka f1,4 USM , w bazie byłem, czytałem, linki odwiedzałem ... Kumple radza mi 35 mm bo to taki standart reporterski ... niby

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez antonjo
    Kumple radza mi 35 mm bo to taki standart reporterski ... niby
    Dobrze ci radza :-)

Bywalec Awatar antonjo
    Miasto
    Fotograf Warszawa

Domyślnie

ide poczytać o tej sigmie 20 mm f1,8, no i moze ktoś powie jak ona pracuje na 5d ? Jesli jest tutaj ktoś kto miał taki zestaw i moze cus Zkrobnąć

Pozdro

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

ide poczytać o tej sigmie 20 mm f1,8, no i moze ktoś powie jak ona pracuje na 5d ? Jesli jest tutaj ktoś kto miał taki zestaw i moze cus Zkrobnąć
    Pozdro
    jesli chodzi a ta sigme to ja dodam tylko ze ma glosny i wolny AF, jak narazie wiecej wad nie widze... a co do zalet to 9 listkowa przyslona robi swoje..

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niedlugo bede ja mial ale dopiero za 2 tyg dotknie ona 5D - z kolega oskarkowym sie zapewne na wystawie kotow spotkamy przecwiczyc rozne kombinacje szkiel vs body

Bywalec Awatar antonjo
    Miasto
    Fotograf Warszawa

Domyślnie

Panie Vitez, chyba popelnie do Ciebie Privatną wiadommość, F sprawie Sigmy 20

Bywalec Awatar Smaczny

Domyślnie

Wydaje mi się, że 24mm na Full Frame to już wystarczająco szeroko do cywilnych zastosowań. Sam mam 24/2.8 i bardzo sobie chwalę to szkło. Na cropie 1.6 nie schodzi u mnie z aparatu, ale używałem dwudziestki czwórki też sporo na analogu - było naprawdę szeeeerokoooo.

Dla mnie i moich "cywilnych" zastosowań (nie robię ekstremalnych krajobrazów ani nic co by uzasadniało ultra wide) 24 na full frame to max. Używałem również 17-40 na analogu i dolny zakres tego szkła był dla mnie nie do zniesienia. Takie zdjęcie jest dobre ale jedno w albumie, ale efekty focenia 5D i stałką 17 lub 20 będą wg mnie po prostu męczące.

SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów