Witam, chciałabym się zapytać czy jest jakaś umowa którą podpisuje się z osobą fotografowaną a mną że zezwala na udostępnienie zdjęć które jej zrobie na mojej stronie. dziekuje za pomoc
Witam, chciałabym się zapytać czy jest jakaś umowa którą podpisuje się z osobą fotografowaną a mną że zezwala na udostępnienie zdjęć które jej zrobie na mojej stronie. dziekuje za pomoc
dokładnie tak, mój klient podpisując umowe ma wybór czy wyraza zgode czy nie na umieszczenie wybranych fotografii w portfolio i stronie www (ostatnio coraz więcej osób nie chce publikowania fotek)
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
A jak jest ze zwierzętami? W ustawie o ochronie wizerunku nie ma nic na ten temat, ale czy właściciel zwierzęcia ma coś do powiedzenia na temat publikacji zdjęć jego czworonoga?
Pytam serio, bo spotkałam się z oburzeniem i prośbami o zdjęcie zdjęcia z fotobloga.
Właściciel nie życzył sobie fotografowania i publikowania zdjęć jego czworonoga.
Pytam czy miał prawo i czy ja muszę się tym przejmować![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
No właśnie dlatego pytam. Jakie kłopoty?
No bo z jednej strony zwierząt prawo autorskie nie dotyczy, a jeśli nie złamałam żadnego innego po drodze [wejście na czyjś teren, czy inne bógwieco] zrobić mi nic nie mogą ale z drugiej strony jak piszesz, coś się może nie podobać...![]()
Czy ktoś posiada taki wzór zgody na publikacje wizerunku ?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it