Strona 17 z 24 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 233

Wątek: #02 Sprowadzanie sprzetu z USA

Domyślnie Zakupy w stanach

Jeśli kupujecie coś w stanach z wysyłką do Polski,to pomimo że piszecie gift gdzie nadawcą i odbiorcą jest osoba fizyczna,celnicy naliczają przynajmniej od 2 mcy vat i cło,przyjmując za wartość przesyłki deklarowaną wartość lub wartość ubezpieczenia i koszt przesyłki.Jeśli macie w przesyłce nawet kilka przedmiotów tego samego rodzaju clą was już od wartości 10 euro-bo to ilości handlowe.Jeśli na terenie Polski dostawcą paczki jest Poczta Polska clą wszystko od sumarycznej wartości/wartość deklarowana+koszty przesyłki/już od 10euro niezależnie od tego,że w papierach jest gift.Próbujemy obejść ich właśnie od dwóch miesięcy i kicha-wszystkie przesyłki przepakowują na cle i pobierają myto +Vat

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

A mam pytanie jeśli kumpel kupiłby w USA body plus obiektyw5dmkII 24-70 zapakował to w jeden zestw i wysłał paczką czy w takim razie zapłacę dodatkowo cło lub inne opłaty
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    A mam pytanie jeśli kumpel kupiłby w USA body plus obiektyw5dmkII 24-70 zapakował to w jeden zestw i wysłał paczką czy w takim razie zapłacę dodatkowo cło lub inne opłaty
    Jak kupi w USA bo nawet tam kryzys
    A z paczkami to jest tak - ze raz jak wyslesz gift i z ciuchami to przejdzie a czasem dowalą ci cło - akurat to nie jest pewne. Najlepiej dac komuś do bagazu podręcznego jak wraca z USA - wtedy masz pewne.

Domyślnie

clo raczej 100% pewne jesli wysylasz poczta... ups... fedex etc.... ale... jesli wyslesz to z polskiej agencji... to stawiam swoja wyplate ze cla nie zaplacisz.... trzeba kombinowac... rozmawiac z polonia amerykanska... wszystko sie da zrobic trzeba tylko wiedziec jak w razie czego sluze p[omoca odpowiedzia na pytania dotyczace USQA, sprzetu z USA, przesylek itp itd... mieszkam w usa od wielu lat i z tematem fotografi jak rowniez wysylek przesylek itp mam duzo wspolnego

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Znajomemu rodzina z USA wyslala raz dwie paczki: obydwie ubrania + sprzet. W jednej paczce byly ubrania + laptop zapakowany w pudelko firmowo. W drugiej paczce ubrania + 2 body, 3 obiektywy W PUDELKACH (3x powtarzal, zeby to wypakowali i wyslali bez pudelek, ale byl chyba problem w odbiorze ).Paczki byly nadane morsko.
    Efekt? Paczka ze sprzetem foto przyszla bez cla i VATu, do paczki z laptopem sie przyczepili i musial bulic.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Nie wiem co ma pewne... Ja właśnie wracałem z US we wtorek przez CDG (Paryż) i w Warszawie trafilem na kontrolę celną - prześwietlanie bagażu, pytania celników itd.
    Szczegółów głębszych podawać nie będe, ale jak ktoś będzie mało rozgarnięty to zapłaci cło...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie Wszystkie?

Cytat Zamieszczone przez roh Zobacz posta
    Jeśli kupujecie coś w stanach z do Polski,to pomimo że piszecie gift gdzie nadawcą i odbiorcą jest osoba fizyczna,celnicy naliczają przynajmniej od 2 mcy vat i cło,przyjmując za wartość przesyłki deklarowaną wartość lub wartość ubezpieczenia i koszt przesyłki.Jeśli macie w przesyłce nawet kilka przedmiotów tego samego rodzaju clą was już od wartości 10 euro-bo to ilości handlowe.Jeśli na terenie Polski dostawcą paczki jest Poczta Polska clą wszystko od sumarycznej wartości/wartość deklarowana+koszty przesyłki/już od 10euro niezależnie od tego,że w jest gift.Próbujemy obejść ich właśnie od dwóch miesięcy i kicha-wszystkie przesyłki przepakowują na cle i myto +Vat
    Chcesz przez to powiedzieć, że wszystkie paczki rozpakowują, czy tylko te dostarczane przez Pocztę Polską?

Domyślnie

Witam

Odnosnie gwarancji na sprzet z usa jest jeszcze mozliwosc wykupienia 3letnij gwarancji dodatkowej na sprzet. Jest to gwarancja miedzynarodowa czyli dziala na calym swiecie.
    Mack 3 Year Extended Warranty. Koszt naprzyklad ubezpieczenia obiektywu na 3 lata o wartosci do $1000 to jedyne $59 mysle ze warto.
    Sprzet trzeba zarejestrowac w MAck online 30dni od daty zakupu. W razie problemow ze sprzetem dzwonimy na specjalny numer gdzei informuja nas gdzie nalezy go wyslac.

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

w usa wszystko wyglada super tanio na bh photo Dodaj do tego zawsze 20% cla + przesylka kurierem i dojdzie ci 50% wiecej :/
    Nawet do UK jest tyle samo cla, ostatnio kupowalem w bh photo torbe domke, 59f untow w sklepie, 100f z wszystkim jak dotarlo, clo, kurier itp. Jak cos musisz kupic to kup, bo z dostepnoscia jest tam lepiej, ale jak nie....to sie po prostu nie oplaca, juz lepiej chyba z hongkongu od niesmiertelnego kea-photo. Tutaj nigdy cla nie mialem do szkocji, nie wiem jak do polski.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Domyślnie Sprowadzenie z USA do UK

Witam chcialem sie pochwalic owocnym przeprowadzeniem operacji zakupu obiektywu i lampy w usa.

Nabylem obiektyw w sklepie adorama i wyslalem do osoby w usa ktora przeslal mi owy sprzet za posrednictwem firmy fedex. Wlasnie odebralem przesylke na ktorej widniala informacja Canon camera lens and filters to be given as gift, not for resale.
    Przesylka dotarla po 2 dniach.
    Dokumilem sobie przedluzana gwarancje mack na 3Lata.
    Gwarancja jest miedzynarodowa i kosztowala mnie dodatkowe $49.95 i pokrywa obiektywy do wartosci $5000. Trzeba ja aktywowac i zarejestrowac zakupiony sprzet w terminie 30dni od daty zakupu. Gwarancja zaczyna dzialac po wygasnieciu gwarancji canona.
    Zauwazylem ze na lampe bluskowa mam gwarancje miedzynarodowa wiec moze bezdei dzialal w Europie.
    Wczesniej sprowadzalem sprzet podobnie ale zostal on przewieziony przez osobe podruzujaca z usa do berlina i pozniej do polski. Byll wo w 2007 roku i odbylo sie bez problemow.

Strona 17 z 24 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów