Mam sie bac, jak mam zamiar "przemycic" 70-200 2.8/4 L? Do podrecznego chce schowac, razem z kompem i innym stuffem, moge miec jakies nieprzyjemnosci z tego powodu? :>
Mam sie bac, jak mam zamiar "przemycic" 70-200 2.8/4 L? Do podrecznego chce schowac, razem z kompem i innym stuffem, moge miec jakies nieprzyjemnosci z tego powodu? :>
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
mysle, ze nie powinno byc problemu. moj znajomy przywiozl mi ostatnio 5d z obiektywem 24-105mm i celnicy nie byli zbytnio zainteresowani zawartoscia torby![]()
a ja mam takie pytanie
mam kuzynkę w stanach zadeklarowała się że może mi kupić i wysłać 2 szkiełka razem z jej rzeczami (ciuchy i inne badziewia) oczywiście szkła będą bez pudelek i bez papierów a na paczce będzie widniał napis gift albo rzeczy używane. czy takie coś zmniejszy czujność celników i przejdzie niezauważone?
50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III
Nie powinno być kłopotów. Dwa tygodnie temu odebrałem paczuszkę z ciuchami, a między nimi 70-200 IS w pudelku![]()
Nikt nawet nie zapytal.. w kazdym razie zadnych rachunkow na to nie bylo w srodku.
400D + 17-40 L + 50 f/1.8 + COKIN
Canon 450D + 18-55mm, 50mm f/1.8 II, Semi Fisheye 0.42x
Ja dzisiaj odebrałem paczkę z USA z body i trzeba obiektywami.
Wysłał mi ją wujek z NY przez firmę Polamer.
Wysłał ją w piątek 29 sierpnia. Przesyłka lotnicza. Czyli zmieścili się na marginesie błędu (lotnicza idzie 2 tygodnie).
Mieszkam w małym (15 tys.) mieście. Myślę że wszystkie paczki idą prosto z warszawy, bo nie sądzę, aby taka firmę było stać na flotę samolotów. Więc jeśli mieszkacie daleko od warszawy (w moim przypadku jest to 400km) to jest duże prawdopodobieństwo, że przywiozą wam ją w niedziele rano, bo wtedy większość osób jest w domu.
Ja tylko dla ciekawostki napiszę że zostałem dzisiaj na Okęciu ściągnięty z wyjścia "Nothing to declare" na kontolę celną (wracałem z CGG przez CDG więc nie bezpośrednio z US). Cła żadnego oczywiście nie zapłaciłem![]()
dziś przysłali mi za stanów obiektyw. przesyłka szła bezpośrednio od sprzedawcy do mnie. Amerykańską zwykłą pocztą. Trwało to 1,5 tygodnia. Celnicy otworzyli paczkę bo było widać i zakleili ja bardzo starannie. Nic mi nie doliczyli - żadnego Vat-u, cła czy czegoś tam...
Widać że i tak można.
Poszedłem na "wydrę", zaryzykowałam i udało się!