Page 10 of 24 FirstFirst ... 8910111220 ... LastLast
Results 91 to 100 of 233

Thread: #02 Sprowadzanie sprzetu z USA

Pełne uzależnienie Kubaman's Avatar

wychodzi mi, że zapłaciłeś 3650 PLN netto, a mając firmę w Polsce mogłeś kupić na Allegro o 100PLN netto taniej. Czyli interes kiepski.

Z USA dla siebie trza wozić w plecaku, to jest caluśka prawda o tym "interesie".

p.s.> Byłbym zapomniał. W tej chwili dodatkowo Canon oferuje cash back na to szkło w wysokości 575 pln. Ty go niestety nie dostaniesz, czyli razem straciłeś 7 stów.
    Trzeba zwracać uwagę co się przywozi, w jaki sposób i kiedy, bo można wyjść "jak Zabłocki na mydle".
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna Merod's Avatar

Witam, przed kilkoma dniami przyszły do mnie 2 paczki ze stanów. Były to Olympus mju 900 w paczce z kamerą. Oraz 350D + kit w paczce z laptopem. Przedmioty były 100% nowe z nalepkami i czystymi kartami. Paczki były wysłane paczka lotniczą, jedna z paczek przyszła bez problemu, choć była otwierana na urzędzie celnym (świadczy o tam pieczątka) Druga paczka ( z 350D i Compaqiem) została zatrzymana w urzędzie celnym. Przyszło pismo, na miejscu okazało się ze musiałem zapłacić 22% Vat-u za komputer, aparat przeszedł normalnie. Celnik powiedział ze poprostu maja prykas na sprzęt komputerowy i zawsze zostanie nałożony VAT. Niezależnie czy to prezent, czy darowizna, zawsze zostanie dodany VAT od wartości, wartość orzeka celnik na miejscu na podstawie internetu (jeśli nie ma dowodu zakupu w paczce )
    Acha paczki wysłała mi chrzestna z prywatnego adresu. Celnik powiedział że sprzętu foto nie clą (VAT-ują ) bo nie Aa w paczkach nie może znajdować się zadem dowód zakupu, moje przedmioty przyszły dla bezpieczeństwa w pokrowcach a nie w pudełkach oraz bez żadnych papierów instrukcji itp. (doszły w innej paczce) Urząd celny w Częstochowie

Pełne uzależnienie Ernest_DLRS's Avatar

Quote Originally Posted by sal View Post
    Ubezpieczenia też nie...
    Póki co wszystko odbywało się bez zakuceń.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie Kubaman's Avatar

Quote Originally Posted by Merod View Post
    Przyszło pismo, na miejscu okazało się ze musiałem zapłacić 22% Vat-u za komputer, aparat przeszedł normalnie. Celnik powiedział ze poprostu maja prykas na sprzęt komputerowy i zawsze zostanie nałożony VAT.
    to się oczywiście kupy nie trzyma, bo celnik nie cli elementów paczki tylko całą paczkę. I nalicza nie tylko 22% VAT ale wcześniej 6.7% cła z USA lub Japonii (kraj pochodzenia). I to od wartości towaru plus koszt transportu plus ubezpieczenie przesyłki. Naliczenie samego VAT jest nie tylko sprzeczne z prawem ale i w praktyce niewykonalne bez wcześniejszego oclenia.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie

Cła na komputery chyba nie ma - tzn. 0%.

http://isztar.mf.gov.pl:7080/taryfa_...=y&impexp=#POS

Początki nałogu

Witam

Mam pytanie do tych ciut lepiej zorientowanych. Kupuję obiektyw w USA. Mam zamiar płacić przez PayPal (brytyjski, tylko taki mam), i tutaj rodzą się 2 pytania:

1. Jak to jest z przelicznikiem w PayPal? Mniej więcej jest unormowany, tj 1 GBP = 2 USD?
    2. Przy zamówieniu (zamawiam w 17th street photo - www.17photo.com) jest okienko "Telephone on file with Credit Card", i nie bardzo wiem co tam powinienem wpisać.

Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam

Pełne uzależnienie Ernest_DLRS's Avatar

Quote Originally Posted by rene View Post
    Witam

Mam pytanie do tych ciut lepiej zorientowanych. Kupuję obiektyw w USA. Mam zamiar płacić przez PayPal (brytyjski, tylko taki mam), i tutaj rodzą się 2 pytania:

1. Jak to jest z przelicznikiem w PayPal? Mniej więcej jest unormowany, tj 1 GBP = 2 USD?
    Przelicznik jest dzienny, w zależności od średniego kursu danego dnia.

Quote Originally Posted by rene View Post
    2. Przy zamówieniu (zamawiam w 17th street photo - www.17photo.com) jest okienko "Telephone on file with Credit Card", i nie bardzo wiem co tam powinienem wpisać.
    Zdaje się że chodzi o numer telefonu jaki masz przypisany do swojego konta bankowego które obsługuje dana karta kredytowa. Aczkolwiek co do tego podpunktu pewności nie mam. Pozdrawiam
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Czy jeśli ktoś znajomy wyśle mi paczkę z USA z adnotacją gift to mam 100% pewności, że nie zostanie oclona i oVATowana?

Coś już napisał many74's Avatar

A ja tak walne prosto z mostu.Szukam kogos kto z Chicago wraca.Mam optyke do zabrania.Może akurat??

Bywalec M.I.K's Avatar

To samo pytanie już padło, ale nikt nie odpowiedział.

Rodzina w USA kupuje mi obiektyw, znajomy wpakuje go do bagażu podręcznego. I teraz, czy lepiej żeby do obiektywu było jeszcze body? Czy może najlepiej i body i obiektyw w plecaku?
    Life is a box of chocolates, Forrest. You never know what you're gonna get.

Page 10 of 24 FirstFirst ... 8910111220 ... LastLast